Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αρκετού λίπους κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία. Από τη λειτουργία του εγκεφάλου μέχρι την απορρόφηση βιταμινών και την υγεία της καρδιάς, τα υγιή λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν το σώμα μας να ευδοκιμήσει. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη σημασία των υγιεινών λιπαρών και τους καλύτερους τρόπους για να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου, συμβουλευτήκαμε την Amy Lippert, Nutritional Therapy Practitioner και ιδρύτρια του Almond Milk and Cookies.
«Τα λίπη αποτελούν περίπου το 15% του σωματικού μας βάρους και είναι απαραίτητα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών, βοηθούν στην απορρόφηση απαραίτητων λιποδιαλυτών βιταμινών όπως A, D, E και K, υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αμινοξέα (πρωτεΐνη), βοηθούν στην προστασία των ζωτικών οργάνων και αποτελούν πηγή ενέργειας, για να μην αναφέρουμε ότι κάνουν τα τρόφιμα να έχουν καλύτερη γεύση και αυξάνουν τον κορεσμό των γευμάτων μας», λέει η Lippert. Διάβασε παρακάτω μια λίστα με τις προτάσεις της για τα καλύτερα υγιεινά λιπαρά που πρέπει να τρως σε τακτική βάση.
Αβοκάντο
Ο πρώτος τύπος υγιεινών λιπαρών που πρέπει να βεβαιωθείς ότι πάντα εντάσσεις στη διατροφή σου σύμφωνα με τη Lippert είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά. Η κατανάλωση άφθονων τροφών που παρέχουν μονοακόρεστα λιπαρά θα βοηθήσει το σώμα σου να διατηρήσει τα επίπεδα χοληστερόλης του, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) και διατηρώντας την καλή χοληστερόλη (HDL) σε υψηλά επίπεδα.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά νόστιμα τρόφιμα που μπορείς να τρως κάθε μέρα για να καταναλώνεις αρκετά από αυτά τα μονοακόρεστα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς αβοκάντο. Η Lippert συνιστά να βάζεις μισό αβοκάντο στο smoothie σου κάθε πρωί ή να μαγειρεύεις τα αυγά σου σε λάδι αβοκάντο και όχι σε κανόλα,φυσικά, και λίγο guacamole κάθε τόσο δεν θα μπορούσε να βλάψει.
Ψάρι
Ένα άλλο βασικό είδος λιπαρών που λατρεύει το σώμα μας είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλιώς γνωστά ως Ωμέγα-3. Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ωμέγα-3 μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία της καρδιάς σου. «Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην υποστήριξη των αντιφλεγμονωδών οδών του σώματος που συνδέονται άμεσα με την υγεία της καρδιάς», εξηγεί η Lippert.
Εκτός από το ότι διατηρούν την καρδιά όσο το δυνατόν πιο υγιή, τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στη διατήρηση της υγείας όλων των μεμβρανών των κυττάρων, «η οποία επηρεάζει άμεσα την υγεία ολόκληρου του σώματος», σημειώνει η Lippert. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις φλεγμονές, να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Υπάρχουν τόσες πολλές νόστιμες πηγές ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και του ιχθυελαίου. Αν λοιπόν αγαπάς τα θαλασσινά, είσαι τυχερή! Ο σολομός, η πέστροφα, ο γαύρος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι όλα νόστιμες, υγιεινές για την καρδιά επιλογές που μπορείς να βάζεις στο πιάτο σου κάθε μέρα.
Καρύδα
Μην φοβάσαι τα κορεσμένα λίπη. Η Lippert λέει ότι αυτά αποτελούν επίσης ζωτικό μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, ειδικά όταν προέρχονται από φυτικές πηγές. «Οι φυτικές πηγές όπως η καρύδα και το φοινικέλαιο είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας της κυτταρικής μεμβράνης και παίζουν ρόλο στη δημιουργία στεροειδών ορμονών (σεξουαλικές ορμόνες και κορτιζόλη)», εξηγεί. Επιπλέον, αυτά τα λίπη «παίζουν ρόλο στην ικανότητα του σώματος να συνθέτει τη βιταμίνη D», η οποία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό.
Το μαγείρεμα με λάδι καρύδας είναι ένας τρόπος για να καταναλώνεις υγιεινά κορεσμένα λίπη κάθε μέρα. Η Lippert προτείνει επίσης να φτιάξεις το δικό σου σνακ, ένα μείγμα από τσιπς καρύδας, ωμούς σπόρους κολοκύθας, ωμά αμύγδαλα και νιφάδες κακάο. Όχι μόνο είναι ένας νόστιμος τρόπος να ικανοποιήσεις τη λαχτάρα σου για κάτι τραγανό, αλλά είναι επίσης γεμάτο με υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Φοβερό!
Cover photo: Oppenheim Bernhard/istockphoto.com