Κι όμως! Οι περισσότερες σχέσεις ξεκίνησαν ως φιλίες σύμφωνα με νέα έρευνα

Τι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές μας σχέσεις σύμφωνα με τους ειδικούς;

Elle 02 Φεβ. 22
Κι όμως! Οι περισσότερες σχέσεις ξεκίνησαν ως φιλίες σύμφωνα με νέα έρευνα

Για τους single ανθρώπους που θέλουν να βρουν ένα ρομαντικό σύντροφο, τα ραντεβού κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσιάζουν αρκετές προκλήσεις, όπως το να ξεπεραστεί η αδεξιότητα του εικονικού ραντεβού, να βεβαιωθούν ότι το άλλο άτομο βρίσκεται στην ίδια σελίδα με αυτούς σχετικά με την ασφάλεια της COVID και να αποφασίσουν αν το εμπιστεύονται αρκετά ώστε να βρεθούν δια ζώσης. Ωστόσο, πριν κατεβάσεις το Bumble ή το Tinder για εκατομμυριοστή φορά, στάσου και αντ ‘αυτού απλώς πήγαινε στις επαφές του κινητού σου. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα, η φιλία είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεκινήσουν οι ρομαντικές σχέσεις.

Τον Ιούλιο σε μια μετα-ανάλυση επτά μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Social, Psychological, and Personality Science», οι ερευνητές εξέτασαν αποτελέσματα από 1.900 φοιτητές και μεγαλύτερους ενήλικες και διαπίστωσαν ότι το 66% των ανθρώπων ήταν πλατωνικοί φίλοι με το σύντροφο τους πριν ερωτευτούν και ξεκινήσουν μια ρομαντική σχέση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι «η μύηση μέσα από μία φιλία είναι μια διαδεδομένη και προτιμώμενη μέθοδος έναρξης ερωτικών σχέσεων που έχει αγνοηθεί από την επιστήμη».

 έρευνα

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα όνειρα που μπορεί να έκανες για έναν κεραυνοβόλο έρωτα έχουν πεθάνει; Μήπως σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις στα τρέχοντα μηνύματα σου για να βρεις την αδελφή ψυχή σου; Λοιπόν, όχι ακριβώς. Σύμφωνα με την ειδικό σχέσεων και θεραπεύτρια Rachel Wright, LMFT, αυτά τα ευρήματα απλά προσφέρουν μια ευκαιρία (όχι μια απαίτηση) να οικοδομήσεις μια νέα ρομαντική σχέση στη βάση της φιλίας. Και σίγουρα, αυτό ισχύει και για νέες φιλίες.

Για να εξηγήσει γιατί το να είστε πρώτα φίλοι πριν βγείτε ραντεβού μπορεί να μεταφραστεί σε μια υγιή και επιτυχημένη σχέση, η Wright λέει ότι ουσιαστικά τα πράγματα που μας κάνουν καλούς φίλους μας κάνουν και καλούς συντρόφους. Είναι λοιπόν λογικό μία φιλία να μοιράζεται τα ίδια συστατικά με ένα μακροχρόνιο, ευτυχισμένο ειδύλλιο. «Η κατανόηση του συντρόφου μας ως ανθρώπου είναι ένα απίστευτα σημαντικό μέρος κάθε σχέσης», προσθέτει.

 έρευνα

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι είσαι προορισμένη να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου με τον παιδικό σου φίλο από το νηπιαγωγείο. Δηλαδή, μπορεί αλλά μπορείς επίσης να καλλιεργήσεις φιλίες με νέους πιθανούς συντρόφους, όπως μπορείς να βγαίνεις ραντεβού με άτομα με τα οποία είστε ήδη φίλοι. Αυτό που είναι τελικά σημαντικό είναι ότι στο επίκεντρο κάθε ρομαντικής σχέσης βρίσκεται μια φιλία. «Είναι απολύτως εφικτό να καλλιεργήσεις τη φιλία μεταξύ νέων ανθρώπων με τους οποίους βγαίνεις ραντεβού», σημειώνει η Wright. Για να σε βοηθήσει να το κάνεις αυτό, προτείνει να κάνεις μια συγκεκριμένη άσκηση ενδοσκόπησης: «Ρώτησε τον εαυτό σου ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των φιλιών σου και των ρομαντικών ή σεξουαλικών σου σχέσεων και βεβαιώσου ότι αυτά που θέλεις να έχουν οι φίλοι σου είναι επίσης παρόντα στους ρομαντικές και σεξουαλικούς σου συντρόφους».

Και αν ανησυχείς ότι το να είστε φίλοι πρώτα πριν βγείτε ραντεβού μπορεί τελικά, εάν ο ρομαντισμός δεν λειτουργήσει, να καταστρέψει μια πολύτιμη φιλία στη ζωή σου, η Wright σου ζητά να αναθεωρήσεις αυτούς τους φόβους.«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δύο ενήλικες δεν μπορούν να προσπαθήσουν να αλλάξουν το πλαίσιο της σχέσης τους και να γυρίσουν «πίσω» σε αυτό που ήταν, εάν η ρομαντική σχέση δεν τους εξυπηρετεί πλέον ή δεν λειτουργεί».

Σκέψου ότι η φιλία είναι μια σχέση, η συντροφικότητα είναι μια σχέση και ο γάμος είναι μια σχέση. «Όλες οι σχέσεις μας εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου – είτε τους δίνουμε όνομα είτε όχι», λέει η Wright. Γι’ αυτό μη διστάσεις να συνεχίσεις να βγαίνεις με όποιον επιθυμεί η καρδιά σου, ωστόσο μην παραβλέπεις τους φίλους που βρίσκονται ήδη στο πεδίο σου και μην ξεχνάς να καλλιεργήσεις φιλίες και με νέους πιθανούς συντρόφους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: