Olivia Wilde: Η εμφάνισή της με φόρεμα Gabriela Hearst μας έβαλε σε σκέψεις

Μετά την Sydney Sweeney και η Olivia Wilde κάνει μια εμφάνιση με έμφαση στο μπούστο. Μπορεί να υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από την επιλογή των δύο γυναικών;

Φιλίππα Δημητριάδη 18 Νοε. 22
Olivia Wilde: Η εμφάνισή της με φόρεμα Gabriela Hearst μας έβαλε σε σκέψεις

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που στη μόδα βλέπουν απλά υφάσματα, όμως η μόδα δεν ήταν και ούτε θα γίνει ποτέ ένα μονοδιάστατο πράγμα. Τα ρούχα αντανακλούν πάνω τους την κοινωνική συνθήκη, γίνονται ένας καμβάς πάνω στον οποίο οι σχεδιαστές, καταγράφουν με τον δικό τους τρόπο την Ιστορία την ίδια στιγμή που συμβαίνει. Για αυτό και το προσωπικό μας στιλ είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα ρούχα που αποφασίσαμε να φορέσουμε το πρωί για να πάμε στη δουλειά. 

Τα ενδύματα, ιστορικά, είναι ενδεικτικά πολλών πραγμάτων. Οικονομικού και κοινωνικού status, ψυχολογικής κατάστασης, πρακτικότητας. Για αυτό το λόγο λοιπόν σε δύο δημιουργίες σχεδιαστών με διαφορετικές αναφορές και στην επιλογή τους από δύο γυναίκες του Hollywood που, η κάθε μία για τους λόγους της, συζητούνται έντονα τον τελευταίο καιρό, δεν είδαμε απλώς μια εντυπωσιακή εμφάνιση σε κάποιο κόκκινο χαλί, αλλά μία δήλωση.  

Sydney Sweeney – Olivia Wilde δύο διαφορετικές γυναίκες, δύο ξεχωριστά event, ένα statement. 

Η ηθοποιός Sydney Sweeney εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί των βραβείων Men of the Year 2022 με ένα θεϊκό μεταλλικό μπούστο από τη συλλογή LaQuan Smith SS ’23 φτιαγμένο από μετάξι, ενώ το συνδύασε με ένα μαύρο φόρεμα με ένα μανίκι και cut out από την ίδια συλλογή.

Olivia Wilde

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις, Olivia Wilde, από την άλλη, παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα της ταινίας “Women Talking” στο Los Angeles με ένα συγκλονιστικό φόρεμα Gabriela Hearst SS’23 το οποίο φέρει στο ύψος του μπούστου ένα διακοσμητικό στοιχείο, σαν φύλλο χρυσού το οποίο αγκαλιάζει το στήθος και τυλίγεται μέχρι την πλάτη. 

Olivia Wilde

Δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε σε αυτά τα δύο κομμάτια μία ομοιότητα. Το μεταλλικό μπούστο του Smith, αυτό το “μεταξένιο γλυπτό” με τις εμφανείς θηλές σε μία εποχή που το γυναικείο στήθος θεωρείται ακόμα προκλητικό και μπορει από το να “παραβιάζει τους όρους χρήσης της κοινότητας του Instagram”, μέχρι να προσβάλει επειδή ταΐζει ένα μωρό ενώ προσδίδει σε εκείνη που το φοράει σχεδόν θεϊκή υπόσταση. Η Sweeney σε μία πρώτη ανάγνωση μοιάζει με ένα μεταλλικό άγαλμα, μια πιθανή Αφροδίτη. Από την άλλη όμως αυτό το μεταλλικό μπούστο μπορεί να ειδωθεί και ως η πανοπλία μιας Αμαζόνας. Η στολή της σύγχρονης Wonder Woman που έχει να πολεμήσει άλλου τύπου villains, έχει όμως αδιαμφισβήτητα ριχτεί στον αγώνα. 

Στη χρυσή, επίσης μεταλλική σε υφή λεπτομέρεια του φορέματος της Hearst που επέλεξε η Olivia Wilde, μπορούμε να δούμε ακριβώς τις ίδιες εικόνες. Το φύλλο χρυσό στο ύψος του μπούστο που τυλίγει το γυναικείο στήθος ως την πλάτη, μπορεί να δανείζεται από τη σαγήνη της Shirley Eaton ως bond girl, όμως η γυναίκα δεν είναι πια θύμα του κάθε “Goldfinger”. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια Αιγύπτια βασίλισσα – μιας και το χρυσό κομμάτι του μπούστου του φορέματος θυμίζει πάπυρο -, αλλά και μια ατρόμητη μαχήτρια. 

Επίσης, τα δύο αυτά bustiers μας θύμισαν και την συνάντηση του αιγυπτιακού label Okhtein με τον οίκο Balmain, η οποία ενσαρκώθηκε στην δημιουργία του τολμηρού και εντυπωσιακού bustier από φθαρμένη ρητίνη, εμπνευσμένο από τον εμβληματικό αιγυπτιακό αλάβαστρο, ο οποίος και στάθηκε η βασική έμπνευση του creative director του οίκου Balmain, Olivier Roustein για τη συλλογή SS23. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι Smith και Hearst δεν είναι οι μόνοι που στις καλοκαιρινές συλλογές τους αποφάσισαν να βάλουν με statement κομμάτια το γυναικείο μπούστο στο επίκεντρο. Η έμφαση σε αυτό το κομμάτι του γυναίκειου σώματος με τις συγκεκριμένες υφές είναι μια δήλωση του πώς θέλουμε οι γυναίκες να μας βλέπουν σήμερα. Από τη μία η θηλυκότητα, το γυναικείο στήθος με τις πολλές αναγνώσεις και από την άλλη η μαχητικότητα και η προστασία. Είναι η εποχή που επανοικειοποιούμαστε την σεξουαλικότητά μας, που αποτινάζουμε από πάνω μας το male gaze και είμαστε όσο sexy επιθυμούμε από εμάς για εμάς. Και παράλληλα, είμαστε έτοιμες να πολεμήσουμε για όσα μας ανήκουν δικαιωματικά και να υπερασπιστούμε εμάς και τις αδερφές μας σαν αμαζόνες.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT