Μπορεί μια πιο υγιεινή διατροφή να μας κάνει πράγματι πιο ευτυχισμένους; #έρευνα

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, και τη βελτίωση του καιρού, πολλοί από εμάς τείνουμε να αλλάζουμε συνήθειες προς το καλύτερο. Τι θα κάναμε όμως αν γνωρίζαμε πως η υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να μας αλλάξει τη διάθεση; Θα επιλέγαμε να αλλάζουμε συνήθειες εποχιακά ή να κάνουμε μια ολοκληρωμένη στροφή σε έναν υγιεινότερο τρόπο διατροφής;

Elle 20 Απρ. 21
Μπορεί μια πιο υγιεινή διατροφή να μας κάνει πράγματι πιο ευτυχισμένους; #έρευνα

Για όλες εμάς που δυσκολευόμαστε τόσο με το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, οι Αυστραλοί ερευνητές ,μας έδωσαν ένα παραπάνω λόγο να στραφούμε προς την καλύτερη και ποιοτικότερη πλευρά της διατροφής μας.

Αυτό ήταν και το ερευνητικό αποτέλεσμα των επιδράσεων της υγιεινής διατροφής σε μια έρευνα νέων ενηλίκων που ακολουθούσαν μια μέτρια εως κακή διατροφή και είχαν εξίσου μέτρια προς κακά συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι ακολούθησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν μικρότερο άγχος και πολύ καλύτερη διάθεση εντός εβδομάδων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Η Heather Francis, του Macquarie University δήλωσε ότι υπάρχουν σίγουρα ενδείξεις ότι η υιοθέτηση διατροφής με πολλές κατεργασμένες τροφές αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η έρευνα έγινε σε 76 φοιτητές 17 έως 35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι ακολουθούσαν διατροφή με πολλές κατεργασμένες τροφές, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

διατροφή

Ανέφεραν επίσης αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να αισθανθούν χαρά και έλλειψη κίνητρου την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μισοί έλαβαν συμβουλές να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο στη διατροφή και να μειώσουν τα κατεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Μετά από 3 εβδομάδες όσοι σταθερά έτρωγαν καλύτερα ανέφεραν καλύτερη διάθεση. Το σκορ τους σε κλίμακα που μετρά τα επίπεδα κατάθλιψης ήταν φυσιολογικό και ανέφεραν λιγότερο άγχος από την ομάδα της συνήθους διατροφής  της οποίας τα επίπεδα κατάθλιψης παρέμεναν στην ακτίνα ‘’μέτρια έως υψηλή’’.

Η αλλαγή στη διατροφή δεν περιόρισε το πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες αλλά τις κατεργασμένες τροφές, ενώ αύξησε τις υγιεινές. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ενώ η διατροφή ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα, σε αυτό το σημείο δεν θα συνιστούσε να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

διατροφή

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτή η σημαντικότητα της διατροφής όχι μόνο στη διάθεσή μας αλλά και στην ποιότητα ζωής μας. Όταν κάνουμε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε αυτό το βασικό κομμάτι της ζωής μας, αυτομάτως προτιμούμε να αθλούμαστε περισσότερο και να μειώνουμε τις κακές μας εξαρτησιογόνες συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Δεν υπάρχει καμία ουσία ούτε δικαιολογία στην έλλειψη χρόνου σχετικά με τη διατροφή, διότι το να προσέχουμε τον εαυτό μας θα έπρεπε να είναι υποχρέωσή μας και οχι επιπλέον κόπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT