Γίνεται να καταλάβω αν είμαστε σεξουαλικά συμβατοί πριν κάνουμε σεξ; Ένας sex therapist αποκαλύπτει

Η επικοινωνία είναι σημαντικός παράγοντας σε όλες τις σχέσεις.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 19 Δεκ. 21
Γίνεται να καταλάβω αν είμαστε σεξουαλικά συμβατοί πριν κάνουμε σεξ; Ένας sex therapist αποκαλύπτει

Ακόμα κι όταν αισθάνεσαι απόλυτα έτοιμη (και ενθουσιασμένη) να κάνεις σεξ με ένα νέο σύντροφο, αυτό μπορεί συγχρόνως να μοιάζει τρομακτικό, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον άγνωστο παράγοντα της σεξουαλικής συμβατότητας. Με απλά λόγια, η σεξουαλική συμβατότητα είναι «η ικανότητα να μιλάς στο άλλο άτομο για το με τι αισθάνεσαι καλά και τι όχι», λέει η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια Jacqueline Mendez. Έχει να κάνει με το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου και να βεβαιωθείς ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γίνονται ακουστοί, σεβαστοί και επιβεβαιώνονται. Αλλά, πώς μπορείς να κατανοήσεις τη σεξουαλική συμβατότητά σου με κάποιον πριν κάνετε σεξ;

Πρώτον, πρέπει να κατανοήσεις ότι το σεξ μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Για παράδειγμα, υπάρχουν μη διεισδυτικές σεξουαλικές πράξεις (που μπορεί να οδηγήσουν σε οργασμό), βρώμικες συζητήσεις και πρωκτικό παιχνίδι για να αναφέρουμε μερικές μόνο ιδέες για το τι μπορεί να αρέσει σε ένα άτομο, σεξουαλικά μιλώντας. Έχοντας αυτό κατά νου, το να αποκρυπτογραφήσεις εάν έχεις σεξουαλική συμβατότητα με κάποιον πριν κάνετε σεξ μπορεί απλώς να σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να μιλήσετε γι’ αυτό. «Όταν δεν φοβόμαστε να εκφράσουμε τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας και ό,τι αισθανόμαστε καλά ή ό,τι δεν αισθανόμαστε καλά, τότε το σεξ μπορεί να είναι καλύτερο, ακόμα κι αν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε σεξ με κάποιον», λέει η Mendez.

σεξ

Κι αν όταν προσπαθείς να συζητήσεις για σεξ και οικειότητα με έναν σύντροφο, αντιμετωπίζεις αντίσταση, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να μην είστε συμβατοί σεξουαλικά. «Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποιος είσαι μέσα ή έξω από την κρεβατοκάμαρα, δεν υπάρχει σεξουαλική συμβατότητα», λέει η Mendez. Στην πραγματικότητα, αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη γενικής συμβατότητας, σεξουαλικά ή και σε άλλους τομείς.

Τι πρέπει όμως να συζητήσετε σε αυτήν την κουβέντα για τη σεξουαλική συμβατότητα πριν κάνετε σεξ; Κι αν διαπιστώσεις ότι σας λείπει η σεξουαλική συμβατότητα, είναι δυνατόν να εργαστείτε για να την αναπτύξετε;

Προτού συζητήσεις με έναν πιθανό σύντροφο σχετικά με τη σεξουαλική συμβατότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σου αρέσει εσένα προσωπικά. Για να προσδιοριστεί αυτό, η Mendez λέει ότι η αυτοϊκανοποίηση και η ευχαρίστηση του εαυτού μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. «Η αυτοϊκανοποίηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ανακαλύψεις με τι αισθάνεσαι καλά ή με τι δεν αισθάνεσαι καλά. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις τι δεν σου αρέσει, ώστε να μπορείς να μοιραστείς τα σεξουαλικά σου όρια.

σεξ

Όσον αφορά το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε το θέμα, η σεξοθεραπεύτρια Vanessa Marin προτείνει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου: εάν το σεξ με αυτό το άτομο είναι κάτι που έχεις στο μυαλό σου και αισθάνεσαι ότι μπορεί να συμβεί σύντομα, οποιαδήποτε στιγμή είναι η κατάλληλη στιγμή να βγει στην επιφάνεια. «Μου αρέσει να λέω σε κάποιον, «Νιώθω ότι πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση του να συμβεί κάτι μεταξύ μας. Δεν θέλω να υποθέσω ότι θα συμβεί κάτι ή ποιος είναι ο χρόνος, αλλά νομίζω ότι είναι ωραίο να μπορούμε να μιλάμε για το εάν και πότε συμβεί αυτή η στιγμή», λέει.

Εάν δεν είσαι σίγουρη πότε να το αναφέρεις, μια αποτελεσματική στρατηγική για να ξεκινήσεις τη συζήτηση σχετικά με τη σεξουαλική συμβατότητα είναι να είσαι απλώς άμεση. «Έχουμε αυτή την ιδέα ότι το υπέροχο σεξ υποτίθεται ότι συμβαίνει και ότι υποτίθεται ότι δεν χρειάζεται καμία επικοινωνία», λέει η Marin. «Όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης ότι αν συζητήσουν πριν το σεξ «σκοτώνει τη διάθεση» ή «κάνει τα πράγματα περίεργα». Στην πραγματικότητα, η επικοινωνία πρέπει πάντα να επαινείται στις σχέσεις για την ενίσχυση των δεσμών και την προσέγγιση των ανθρώπων και οποιεσδήποτε ιδέες ότι δεν είναι απαραίτητη είναι αβάσιμες.

Τα οφέλη από την επικοινωνία σχετικά με τη σεξουαλική συμβατότητα πριν από τη σεξουαλική επαφή με έναν νέο σύντροφο

Μιλώντας για το τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει στην κρεβατοκάμαρα πριν μπούμε σε αυτήν με κάποιον νέο παρτενέρ, μας επιτρέπει να τον γνωρίσουμε καλύτερα. «Νιώθουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν ξέρουμε πώς και τι να κάνουμε και πότε», λέει η Mendez. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το: «Το έκανα σωστά;». Είναι σαν να εξαλείφονται όλες οι ερωτήσεις όταν συζητάμε για το τι απολαμβάνουμε και τι όχι», προσθέτει.

σεξ

Επιπλέον, όταν έχετε μιλήσει προηγουμένως με έναν σύντροφο για τις προτιμήσεις του και μοιράστηκες τις δικές σου, είναι πιο πιθανό να είστε συνδεδένοι κατά το σεξ, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη ευχαρίστηση. Εξάλλου, ο σύντροφός σου δεν διαβάζει το μυαλό και δεν θα ξέρει ποια σημεία είναι τα σωστά χωρίς την καθοδήγησή σου.

Εάν αυτή τη στιγμή δεν έχετε σεξουαλική συμβατότητα, τι μπορείτε να κάνετε;

Η ενδοσκόπηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όταν αισθάνεσαι ότι δεν έχετε σεξουαλική συμβατότητα με κάποια καινούργια ρομαντική γνωριμία, λέει η Mendez. Για παράδειγμα, εάν ανακαλύψεις ότι σας αρέσουν διαφορετικά πράγματα στην κρεβατοκάμαρα, μπορείς να σκεφτείς πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου και να σκεφτείς αν θα ωφεληθείς από το να δοκιμάσεις κάτι νέο, τόσο ως προσωπική εξερεύνηση όσο και ως συμβιβασμός με έναν νέο σύντροφο. Τούτου λεχθέντος, όλοι έχουμε το δικαίωμα να τηρούμε τα προσωπικά και σεξουαλικά μας όρια. Δεν πρέπει ποτέ να νιώθεις εξαναγκασμό ή πίεση για οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις άβολα ή αδιάφορα.

Ωστόσο, σχέση σας δεν είναι σε καμία περίπτωση καταδικασμένη αν δεν μοιράζεστε τις ακριβώς τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις με τον νέο σου σύντροφο. Το να γνωρίζεις πού και πόσο είσαι διατεθειμένη να βγείς έξω από τη ζώνη άνεσής σου είναι ένας καλός τρόπος για να απαλύνεις κάθε αίσθηση ασυμβατότητας, αρκεί να αισθάνεσαι ασφαλής.

Και αν εξακολουθείς να διστάζεις να κάνεις αυτή την αρχική συζήτηση για να κατανοήσεις τη σεξουαλική συμβατότητά σας με κάποιον πριν κάνετε σεξ, υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί το κάνεις. Δεν είναι επειδή θέλεις να φέρεις σε δύσκολη θέση τον εαυτό σου ή τον σύντροφό σου. Αντιθέτως, εργάζεσαι για να επικοινωνήσεις τις προτιμήσεις και τις δυσαρέσκειες σου και δημιουργείς ένα χώρο για τον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο. Το καλό σεξ μπορεί και συχνά ξεκινά με μια συζήτηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: