Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείς ένα διατροφολόγο; 8 περιπτώσεις που σου φωνάζουν «ναι»

Είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν πολλά περισσότερα από το να βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Elle 05 Ιαν. 22
Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείς ένα διατροφολόγο; 8 περιπτώσεις που σου φωνάζουν «ναι»

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να δουν ένα διατροφολόγο όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Αυτό είναι λογικό αφού είναι ειδικοί στο να βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν ένα υγιές βάρος με σωστό τρόπο. Όμως οι διατροφολόγοι έχουν τα προσόντα να κάνουν πολλά περισσότερα από το να μας βοηθήσουν να κάνουμε δίαιτα. Στην πραγματικότητα, μερικοί από αυτούς είναι και κατά της δίαιτας. Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη που πιθανότατα θα σε εκπλήξουν. Παρακάτω είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μας βοηθήσουν, απευθείας από τους ίδιους τους διατροφολόγους.

Δυσκολεύεσαι με την υπερφαγία ή το συναισθηματικό φαγητό

«Πολλές φορές, ο λόγος για τον οποίο τρώς υπερβολικά οφείλεται σε μία διατροφή με λάθος ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών», εξηγεί η Alix Turoff, R.D., C.P.T., διαιτολόγος και personal trainer. Με άλλα λόγια, εάν τρώς ένα γεύμα που έχει αποκλειστικά υδατάνθρακες και πολύ λίγη πρωτεΐνη ή λίπος, μπορεί να νιώθεις ακόμη πεινασμένη, ενώ ένα γεύμα που είναι ισορροπημένο μεταξύ υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους (τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά) θα σε κάνει να αισθάνεσαι κορεσμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να ισορροπήσεις το φαγητό σου με τρόπο που να μην σε οδηγεί στην υπερκατανάλωση», συμπληρώνει.  Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις καλύτερες συνήθειες γύρω από το φαγητό και να σου υποδείξει τη σωστή κατεύθυνση προς ένα θεραπευτή ή ψυχιάτρο, εάν αισθάνεται ότι το χρειάζεσαι. Οι διαιτολόγοι εκπαιδεύονται να γνωρίζουν πότε κάποιος χρειάζεται να δει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τα διατροφικά του προβλήματα και συνεργάζονται πολύ στενά με θεραπευτές για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να τα καταφέρουν, λέει η Turoff.

διατροφολόγο

Σκέφτεσαι μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείς ένα γιατρό πριν κάνεις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου και εάν σκέφτεσαι ένα νέο σχήμα συμπληρωμάτων, είναι έξυπνο να συμβουλευτείς και ένα διατροφολόγο. Σκέψου το ως εξής: «Η επένδυση σε μια συνεδρία με ένα διατροφολόγο μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε συμπληρώματα που μπορεί να μην χρειάζεται καν το σώμα σου», λέει η διατροφολόγος Anna Mason. Οι διαιτολόγοι αγαπούν να σε βοηθούν να εξισορροπήσεις τη διατροφή σου και να ενισχύσεις την υγεία σου με ποιοτικά τρόφιμα πρώτα και σωστά συμπληρώματα μόνο όταν είναι αναγκαία, εξηγεί η Mason.

Δουλεύεις νυχτερινή βάρδια

Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να προσαρμοστείς σε μία νυχτερινή εργασία, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από αρκετούς κινδύνους για την υγεία. «Οι εργαζόμενοι αργά το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως οι νοσηλευτές ή το ιατρικό προσωπικό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι, να αναπτύξουν διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει η διαιτολόγος Anne Danahy. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι, σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονται την ημέρα, οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού. «Ένας διαιτολόγος μπορεί να σε συμβουλεύσει για το είδος της διατροφής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όλων αυτών των ασθενειών, καθώς και να σε βοηθήσει με τον προγραμματισμό των γευμάτων και τις επιλογές φαγητού όταν αλλάζουν οι ώρες που ξυπνάς», εξηγεί η Danahy.

Έχεις διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη

Φυσικά, υπάρχουν φάρμακα για αυτό. Αλλά μπορεί να είσαι σε θέση να μειώσεις τη χοληστερόλη σου και μέσω διατροφικών αλλαγών. «Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις φυσικά τη χοληστερόλη σου είναι να ακολουθήσεις μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες», λέει η διατροφολόγος Brooke Zigler. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις ένα πρόγραμμα γευμάτων με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χωρίς τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης LDL, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κατανοήσεις ποιες τροφές συμβάλλουν πραγματικά στην υψηλή χοληστερόλη και για ποιες δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Τα αυγά, για παράδειγμα, που κάποτε θεωρούνταν εκτός ορίων για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τώρα θεωρούνται αποδεκτά, φυσικά σε λογικές ποσότητες.

διατροφολόγο

Αν έχεις βαρεθεί να ακούς με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

«Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι κυριολεκτικά ένα αγκάθι», λέει η Mason. Μετά από μια διάγνωση σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένας διαιτολόγος θα πρέπει να πρωτοστατεί στη θεραπεία αυτής της πάθησης. «Ενώ το σύνδρομο αυτό αντιμετωπίζεται μερικές φορές με τη βοήθεια διαιτολόγου, δεν είναι τυπικό. Επειδή, όμως, τα συμπτώματα πυροδοτούνται συχνά από την πέψη πολύ συγκεκριμένων σακχάρων, οι διαιτολόγοι έχουν μοναδικά προσόντα στο να σε καθοδηγούν και να επιβλέπουν την εξάλειψη και την επανεισαγωγή κάθε μοναδικού σακχάρου στη διατροφή», εξηγεί. «Μέσω αυτής της προσέγγισης, πολλοί ασθενείς είναι σε θέση να βρουν έναν νέο τρόπο να ελέγχουν τα συμπτώματά τους που ξεπερνά αυτό που μπορεί να κάνει μόνο η φαρμακευτική αγωγή», εξηγεί η Mason. Απλώς φρόντισε να αναζητήσεις ένα διαιτολόγο που ειδικεύεται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

Σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος, είσαι έγκυος για πρώτη φορά ή αντιμετωπίζεις θέμα υπογονιμότητας

«Πολλές γυναίκες παίρνουν είτε υπερβολικό βάρος είτε όχι αρκετό βάρος ενώ είναι έγκυες», λέει η Turoff. «Ποτέ δεν μας διδάσκουν πραγματικά πόσο αλλάζουν οι ανάγκες μας από τρίμηνο σε τρίμηνο, επομένως αυτή είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για να δεις ένα διατροφολόγο» Ενώ ένας παθολόγος μπορεί να σου δώσει οδηγίες για το βάρος και πόσο να τρως πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, ένας διαιτολόγος μπορεί να σου δώσει απτές συμβουλές και να σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς να επιτύχεις αυτές τις συστάσεις βάρους και θερμίδων για βέλτιστη προγεννητική υγεία. «Ο διαιτολόγος σου μπορεί επίσης να σε βοηθήσει καθώς βγαίνεις από την εγκυμοσύνη και να σου προτείνει στρατηγικές για να χάσεις το βάρος της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό», προσθέτει η Turoff. Σύμφωνα με την ίδια, οι διαιτολόγοι που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε θέματα γονιμότητας και στην εξισορρόπηση των ορμονών.

διατροφολόγο

 

Δεν μπορείς να κοιμηθείς όλη τη νύχτα

«Ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενέργεια και τη γενική υγεία, ωστόσο όταν δεν μπορείς να αποκοιμηθείς ή κοιμηθείς καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, πιθανότατα δεν σκέφτεσαι τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διατροφή σου σε αυτό», λέει η Erin Palinski-Wade,διαιτολόγος και συγγραφέας του «2-Day Diabetes Diet». «Διατροφές με ανεπάρκεια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε αϋπνία, ενώ ορισμένα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως η τρυπτοφάνη μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης που προκαλεί τον ύπνο». Ένας διαιτολόγος μπορεί να σε  βοηθήσει να κάνεις μικρές αλλαγές στη διατροφή σου που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σου.

Κοντεύεις να γίνεις 30, 40 ή 50

«Κάθε «σώμα» χρειάζεται περιοδικά συντονισμό και το σημείο των 10 ετών είναι πάντα εμβληματικό», λέει η Danahy. «Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν όταν φτάσουν τα 30 ότι ξαφνικά δεν μπορούν να ξεφύγουν αν τρώνε με τον ίδιο τρόπο που έκαναν στα 20 τους». Αυτό είναι αλήθεια. Ο μεταβολισμός, οι ορμόνες και οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν καθώς μεγαλώνεις, γι’ αυτό είναι πάντα καλή ιδέα να επικοινωνείς με έναν επαγγελματία διατροφής όταν εισέρχεσαι σε μια νέα δεκαετία. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που βλέπω με τις γυναίκες πελάτισσές μου είναι όταν περνούν στα 50 τους και ο συνδυασμός ηλικίας και εμμηνόπαυσης χτυπά», προσθέτει. «Οι γυναίκες που εργάζονται με ένα διαιτολόγο όταν συμπληρώσουν τα 40 αναπτύσσουν καλύτερες διατροφικές και αθλητικές συνήθειες και ωφελούνται πραγματικά από αυτό όταν περάσουν στην επόμενη δεκαετία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT