Τι κοινό μπορεί να έχει ένα ζεστό μπάνιο με το περπάτημα επί 30 λεπτά;

Εμείς μάλλον θα προτιμήσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο και μια βουτιά στη μπανιέρα.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 16 Μαρ. 22
Τι κοινό μπορεί να έχει ένα ζεστό μπάνιο με το περπάτημα επί 30 λεπτά;

Πολλές φορές όταν κάνουμε ένα διάλειμμα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, είτε είναι μία συνεδρία μασάζ, ένα μάθημα yoga, η απλά λίγη μουσική, νιώθουμε ότι κλέβουμε χρόνο από τα καθημερινές μας καθήκοντα και υποχρεώσεις και τον σπαταλάμε σε ανούσιες δραστηριότητες. Κι  όμως δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο λάθος. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι κάθε πράξη self-care έχει οφέλη όχι μόνο για το μυαλό αλλά και για τι σώμα μας και απέχει πολύ από το χάσιμο χρόνου.

Μάλιστα, μία έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Temperature, υποστηρίζει ότι η χαλάρωση ενός ζεστού μπάνιου μπορεί να κάψει τόσες θερμίδες όσες και ένας 30λεπτος περίπατος, δηλαδή περίπου 140 θερμίδες. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες αυτό έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και πως επηρεάζει τον μεταβολικό ρυθμό μας.

θερμίδες

Για να το προσδιορίσουν αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από 14 άντρες να κάνουν ποδήλατο για 60 λεπτά ή να καθίσουν σε ένα μπάνιο 40 °C για 60 λεπτά. Ο στόχος τους αναθέτοντας αυτές τις συγκεκριμένες δραστηριότητες ήταν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την καύση θερμίδων στο 60ο λεπτό και μέτρησαν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 24 ώρες αργότερα.

Η 60λεπτη ποδηλασία έκαψε πολλές περισσότερες θερμίδες, αλλά τα αποτελέσματα του ζεστού μπάνιου σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητα. Το να κάθεσαι μόνο καίει περίπου 50 θερμίδες την ώρα , πράγμα που σημαίνει ότι το να χαλαρώνεις σε μια μπανιέρα με καυτό νερό και καίει αρκετές περισσότερες θερμίδες. Η παραμονή στη μπανιέρα για μία ώρα  πυροδότησε επίσης μια αντιφλεγμονώδη απόκριση παρόμοια με αυτή που θα πετύχαιναν μετά την άσκηση.

θερμίδες

«Αυτό υποδηλώνει ότι η επαναλαμβανόμενη παθητική θέρμανση [όπως το να κάθεσαι σε ένα ζεστό μπάνιο ή σάουνα] μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία είναι συχνά παρούσα με μακροχρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2», αναφέρει ο Steve Faulkner, επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Loughborough και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology διαπίστωσε ότι τα τακτικά ζεστά μπάνια για 8 εβδομάδες μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, πιθανώς λόγω της αύξησης των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

θερμίδες

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι αυτή ήταν μια εξαιρετικά μικρή και βραχυπρόθεσμη μελέτη και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνδρες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και εάν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν και μεταξύ ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο.

Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ένα ζεστό μπάνιο σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα οφέλη της άσκησης για την υγεία. Αλλά αν αποφασίσεις να παρακολουθήσεις άλλο ένα επεισόδιο στο Netflix ή να πάρεις ένα αφρόλουτρο για την ίδια μισή ώρα, η ετυμηγορία είναι αρκετά σαφής. Το τελευταίο μπορεί σίγουρα να ενισχύσει την ψυχική υγεία  και χάρη σε αυτήν την αναδυόμενη έρευνα, έχουμε μία απόδειξη ότι μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει και τη σωματική υγεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: