Όταν ξαφνικά αρχίζουμε να παρατηρούμε την απώλεια αρκετών τριχών, τόσο κατά τη διάρκεια που βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας, στο λούσιμο ή στο μαξιλάρι, σίγουρα μας πιάνει μια ανησυχία. Ωστόσο, πριν αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό ως προς ένα σημείο είναι φυσιολογικό και αποτελεί ένα φαινόμενο με το οποίο κατά καιρούς ερχόμαστε όλες αντιμέτωπες. Είναι η λεγόμενη εποχική τριχόπτωση και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυσιολογικό να χάνουμε έως και 100 τρίχες την ημέρα. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά αν σκεφτούμε ότι κατά μέσο όρο το κεφάλι μας, φιλοξενεί 100.000 τρίχες. τότε σίγουρα έχει λογική. Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της υγείας των μαλλιών και να μειώσουν την τριχόπτωση όταν δεν σχετίζεται με κάποιον άλλο παράγοντα που απαιτεί η ιατρικές συμβουλές.
Θα ξεκινήσουμε λέγοντάς σου ότι η ρουτίνα περιποίησής που ακολουθείς για τη φροντίδα των μαλλιών σου πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε το τριχωτό της κεφαλής καθώς από εκεί ξεκινούν όλα για να έχουμε υγιή μαλλιά. Έτσι, οι συμβουλές που ακολουθούν είναι αρκετά σημαντικές:
Διατηρούμε το τριχωτό της κεφαλής καθαρό: Η επιλογή ενός ειδικά σχεδιασμένου scrub είναι ιδανική για βαθύ καθαρισμό. Ειδικά αν χρησιμοποιούμε συχνά ξηρό σαμπουάν ή προϊόντα styling (τζελ, μους, λακ κ.α) θα πρέπει να χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε μια φορά το μήνα ένα scrub για το τριχωτό της κεφαλής. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης που εμποδίζει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αποβολή τους.
Ενυδάτωση: Αφού λουστούμε , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ενυδατικό ορό για το τριχωτό της κεφαλής με συστατικά όπως πεπτίδια και υαλουρονικό οξύ.
Δεν κάνουμε σφιχτά χτενίσματα που τραβούν την τρίχα & δεν χτενίζουμε με δύναμη όσο τα μαλλιά μας είναι βρεγμένα. Ναι είναι πολύ ωραίες οι σφιχτές αλογοουρές ή οι πλεξούδες και οι κότσο, αλλά όταν γίνονται πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσουν τη λεγόμενη αλωπεκία έλξης που συμβαίνει λόγο υπερβολικού τραβήγματος και πίεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, όσον αφορά τα βρεγμένα μαλλιά ξέρουμε καλά ότι είναι πιο ευαίσθητα και συνεπώς πιο ευάλωτα κατά το βούρτσισμα.
Μείωση του στρες: Ναι, σίγουρα εύκολα μπορεί να το λέει κάποιος και δύσκολο να το πετύχει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν διανύουμε περιόδους έντονου ψυχοσωματικού στρες, το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, γνωστή ως ορμόνη του στρες. Αυτό οδηγεί σε διάφορες ανισορροπίες στη δομή του οργανισμού, οι οποίες συχνά εκδηλώνονται και στο επίπεδο του δέρματος και των μαλλιών. Έτσι, όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με το έντονο στρες, παρατηρούμε ότι τα μαλλιά μας, χάνουν τη λάμψη τους, γίνονται πιο λεπτά και πιο εύθραυστα. Αυτά είναι και τα SOS σημάδια που πρέπει να αναγνωρίσουμε προκειμένου να αναλάβουμε δράση για να τα καταπολεμήσουμε. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι στις πιο έντονες περιπτώσεις, το πολύ άγχος, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τριχόπτωση (αλωπεκία του στρες), ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής, με σημάδια ερυθρότητας και κνησμό στις ρίζες, ή ακόμα και εμφάνιση πιτυρίδας που προκαλείται από υπερπαραγωγή σμήγματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, είναι σημαντικό να κάνουμε μια προσπάθεια για δουλέψουμε πάνω στο στρες που μας καταβάλει. Αυτό θα βελτιώσει όχι μόνο να την υγεία των μαλλιών μας, αλλά και συνολικά την καθημερινότητά μας.
Beauty Note:
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πάντα το συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για να είμαστε σίγουρες για το τι ακριβώς συμβαίνει. Ειδικά σε περιπτώσεις που παρατηρούμε ξαφνικά μπαλώματα, αισθανόμαστε ενόχληση, η ακόμα και αν η ύφη των μαλλιών μας έχει αλλάξει, τότε η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη. Από τη στιγμή που σιγουρευτούμε ό,τι δεν συμβαίνει κάτι
Cover photo:Launchmetrics / spotlight