Το σχήμα της καρδιάς αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως σύμβολο της αγάπης και στοργής, αλλά η ιστορική του προέλευση είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Μερικοί πιστεύουν ότι το εμβληματικό εικονόγραμμα προέρχεται από το σχήμα των φύλλων κισσού, τα οποία συνδέονται με την πίστη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι σχεδιάστηκε σύμφωνα με το στήθος, τους γλουτούς ή άλλα μέρη της ανθρώπινης ανατομίας.
Ίσως η πιο ασυνήθιστη θεωρία αφορά το silphium, ένα είδος γιγάντιου μάραθου που κάποτε φύτρωνε στις ακτές της Βόρειας Αφρικής κοντά στην ελληνική αποικία της Κυρήνης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το σίλφιο και ως μυρωδικό, αλλά και ως φάρμακο – υποτίθεται ότι έκανε θαύματα ως σιρόπι για τον βήχα – αλλά ήταν πιο διάσημο ως μια πρώιμη μορφή ελέγχου των γεννήσεων.
Οι αρχαίοι συγγραφείς και ποιητές χαιρέτιζαν το φυτό για τις αντισυλληπτικές του δυνάμεις και έγινε τόσο δημοφιλές που καλλιεργήθηκε μέχρι την εξαφάνιση του τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ο σπόρος του σίλφιου έμοιαζε εντυπωσιακά με την καρδιά του σύγχρονου Αγίου Βαλεντίνου, με αποτέλεσμα πολλοί να υποθέσουν ότι οι συσχετίσεις του βοτάνου με την αγάπη και το σεξ μπορεί να ήταν αυτό που βοήθησε στην αρχή στη διάδοση του συμβόλου. Η αρχαία πόλη της Κυρήνης, που πλούτισε από το εμπόριο σιλφίου, έβαλε ακόμη και το σχήμα της καρδιάς στα χρήματά της.
Ενώ η θεωρία του σιλφίου είναι συναρπαστική, η πραγματική προέλευση του σχήματος της καρδιάς μπορεί να είναι πιο απλή. Μελετητές όπως ο Pierre Vinken και ο Martin Kemp έχουν υποστηρίξει ότι το σύμβολο έχει τις ρίζες του στα γραπτά του Γαληνού και του Αριστοτέλη, ο οποίος περιέγραψε την ανθρώπινη καρδιά ως έχουσα τρεις θαλάμους με ένα μικρό βαθούλωμα στη μέση.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το σχήμα της καρδιάς μπορεί να γεννήθηκε όταν καλλιτέχνες και επιστήμονες από τον Μεσαίωνα προσπάθησαν να σχεδιάσουν αναπαραστάσεις αρχαίων ιατρικών κειμένων. Τον 14ο αιώνα, για παράδειγμα, ο Ιταλός φυσικός Guido da Vigevano έκανε μια σειρά από ανατομικά σχέδια με μια καρδιά που μοιάζει πολύ με αυτή που περιγράφει ο Αριστοτέλης.
Δεδομένου ότι η ανθρώπινη καρδιά έχει συνδεθεί από καιρό με το συναίσθημα και την ευχαρίστηση, το σχήμα τελικά επιλέχθηκε ως σύμβολο του ρομαντισμού και του εξαδινικευμένου έρωτα. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την Αναγέννηση, όταν χρησιμοποιήθηκε στη θρησκευτική τέχνη που απεικόνιζε την Ιερή Καρδιά του Χριστού και ως ένα από τα τέσσερα σύμβολα στα τραπουλόχαρτα. Μέχρι τον 18ο και τον 19ο αιώνα, εν τω μεταξύ, είχε γίνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε ερωτικές επιστολές και κάρτες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Κι όμως! Οι περισσότερες σχέσεις ξεκίνησαν ως φιλίες σύμφωνα με νέα έρευνα
- «PEACE» Method: Αυτή η νέα τεχνική υπόσχεται να σε βοηθήσει με τη διαχείριση του στρες
- Γιατί το να πας μόνη σου σε ένα μπαρ είναι καταπληκτική ιδέα