8 τροφές που απογειώνουν τη λίμπιντο σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Είναι δελεαστικό να πιστεύεις ότι μια μπουκιά από κάτι νόστιμο θα αυξήσει αμέσως τη λίμπιντο σου, αλλά η επιστήμη τι λέει γι'αυτό;

Elle 09 Ιουλ. 22
8 τροφές που απογειώνουν τη λίμπιντο σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, όπως σπάνια είναι όταν πρόκειται για αληθινή ολιστική ευεξία. Η ουσία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς μας, ότι  τα τρόφιμα που είναι αποδεδειγμένα αφροδισιακά αποτελούν μέρος μιας διατροφής που συμβάλλει στην υγιή κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών και στην ενίσχυση της ζωτικότητας, όλα απαραίτητα για την αύξηση της λίμπιντο. Η ενέργεια που υπάρχει στο φαγητό, η πολιτιστική του κληρονομιά και οι τελετουργικές συσχετίσεις, καθώς και το άρωμα, η υφή, το σχήμα και το χρώμα ενός φαγητού μπορεί να προκαλέσουν διέγερση, έχοντας κατά νου ότι τελικά ο εγκέφαλος είναι ένα σεξουαλικό όργανο. Ακολουθούν λοιπόν 8 τροφές που είναι αποδεδειγμένα φυσικά αφροδισιακά, με θρεπτικά συστατικά υπερτροφών.

1. Σοκολάτα

Στην αρχαία Μεσοαμερική, οι Μάγια και οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το κακάο ήταν τροφή των θεών και το χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες για την υποτιθέμενη σύνδεσή του με τις τελετές αίματος. Ο Μοντεζούμα, ο αυτοκράτορας των Αζτέκων, γνωστός ως μεγάλος κατακτητής, χρησιμοποίησε σοκολάτα για να «ενισχύσει τις ερωτικέςτου προσπάθειες», σύμφωνα με άρθρο των New York Times. Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι οι Αζτέκοι μπορεί να ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν τη σοκολάτα ως αφροδισιακό, συνδέοντάς τη με τη σεξουαλική δύναμη και την ενισχυμένη λίμπιντο.

Η σοκολάτα περιέχει μια χημική ουσία που εμπλέκεται στη σεξουαλική διέγερση, την τρυπτοφάνη, ένα δομικό στοιχείο της σεροτονίνης, που είναι γνωστό ότι ενισχύει την ευχαρίστηση. Η φυσική χημική σύνθεση δεν είναι ο μόνος παράγοντας διέγερσης όταν πρόκειται για τη σοκολάτα. Η ψυχολογική γοητεία της σοκολάτας, που φέρει μια τόσο βαθιά και αισθησιακή ιστορία, προσθέτει στην ευχαρίστησής που προκαλεί. Δοκίμασε να φας ένα κομματι σοκολάτας και να το απολαύσεις με κλειστά μάτια ενώ παίρνεις βαθιές αναπνοές μέσα και έξω.

αφροδισιακά

2. Αβοκάντο

Μπορεί να πιστώνεται στους Millennials η τάση του avocado toast, αλλά το φρούτο είναι δημοφιλές τουλάχιστον από το 500 π.Χ. Οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν ahuacatl, κάτι που κάποιοι λένε ότι μεταφράζεται στη λέξη «όρχις». Αν και αυτό το όνομα πιθανότατα αποδίδεται στο σχήμα του αβοκάντο και στα μοτίβα ανάπτυξης του, τα αβοκάντο όντως ενισχύουν τη γονιμότητα, λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Β, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενέργεια και τη ζωτικότητα.

αφροδισιακά

3.Ginseng

Ο αυτοκράτορας Shen-Nung, γνωστός ως ο πατέρας της κινεζικής ιατρικής, υποτίθεται ότι χρησιμοποίησε το ginseng ως αφροδισιακό για να τονώσει τη σεξουαλική όρεξη και να διαχειριστεί τη στυτική δυσλειτουργία. Πιστεύεται ότι το ginseng ανακαλύφθηκε περισσότερα από 5.000 χρόνια πριν και έκτοτε χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για να αυξήσει τη λίμπιντο. Αντί να επηρεάζει τις ορμόνες, λόγω των συστατικών του ginsenoside, το ginseng επηρεάζει άμεσα το κεντρικό νευρικό σύστημα και τους γοναδικούς ιστούς και μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία αγγειοδιαστολής και χαλάρωσης. Μια παλαιότερη μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι το ginseng, μέσω της απελευθέρωσης νιτρικού οξειδίου, αυξάνει τη λίμπιντο και την απόδοση. Ενεργειακά μιλώντας, το ginseng υποστηρίζει την ισορροπία στο τσάκρα της ρίζας και το κόκκινο ginseng υποστηρίζει ιδιαίτερα τη ζωτικότητα και τη δύναμη.

αφροδισιακά

4. Μέλι

Για αιώνες σε όλους τους πολιτισμούς, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αν και είναι κυρίως ζάχαρη και νερό, διαθέτει μια περίπλοκη χημική σύνθεση, η οποία παραλάσσετε ανάλογα με το είδος των λουλουδιών με τα οποία τρέφεται η μέλισσα. Μια έκθεση του 2013 σχετικά με την ιατρική χρήση του μελιού σημειώνει ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιμυκητιακό και αντιφλεγμονώδες, με οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, περιέχει ενώσεις απαραίτητες για την ισορροπία των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, οι οποίες είναι απαραίτητες για μια υγιή λίμπιντο. Το μέλι είναι επίσης πλούσιο στο στοιχείο βόριο, το οποίο ενισχύει τη ροή του αίματος. Υποστηρίζεται ότι ο αρχαίος Έλληνας επιστήμονας Ιπποκράτης χρησιμοποίησε το μέλι για να διατηρήσει τη σεξουαλική δύναμη, ίσως λόγω αυτών των ιδιοτήτων.

αφροδισιακά

5. Σύκο

Η εμφάνιση των σύκων, καθώς και το άρωμα και η υφή τους, συμβάλλουν στη φήμη αυτού του φρούτου ως αφροδισιακού. Ωστόσο, είναι αυτό που περιέχουν που το εντάσσει σε αυτές τις τροφές. Τα αμινοξέα στα σύκα δρουν ως αφροδισιακά. Ως δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα υποστηρίζουν την παραγωγή των ορμονών του φύλου που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Τα αμινοξέα που βρίσκονται στα σύκα συγκεκριμένα είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύουν και την αντοχή.

αφροδισιακά

6. Σαφράν

Ο κρόκος sativus, κοινώς γνωστός ως σαφράν, είναι ένα βότανο χωρίς στελέχη, που είναι εγγενές στο Ιράν, την Ινδία και την Ελλάδα. Ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί στην ινδική και περσική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια. Προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, με την αφροδισία να είναι ένα από αυτά. Φημολογείται ότι η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο σε λουτρά με γάλα και σαφράν. Οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία ότι το σαφράν μπορεί δυνητικά να βελτιώσει ορισμένους δείκτες σεξουαλικής δυσλειτουργίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Επιπλέον, το σαφράν μπορεί να είναι χρήσιμο στη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας καθώς υποστηρίζει την κυκλοφορία και τη χαλάρωση.

αφροδισιακά

7. Φράουλες

Το κόκκινο χρώμα και το σχήμα της καρδιάς τους, βοηθούν ώστε να δώσουν στις φράουλες τη φήμη τους ως φρούτου που ενισχύει τη λίμπιντο. Ωστόσο, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της λίμπιντο. Η φωτεινή κόκκινη απόχρωση, βοηθά στην υποστήριξη του τσάκρα της ρίζας σου, το οποίο μπορεί να φέρει εμπιστοσύνη και σεξουαλική δύναμη στην κρεβατοκάμαρα.

αφροδισιακά

8. Στρείδια

Φημισμένα για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, τα στρείδια διαθέτουν υφή και σχήμα που είναι αναμφισβήτητα σέξι. Είναι επίσης γεμάτα με σεξουαλικά ενισχυτικά. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για την παραγωγή τεστοστερόνης και τα στρείδια είναι πλούσια σε αυτό το μέταλλο και είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες για να αυξήσουν τη λίμπιντο τους. Ο ψευδάργυρος έχει επίσης τη μοναδική επίδραση να βοηθά στην παραγωγή υγιούς σπέρματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για όσους θέλουν να αναπαραχθούν.

αφροδισιακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: