Τα 10 οφέλη μίας καλής στάσης σώματος θα σε πείσουν να μην καμπουριάζεις ενώ δουλεύεις στον υπολογιστή

Ειδικά αν δουλεύεις από το σπίτι, είναι αρκετά πιθανό να γνωρίζεις  τον ενοχλητικό πόνο στον αυχένα και την πλάτη που μπορεί να συνοδεύει τις ώρες που είσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή καθισμένη σε ένα γραφείο. Ο ένοχος για αυτούς τους πόνους; Η κακή στάση του σώματος.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 22 Νοε. 21
Τα 10 οφέλη μίας καλής στάσης σώματος θα σε πείσουν να μην καμπουριάζεις ενώ δουλεύεις στον υπολογιστή

Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, δεν είσαι η μόνη. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι τα παράπονα στο Twitter για οσφυαλγία αυξήθηκαν κατά 84% τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019.

Ευτυχώς, η εξάσκηση μίας καλής στάσης σώματος, κατά την οποία κρατάς ίσια την πλάτη και ψηλά το κεφάλι, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις αυτές τις ενοχλήσεις. Αλλά ξέρεις τι είναι ακόμη καλύτερο; Τα extra οφέλη που μπορείς να αποκομμίσεις από μία καλή στάση σώματος και που σου παραθέτουμε ακριβώς από κάτω.

1. Βοηθά στην καλή λειτουργία των μυών

Η καλή στάση ρυθμίζει τους μύες μας (και ολόκληρο το σώμα), σύμφωνα με τη Vikki Petersen, χειροπράκτη στο Root Cause Medical Clinics. Οι μύες μας είναι αγκυρωμένοι στα οστά σε κάθε άκρο, επομένως η ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά εξαρτάται από το ότι αυτά τα οστά βρίσκονται στη σωστή θέση. Όταν τα οστά μας δεν ευθυγραμμίζονται, όπως όταν το κεφάλι μας πέφτει προς τα εμπρός για να κοιτάξει προς τα κάτω τον φορητό υπολογιστή, αντί να βρίσκονται στην ίδια ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική μας στήλη, ομοίως τραβούν τους μυς από τη θέση τους. Το αποτέλεσμα; Υπερβολικά επιμηκυμένοι ή άβολα μαζεμένοι μύες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτόν τον τρομερό πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα.

στάση σώματος

Όταν η στάση μας είναι ευθυγραμμισμένη, οι μύες μας μπορούν να κινούνται όπως πρέπει. Αυτό μας επιτρέπει να βγάλουμε την ημέρα πιο εύκολα και άνετα και να θέσουμε τα θεμέλια για να χτίσουμε μυϊκή δύναμη, ευκινησία και πολλά άλλα.

2. Προλαμβάνει τον χρόνιο πόνο

Εάν ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη είναι σταθεροί σύντροφοι μας αυτές τις μέρες, μάλλον σημαίνει ότι κουλουριαζόμαστε στο γραφείο μας για ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καμπουριάζουμε, οι μύες μας μετακινούνται σε μη φυσιολογικές θέσεις, λέει ο Oluseun Olufade, MD, αθλητίατρος που ειδικεύεται στη φροντίδα της σπονδυλικής στήλης. Οι μύες στο πίσω μέρος του σώματός μας τεντώνονται από την κλίση προς τα εμπρός, γεγονός που τους κάνει να γίνονται αδύναμοι. Και οι μύες στην μπροστινή πλευρά του σώματός μας, όπως οι καμπτήρες του στήθους και του ισχίου, γίνονται αφύσικα κοντοί και σφιχτοί από το να παραμένουν ακίνητοι σε καθιστική στάση.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσεις αυτούς τους πόνους είναι να καθόμαστε ίσια, λέει ο Olufade. Με αυτόν τον τρόπο, οι μύες μας είναι στη βέλτιστη θέση για να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι χωρίς ενοχήσεις.

3. Βελτιώνει την κυκλοφορία

Το να έχουμε καλή κυκλοφορία είναι σημαντικό για να διασφαλίσουμε ότι το σώμα μας λαμβάνει το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Ένας τρόπος για να βελτιστοποιήσουμε τη ροή του αίματος είναι να καθόμαστε ίσια. Η καλή στάση παρέχει εύκολη κυκλοφορία σε όλους τους ιστούς και τα όργανά μας, επιτρέποντας την αποτελεσματική παροχή θρεπτικών συστατικών, ενώ η κακή στάση του σώματος θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία του αίματος μας.

στάση σώματος

Σκέψου το σώμα μας σαν λάστιχο: Αν υπάρχει τσάκισμα σε ένα σημείο, το νερό σταματάει. Αλλά μόλις απελευθερωθεί αυτό το μπλέξιμο, μπορεί να ρέει ξανά.

4. Αυξάνει την χωρητικότητα των πνευμόνων

Φαντάσου ξανά αυτήν την αναλογία με το λάστιχο, αλλά αυτή τη φορά εφάρμοσε την στους πνεύμονές μας. Όταν σκύβουμε, οι πνεύμονές μας δεν έχουν πάντα χώρο για να φουσκώσουν πλήρως, λέει ο Olufade. Αλλά όταν καθόμαστε ίσια, μπορούν να γεμίσουν κανονικά.

5. Υποστηρίζει τα επίπεδα ενέργειας

Η καλύτερη κυκλοφορία και η αυξημένη χωρητικότητα των πνευμόνων σημαίνουν ότι το σώμα μας λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλύτερα. Και ένα τέτοιο  σώμα υποστηρίζει καλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Η καλή στάση επιτρέπει καλύτερη οξυγόνωση, ενώ η κακή στάση του σώματος θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή. Μια καμπουριασμένη στάση κυριολεκτικά μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που μπορούμε να εισπνεύσουμε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

στάση σώματος

6. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Τα οφέλη της κυκλοφορίας δεν σταματούν εκεί, καθώς η ροή του αίματος και τα θρεπτικά συστατικά που τη συνοδεύουν είναι επίσης εξαιρετικά για τον εγκέφαλό μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε καθαρά, να ενισχύσει τη διάθεσή μας και να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου. Η καλή στάση είναι επίσης συχνά υποπροϊόν της τακτικής άσκησης, η οποία ενισχύει τους μύες μας ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την καλή στάση και να ωφελήσουν το νευρικό μας σύστημα.

7. Προωθεί τη λειτουργία των οργάνων

Ο εγκέφαλός μας επικοινωνεί με όλα τα όργανά μας μέσω του νευρικού μας συστήματος. Τα νεύρα μας ταξιδεύουν από τον εγκέφαλό προς τη σπονδυλική στήλη και προς τα όργανά μας, επομένως βοηθά όταν αυτή η σπονδυλική οδός είναι ευθυγραμμισμένη. Τα όργανά μας, νευρολογικά μιλώντας, λειτουργούν σωστά μόνο αν επικοινωνούν καλά με τον εγκέφαλό μας. Η καλή στάση επιτρέπει μια ισχυρή και ισορροπημένη επικοινωνία, οδηγώντας έτσι σε καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Η κακή στάση θέτει σε κίνδυνο αυτή την ικανότητα.

8. Μπορεί να αποτρέψει τον πόνο από παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν ακανόνιστη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση και η κύφωση. Μερικές φορές αυτές οι καταστάσεις είναι ήπιες και δεν απαιτούν θεραπεία. Αν συμβαίνει αυτό, η εξάσκηση της καλής στάσης μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τους μύες γύρω από τη σπονδυλική στήλη μας δυνατούς και ευέλικτους, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να γίνουν επώδυνες αυτές οι καταστάσεις στο μέλλον.

στάση σώματος

 

9. Αποτρέπει τον τραυματισμό

Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώσουμε από το καμπούριασμα πάνω από την οθόνη. Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να συμβάλει σε τραυματισμούς που σχετίζονται με τη θέση εργασίας, όπως αυτός του καρπιαίου σωλήνα και η τενοντίτιδα του αγκώνα. Ευτυχώς, η ευθυγράμμιση της στάσης μας μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό. Η σωστή στάση ασκεί λιγότερη πίεση στον καρπό, τον αγκώνα και τον ώμο και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να πληγωθούμε ή να πονέσουμε σε αυτές τις περιοχές.

10. Μειώνει τη φθορά των αρθρώσεων

Ανάλογα με τη δραστηριότητα, η κακή στάση του σώματος μπορεί να ασκήσει περιττή δύναμη στις αρθρώσεις μας. Από την άλλη πλευρά, η καλή στάση μπορεί να κρατήσει τις αρθρώσεις μας στη σωστή θέση και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αυτής της υπερβολικής πίεσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

#wellness #καλή στάση σώματος
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: