5 ενδιαφέρουσες έρευνες γύρω απο το σεξ που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Και ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες, έψαχναν τρόπους να πολεμήσουν τον Covid-19, υπήρχαν και μερικοί που με αφορμή το social distancing και την καραντίνα, διεξήγαγαν έρευνες σχετικές με την σεξουαλική ζωή και δραστηριότητα. Πάμε να δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες από αυτές.

Σοφία Δρούγκα 12 Μαΐ. 21
5 ενδιαφέρουσες έρευνες γύρω απο το σεξ που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ενώ τα τελευταία 2 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών εστιάζει στην πανδημία, τα αντισώματα και το ιδανικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-19 , παράλληλα υπήρξαν πολλές εξελίξεις στις έρευνες που αφορούν τη σεξουαλική ζωή.

1. Τα σεξουαλικά ένστικτα των ανθρώπων αντιμετώπισαν την πανδημία με ποικίλους τρόπους

Όταν πέρυσι τον Μάρτιο, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μπήκε σε καραντίνα για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, έρευνες που διεξήχθησαν την ίδια περίοδο έδειξαν πως η λίμπιντος έχει μείνει στάσιμη. Συγκεκριμένα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το Journal of Sexual Medicine αποκάλυψε πως απο την αρχή της πανδημίας 60% των Βρετανών ενηλίκων παραδέχθηκαν πως όχι μόνο δεν κάνουν σεξ, αλλά δεν αυνανίζονται ούτε μια φορά την εβδομάδα.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Gynecology & Obstetrics διαπίστωσε πωως οι γυναίκες κάνον περισσότερο σεξ-και έχουν γενικά μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία- στην αρχή της πανδημίας. Έχοντας αυτό κατά νου, η ποιότητα του σεξ είχε χειροτερέψει για τις γυναίκες, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν μια “σημαντική μείωση” στη γυναικεία σεξουαλική διάθεση που επηρέαζε την όρεξη ακόμη και την ικανότητα οργασμού.

Σε συνδυασμό αυτές οι αντίθετες φαινομενικά έρευνες δείχνουν πως η κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία έχει επηρεάσει το σεξ με παραπάνω από έναν τρόπους, γεγονός που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των ειδικών για την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ άγχους και λίμπιντο. Για μερικούς ανθρώπους, το άγχος πυροδοτεί τη σεξουαλική επιθυμία, για άλλους οχι και τόσο.

σεξ

2. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη και να απολαμβάνεις καλής ποιότητας σεξ

Η έννοια της ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέση, μπορεί να έχει και σεξουαλικά προνόμια. Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science journal. Ειδικότερα, οι ερευνητές αποκαλύπτουν πως τόσο το να νιώθεις ευγνωμοσύνη όσο και το να λαμβάνεις το ίδιο συναίσθημα απο το σύντροφό σου, έχει την τάση να κάνει τον έναν να νοιάζεται περισσότερο για την σεξουαλική ικανοποίηση του άλλου, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερο σεξ και για τους δυο συντρόφους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν έναν άνθρωπος νιώθει ευγνωμοσύνη -και λαμβάνει αντίστοιχα το ίδιο συναίσθημα- έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να επενδύσει συναισθηματικά και πρακτικά και να κάνει ό,τι περνάει απο το χέρι του για να διατηρήσει τη σχέση ευτυχισμένη και υγιή. Είναι ξεκάθαρο πως το καλό σεξ είναι πρώτο σε αυτή τη λίστα!

3. Μία στις 4 γυναίκες θέλουν να έχουν καλή σεξουαλική ζωή ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση. 

Σε αντίθεση με την γενικότερη άποψη που επικρατεί επι του θέματος, δεν είναι λίγες οι γυναίκες -ανω των 40- που συνεχίζουν να νοιάζονται για την ποιοτική σεξουαλική τους ζωή. Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Virtual Annual Meeting of the Normal American Menopause Society, αποκάλυψε πως το 45% τν γυναικών πιστεύουν πως το σεξ είναι πολύ σημαντικό στην αρχή της μέσης ηλικίας και 27% αντίστοιχα πιστεύουν πως το σεξ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στη μετέπειτα ζωή τους.

«Μελέτες όπως αυτές παρέχουν πολύτιμες γνώσεις στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που διαφορετικά θα μπορούσαν να απορρίψουν την εξασθενημένη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας ως φυσικό μέρος της γήρανσης», δήλωσε σε μια ανακοίνωση η ιατρική διευθύντρια της NAMS Stephanie Faubion, M.D., MBA. «Συχνά υπάρχουν και άλλοι θεραπευτικοί λόγοι, όπως η κολπική ξηρότητα ή η κατάθλιψη, που προκαλούν τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέρντος μιας γυναίκας.»

σεξ

4. Το να βλέπεις το σεξ ως ανταλλαγή χάρης, συχνά δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα

Αν και το θέμα της ισότητας στο κρεβάτι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το να αντιλαμβάνεσαι το σεξ ως ανταλλαγή παροχών μεταξύ συντρόφων και όχι ως μια διασκεδαστική εμπειρία που τονώνει τη σχέση, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο οικείο και τυποποιημένο σεξ.

«Όταν οι άνθρωποι υποστηρίζουν τους κανόνες ανταλλαγής στο σεξ, δίνουν κάτι με την προσδοκία να λάβουν κάτι ισάξιο σε αντάλλαγμα και ενδιαφέρονται περισσότερι στο να παρακολουθούν αυτό το “πάρε-δώσε” ποσοτικά μεταξύ τους για να διατηρούν τα πράγματα σε μια ισορροπία , παρά να τους απασχολεί η ποιότητα και ο αυθορμητισμός που θα έπρεπε να περικλύει το θέμα», έγραψαν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση στο σεξ τείνουν να έχουν μια σχέση που χαρακτηρίζεται σε λιγότερη αφοσίωση και  περισσότερες αρνητικές σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις και γενικά φάνηκαν να κάνουν λιγότερο ικανοποιητικό σεξ σε σύγκριση με ζευγάρια των οποίων η προσέγγιση στο σεξ ήταν κάτι παραπάνω απο το να προσφέρουν ευχαρίστηση μόνο για να πουν πως την προσέφεραν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που χαρακτηρίζονται από μια αποτροπή προς τη γενικότερη δέσμευση (γνωστά και ως άτομα που τείνουν να αποφεύγουν την οικειότητα) είχαν περισσότερες πιθανότητες να λειτουργούν ανταποδωτικά στο σεξ.

5. Η συζήτηση σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη

Γνωρίζουμε πως η κατάθλιψη (και τα αντικαταθλιπτικά κατ’επέκταση)  μπορούν να μειώσουν τα σεξουαλικά ένστικτα ενός ανθρώπου, Ειδικά σε ζευγάρια που έχουν γονείς που βίωσαν ή βιώνουν καταθλιπτικές νόσους, τείνουν να αποφεύγουν το σεξ με φόβο των συνεπειών που μπορεί να τους προκαλέσει. Όμως μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Communication Research journal αποκάλυψε πως ακόμη και η συζήτηση περι σεξ μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάθλιψης.

Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει πως η σεξουαλική επικοινωνία είναι κλειδί στο καλό σεξ και επιπλέον για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, ακόμη και η συζήτηση περί σεξουαλικών επιθυμιών, δυσκολιών και φαντασιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να βοηθηθεί η σεξουαλική χημεία και να αποφευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η ψυχολογική κατάσταση να επηρεάσει τη σεξουαλική υγεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: