Τι προσπαθούν να σου πουν οι φακίδες σου;

Αγάπα τις φακίδες σου όσο τις αγαπάμε εμείς αλλά φρόντισε να τις ελέγχεις που και που.

Elle 01 Νοε. 21
Τι προσπαθούν να σου πουν οι φακίδες σου;

Πρώτον, οι φακίδες είναι φυσιολογικές και μαζί με τα hair makeovers και τις κοιλιές εγκυμοσύνης, οι φακίδες έχουν γίνει μεγάλο trend του Instagram. Η Christina Aguilera, η Lady Gaga, η Kylie Jenner και η Bella Hadid έχουν μοιραστεί τις δικές τους. Η Kesha πόσταρε μάλιστα τις φακίδες της για να στείλει ένα μήνυμα αγάπης στον εαυτό της τη νέα χρονιά.

Όσο κι αν τις αγαπάμε και τις ζηλεύουμε οφείλουμε να αναρωτηθούμε από πού προέρχονται. Οι φακίδες είναι αποτέλεσμα υπερπαραγωγής μελανίνης καθώς το δέρμα προσπαθεί να προστατευτεί από τον ήλιο. Όταν τα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα απορροφούν το υπεριώδες φως, παράγουν περισσότερη μελανίνη ως αμυντικό μηχανισμό και ως εκ τούτου και μαύρισμα. Μέσα στις φακίδες, τα μελανοκύτταρα είναι πιο ενεργά, κάνοντας αυτές τις περιοχές ακόμα πιο σκούρες. Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν φακίδες ενώ άλλοι όχι; Συνήθως οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που είναι κοινό στις κοκκινομάλλες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε τόνο δέρματος, ακόμη και σε αυτά που δεν έχουν το γονίδιο.

φακίδες

Οι φακίδες από μόνες τους δεν είναι επιβλαβής, αλλά είναι ένα σημάδι ότι το δέρμα σου μπορεί να κινδυνεύει. Τα άτομα με φακίδες τείνουν να έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα και όσοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος επειδή έχουν λιγότερη φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Φυσικά, η χρήση αντηλιακού είναι σημαντική για κάθε τόνο δέρματος. η παρουσία φακίδων απλώς το κάνει ακόμα πιο απαραίτητο.

Ενώ οι φακίδες και οι ηλιακές κηλίδες γενικά δεν γίνονται καρκινικές, οι κρεατοελιές μπορούν και μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ τους. Γι’αυτό φρόντιζε να τις τσεκάρεις συχνά και αν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα πέντε σημάδια, επισκέψου έναν δερματολόγο.

φακίδες

Ασυμετρία

Όταν τα δύο μισά ενός σημαδιού δεν ταιριάζουν, μπορεί να είναι δείγμα ακανόνιστων κυττάρων.

Σύνορα

Οι κακοήθεις κρεατοελιές τείνουν να έχουν ανομοιόμορφες, οδοντωτές ή ανώμαλες άκρες.

Χρώμα

Το ασυνεπές χρώμα στην κρεατοελιά σηματοδοτεί ένα πιθανό πρόβλημα.

Διάμετρος

Οτιδήποτε μεγαλύτερο από μισό εκατοστό μπορεί να είναι καρκινικό.

Εξέλιξη

Είναι σημαντικό να αναφέρεις τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την ανύψωση σε έναν γιατρό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT