Πολλές αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς περιστρέφονται γύρω από τη διατροφή και την άσκηση. Ωστόσο σύμφωνα με την διαιτολόγο Lisa Hayim, R.D. οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, χρόνο με το χρόνο. Όμως δεν φταίμε εμείς. Υπάρχει τόση σκέψη γύρω από τη διατροφή που προκαλεί φόβο και βασίζεται σε περιορισμούς για το πώς πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι. Γι’ αυτό η ίδια μοιράζεται μαζί μας τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που βλέπει να κάνουν όσοι θέλουν να δουλέψουν τις διατροφικές τους συνήθειες και σίγουρα κάνεις κι εσύ.
Το να φοβάσαι να κάνεις λάθη
Μη φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πότε και πόσο πρέπει να τρως. Το να κάνετε «λάθη» σου επιτρέπει να αναπτύξεις την εσωτερική και εξωτερική σου σοφία και να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση του τι λειτουργεί για το σώμα σου και τι όχι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να πάρεις καλύτερες αποφάσεις την επόμενη φορά.
Το να περιμένεις μέχρι να αδειάσει το στομάχι σου για να φας
Αν σε έχει απασχολήσει το συνειδητό φαγητό, πιθανότατα έχεις ακούσει για την ιδέα του να τρως με βάση τα σημάδια της πείνας. Αυτή είναι μια φοβερή προσέγγιση, αλλά κάνει συχνά τους ανθρώπους να περιμένουν μέχρι να λιμοκτονήσουν για να φάνε. Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση σε βάζει σε μια νοοτροπία γιορτής ή πείνας, πηγαίνοντας σε ένα γεύμα τόσο, τόσο πεινασμένη και φεύγοντας τόσο, τόσο γεμάτοι.
Αντίθετα, προσπάθησε να βρεις αυτήν την ισορροπία, παρατηρώντας πότε νιώθεις ήπια συναισθήματα πείνας. Στη συνέχεια, δώσε στο σώμα σου φαγητό και σταμάτησε όσο ακόμα αισθάνεσαι άνετα. Όχι μόνο να νιώθεις άνετα από ψυχολογική άποψη και να μην έχεις ενοχές, αλλά και χωρίς σωματικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, κούραση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνοδεύεται από την υπερκατανάλωση τροφής.
Το να υποθέτεις ότι αυτό που λειτούργησε στο παρελθόν θα εξακολουθεί να λειτουργεί και τώρα
Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ατόμου, ειδικά του κύκλου ζωής μιας γυναίκας, υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές στο σώμα και τις ορμόνες του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοδική επανεκτίμηση των πραγμάτων που πιστεύεις ότι ισχύουν σχετικά με τη διατροφή είναι το κλειδί. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι εξακολουθούν να λειτουργούν για εσένα στην τρέχουσα φάση της ζωής σου. Για να το κάνεις αυτό, δημιούργησε μια λίστα με πράγματα σχετικά με τη διατροφή και τις προσωπικές σου διατροφικές συνήθειες που πιστεύεις ότι είναι αληθή. Αυτά θα μπορούσαν να είναι το να τρως πάντα πρωινό, να περιμένεις πάντα τρεις ώρες για να φας ξανά μεταξύ των σνακ και των γευμάτων, ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι ο μόνος τρόπος για να χάσεις βάρος κ.λπ. Γράψε τα όλα σε ένα χαρτί και ξεκίνησε να τα αμφισβητείς, αντιμετωπίζοντας ένα κάθε φορά. Έτσι, αν πιστεύεις για παράδειγμα ότι πρέπει να νηστεύεις κάθε βράδυ επειδή η διαλείπουσα νηστεία λειτούργησε για εσένα στο παρελθόν, μάθε πώς θα ήταν να παραβιάσεις αυτόν τον κανόνα εάν το σώμα σου, σου λέει ότι πεινάς. Ίσως ανακαλύψεις ότι αυτό συνεχίζει να λειτουργεί καλά για εσένα. Ίσως όμως ανακαλύψε ότι δεν λειτουργεί όπως κάποτε ή ότι δημιουργεί άλλα προβλήματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Κι όμως το φαγητό φέρνει την ευτυχία! 5 τροφές που θα ενισχύσουν τα επίπεδα σεροτονίνης σου
- 6 μύθοι για τον καφέ που ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε
- 5 snacks πλούσια σε πρωτεΐνη που εγκρίνουν οι διατροφολόγοι