Θέλεις το διαμέρισμα σου να καθρεφτίζει την προσωπικότητα σου, αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο έργο αν δεν είχες ποτέ την ευθύνη για τη διακόσμηση ενός σπιτιού στο παρελθόν. Τι θα συμβεί αν δεν ξέρεις ποιο ακριβώς είναι το interior design στυλ που σου ταιριάζει;
Εάν δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις, μην ανησυχείς. Οι ειδικοί είναι εδώ για να μοιραστούν τις συμβουλές τους.
Βήμα 1: Σκέψου το χρώμα
Ξεκίνα από τα βασικά. Αναρωτήσου εάν σε ελκύουν τα έντονα χρώματα ή προτιμάς τα ουδέτερα ή τις κλίμακες του γκρι. «Φυσικά, κάποιος είτε ελκύεται από το χρώμα είτε δεν ελκύεται από το χρώμα», λέει ο ιδιοκτήτης και σχεδιαστής της Palley & Southard, Lane Blank. «Το στυλ δεν έχει καν σημασία σε αυτό το σημείο. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε μόνοι σας», συμπληρώνει.
Βήμα 2: Δες όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείς
Κάνε scroll down και ξανακάνε scroll down. Ρίξε μια ματιά στο Pinterest, στο Instagram, στο Apartment Therapy, ακόμα και στο TikTok. Εκτός από τις ψηφιακές φωτογραφίες, «αν η πρώτη σου φορά στο ρόλο διακοσμήτριας , το Etsy διαθέτει μια υπέροχη ποικιλία από vintage βιβλία διακόσμησης με όμορφες εικόνες και ενημερωτικές πληροφορίες», λέει η σχεδιάστρια Emily Wolowitz. «Προσωπικά λατρεύω τα διαχρονικά βιβλία διακόσμησης Colefax και Fowler και συνήθως μπορώ να τα αγοράσω μεταχειρισμένα σε ένα κλάσμα της τιμής», προσθέτει.
«Μπορείς να κάνεις ακόμη και μια μικρή ιστορική έρευνα, εξετάζοντας τόσο το παρελθοντικό όσο και το μοντέρνο στυλ εσωτερικού σχεδιασμού – από το Art Deco έως το industrial έως τον μινιμαλισμό – για να δείς από τι έλκεσαι», προτείνει η Alexia Sheinman, διευθύντρια της Pembrooke & Ives.
Η σχεδιάστρια Isabel Ladd της Isabel Ladd Interiors από την άλλη συνιστά, αφού καρφιτσώσεις ή αποθηκεύσεις τις αγαπημένες σου εικόνες, να κάνεις ένα κολάζ, για να συνδέσεις τις κουκκίδες και να δημιουργήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα που θα σε εμπνεύσει να προχωρήσεις.
Βήμα 3: Κάνε μία περιήγησει στην αγορά αυτοπροσώπως
Ακόμα κι αν σκοπεύεις να αγοράσεις έπιπλα και είδη διακόσμησης από το διαδίκτυο, μπορείς να κάνεις μια βόλτα αυτοπροσώπως στα καταστήματα για να πάρεις μια καλύτερη ιδέα για το πώς φαίνεται το κάθε στυλ στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με μια εικόνα που έχεις προσθέσει στους σελιδοδείκτες στον υπολογιστή σου. «Επίσης, ενθαρρύνω τους πελάτες μου να περιηγηθούν μόνοι τους σε καταστήματα με αντίκες και σπίτια για να αναγνωρίσουν ποια είδη στυλ τραβούν το βλέμμα τους», λέει η Wolowitz.
Βήμα 4: Παίξτε «Αυτό ή Εκείνο;»
Έχοντας υπόψη όλες τις παραπάνω πληροφορίες, μπορείς να αρχίσεις να καθορίζεις ποιο είναι το στυλ του εσωτερικού σχεδιασμού που σου ταιριάζει. Τούτου λεχθέντος, το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να διαλέξει κατ ‘ευθείαν ένα μόνο interior στυλ θα μπορούσε να είναι μια συνταγή για να πελαγώσεις. Αντίθετα, μπορείς να απαντήσεις σε διάφορα διλλήματα και να δημιουργήσεις ένα στυλ με βάσει τις απαντήσεις σου. Για παράδειγμα, η Blank ρωτά, «Προτιμάς τα ψυχρά ή τα θερμά χρώματα;», «Minimal ή φορτωμένη αισθητική;», «Μαλακά υλικά ή σκληρές επιφάνειες;», «Prints ή ήσυχα μοτίβα;».
Μόλις απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, θα συνειδητοποιήσεις γρήγορα ότι το στυλ σου δεν ταιριάζει απαραίτητα σε ένα κουτί με ωραία ετικέτα, όλα σε στυλ country ή όλα μοντέρνα, για παράδειγμα, αλλά δεν χρειάζεται! Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους διαβίωσης γεννιούνται στα σημεία συνάντησης μεταξύ των στυλ σχεδίασης και της παράβασης των «κανόνων».
Βήμα 5: Σκέψου πώς ζεις
Αφού καταφέρες να καθορίσεις το στυλ του εσωτερικού σου σχεδιασμού, ήρθε η ώρα να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς μπορείς να το εφαρμόσεις στον πραγματικό κόσμο, όπου υποτίθεται ότι έχεις προϋπολογισμό, συγκεκριμένο χώρο και άλλους περιορισμούς. Για παράδειγμα: «Αν ζείτε με τέσσερα ζώα, δεν θέλετε λευκούς καναπέδες», λέει η Blank, ανεξάρτητα από το πόσες εικόνες λευκών καναπέδων ή μεταξωτών μαξιλαριών έχεις θαυμάσει.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ένα δωμάτιο να έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να φαίνεται όμορφο, αλλά και για να είναι λειτουργικό και για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό», λέει η Wolowitz.
Βήμα 6: Σκέψου το επίπεδο άνεσης σου
Ακριβώς όπως θα πρέπει να σκεφτείς ποιο στυλ θα είναι περισσότερο λειτουργικό για στο σπίτι και την καθημερινότητα σου, θα πρέπει να σκεφτείς και με ποιο στυλ θα ένιωθες άνετα να συμβιώνεις μέρα με τη μέρα. Έτσι, παρόλο που μπορεί να σου αρέσει μια μαξιμαλιστική φωτογραφία στο Instagram, ίσως θέλεις ένα πιο απλό στυλ στο μικρό σου χώρο.
Η Wolowitz προτρέπει τους πελάτες της να αναλογιστούν αυτό που πραγματικά αγαπούν και όχι μόνο αυτό που πιστεύουν ότι υποτίθεται ότι πρέπει να επιδιώξουν. «Συζητάμε ποια μέρη τους κάνουν να νιώθουν πιο άνετα», λέει. «Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί αρχικά να λατρεύουν την εμφάνιση των πολυεπίπεδων prints και chintz σε μια φωτογραφία, αλλά όταν πρόκειται να επιλέξουν πραγματικά αντικείμενα για το δικό τους σπίτι, να έλκονται προς διαχρονικά στυλ σε κορεσμένες αποχρώσεις και υφές».
Βήμα 7: Επέλεξε ένα στυλ που σου ταιριάζει
Η Ladd φτάνει στο σημείο να ενθαρρύνει τους πελάτες της να μην λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις κανενός άλλου εκτός από τον εαυτό τους. «Μη ζητάτε τη γνώμη από τους φίλους, την οικογένεια ή έναν τυχαίο influencer», λέει. «Σκέψου μόνο τη γνώμη σας… και ίσως εκείνους που ζουν μαζί σας και θα μοιραστούν το κόστος μαζί σας».
Ακόμα κι αν θέλεις να ρωτήσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, να θυμάσαι: Αυτό είναι το σπίτι σου. Οι φίλοι και η οικογένειά σου έχουν τους δικούς τους χώρους για να διακοσμήσουν όπως θα ήθελαν. «Διακόσμησε για σένα», λέει η Ladd, «όχι για άλλους ανθρώπους».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Φτιάξε τον accent wall των ονείρων σου με αυτά τα χρήσιμα tips
- 5 συμβουλές διακόσμησης για να κάνεις το μικρό σου σπίτι να φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο
- Decluttering: 2 ερωτήσεις που θα αναδείξουν τη Marie Kondo που κρύβεις μέσα σου