Αυτό το είδος σοκολάτας θα βελτιώσει τη διάθεσή σου σύμφωνα με μία νέα μελέτη

Τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι αυτής της σοκολάτας σε καθημερινή βάση θα ωφελήσεις τον οργανισμό σου με πολλούς τρόπους.

Elle 25 Δεκ. 21
Αυτό το είδος σοκολάτας θα βελτιώσει τη διάθεσή σου σύμφωνα με μία νέα μελέτη

Αν είσαι Potterhead, πιθανόν να θυμάσαι τη σκηνή στο «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban» όπου ο καθηγητής Lupin δίνει στον Harry ένα κομμάτι σοκολάτα αφού συναντά έναν τρομακτικό παράφρονα. «Φά’ το. Θα νιώσεις καλύτερα», του είπε.  Υπάρχει όμως επιστήμη πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό; Λοιπόν, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το The Journal of Nutritional Biochemistry, η κατανάλωση σοκολάτας για να σου φτιάξει τη διάθεσή είναι στην πραγματικότητα σωστή συμβουλή και ανέλπιστα υγιεινή.

Σε μια τυχαία μελέτη ελέγχου με ενήλικες ηλικίας από 20 έως 30 ετών, διαπιστώθηκε ότι η μαύρη σοκολάτα με 85% κακάο συνδέεται με καλύτερη διάθεση και πιο υγιές έντερο. Η δοκιμή χωρίστηκε σε δύο ομάδες με βάση την περιεκτικότητα σε κακάο, η μια ομάδα έτρωγε μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο και η άλλη με 85%. Καθεμία κατανάλωνε τη σοκολάτα που της είχε συνταγογραφηθεί κάθε μέρα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στο τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα θετικών και αρνητικών επιδράσεων (PANAS), το οποίο είναι σε θέση να παρακολουθεί τις εβδομαδιαίες συναισθηματικές αλλαγές στους συμμετέχοντες. Η ομάδα που κατανάλωνε 85% μαύρη σοκολάτα είδε μια πτώση στις «αρνητικές επίδρασεις» σε σύγκριση με την ομάδα του 70%.

σοκολάτα

Οι ερευνητές της μελέτης προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αξιολογώντας τις επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην αλλαγή της διάθεσης και στο πώς συνδέεται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Να σημειωθεί ότι η υγεία του εντέρου και η ψυχική υγεία έχουν συνδεθεί σε πολλές μελέτες. Σύμφωνα με το Harvard Health, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν χημικά πρόσθετα και είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα υγιή βακτήρια στο έντερο μας, να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας. Αντίθετα, μια μελέτη στο Molecular Psychiatry μπόρεσε να συνδέσει την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και την προστασία από την κατάθλιψη, όπως για παράδειγμα μία παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι αντιφλεγμονώδης και γεμάτη με υγιεινές τροφές για το έντερο.

Για να διατηρηθεί ένα υγιές έντερο, μια δίαιτα πρέπει να περιέχει την παραίτητη ποσότητα πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών. Οι πρεβιοτικές τροφές έρχονται με τη μορφή διαιτητικών ινών, οι οποίες τροφοδοτούν τα «φιλικά» βακτήρια στο έντερο μας και διατηρούν το πεπτικό μας  σύστημα σε ευημερία. Τα προβιοτικά τρόφιμα είναι τα ζωντανά βακτήρια και οι ζύμες που κάνουν καλό στο πεπτικό μας σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση και την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου μας, δηλαδή των βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.

σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα χρησιμεύει ως πρεβιοτικό στο έντερο, δεδομένου ότι είναι υψηλή σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η μαύρη σοκολάτα μεταξύ 70% και 85% περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών σε μία πλάκα 101 γραμμαρίων. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο σε μια μπάρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τόσο μεγαλύτερη είναι η πρεβιοτική ωφέλεια για την ενίσχυση της χλωρίδας του εντέρου μας.

Έτσι αν έχεις περίεργη διάθεση και θέλεις κάτι γλυκό, φάει λίγη μαύρη σοκολάτα και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT