Μήπως τελικά οι μπάρες πρωτεΐνης δεν είναι για κάθε μέρα; Μήπως…

Είναι απίστευτα βολικές όταν δεν έχεις χρόνο ή είσαι συνέχεια στο πόδι, αλλά αν τρως μια μπάρα 400 θερμίδων κάθε μέρα, ίσως θέλεις να το ξανασκεφθείς.

Elle 22 Οκτ. 21
Μήπως τελικά οι μπάρες πρωτεΐνης δεν είναι για κάθε μέρα; Μήπως…

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι μπάρες πρωτεΐνης τρώγονται πολύ εύκολα εν κινήσει και συχνά μπορούν να σου προσφέρουν έως και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μικρή συσκευασία που χωράει στην τσάντα σου. Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή φαγητού που μπορείς να κάνει. Οι διατροφολόγοι μίλησαν, αποκαλύπτοντας πόσο κακό είναι πραγματικά να τρως μία μπάρα πρωτεΐνης κάθε μέρα.

Όπως οτιδήποτε άλλο, εξαρτάται από το ποιον ρωτάς. Μερικοί διαιτολόγοι είναι πολύ υπέρ της πρωτεϊνικής μπάρας, ενώ άλλοι είναι αντίθετοι. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι οι μπάρες πρωτεΐνης κατατάσονται στα συμπληρώματα ή το επεξεργασμένο φαγητό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εκτιμήσεις τη διατροφή σου και να προσθέσεις μπάρες πρωτεΐνης μόνο αφού βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις αρκετά ολόκληρα τρόφιμα από όλες τις διατροφικές κατηγορίες.

Βέβαια όλοι οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι προτιμότερο μετά την προπόνηση ή ως μεσημεριανό σνακ να καταναλώσεις μία μπάρα πρωτεΐνης παρά να μείνεις νηστική. Εάν είναι απίθανο να πάρεις μαζί σ0υ ένα φρέσκο και υγιεινό σνακ τότε ναι μη διστάσεις πάρε μία μπάρα πρωτεΐνης.

μπάρα

Και ενώ οι περισσότεροι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι γενικά καλύτερα, οι μπάρες πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές εν γένει. «Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που μπορεί να τηρήσει ένα άτομο», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής Gabrielle Fundaro, Ph.D. Ναι, οι μπάρες πρωτεΐνης υποβάλλονται σε επεξεργασία, αλλά αυτό δεν τις καθιστά αυτόματα «κακές». «Απολυταρχικές ή ασπρόμαυρες προσεγγίσεις στη διατροφή, όπου ορισμένα τρόφιμα είναι «κακά» ή «βρώμικα», στην πραγματικότητα οδηγούν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά τήρησης της δίαιτας», λέει η Fundaro. Εάν ένα άτομο τρώει καθημερινά μία μπάρα πρωτεΐνης ως μέρος μιας συνολικά θρεπτικής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, υγιή λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλες άπαχες πηγές πρωτεΐνης, δεν υπάρχει λόγος να το αφαιρέσεις ή να αναγκαστείς να το αντικαταστήσεις.

Πώς να επιλέξεις μια υγιεινή μπάρα πρωτεΐνης

Το πρώτο που πρέπει να προσέξεις είναι οι θερμίδες και μετά το μέγεθος της μερίδας. Μερικές δημοφιλής μπάρες, για παράδειγμα, περιέχουν δύο μερίδες ανά συσκευασία και περίπου 500 θερμίδες συνολικά. Αυτό προσεγγίζει το ένα τρίτο των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μιας μικρόσωμης γυναίκας με καθιστική ζωή. Με άλλα λόγια, πρέπει να βεβαιωθείς ότι εάν τρως μια μπάρα πρωτεΐνης ως σνακ, έχει στην πραγματικότητα τόσες θερμίδες όσες ένα σνακ.

Το δεύτερο είναι τα συστατικά. Δες τη λίστα των συστατικών και έχε στο νου σου ότι όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. 

Το τρίτο είναι η πρωτεΐνη, αν τρως μπάρες για να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης και όχι μόνο ως ένα βολικό σνακ, τότε αυτό είναι το κλειδί. Πολλές διατροφικές μπάρες που κυκλοφορούν στην αγορά αυτές τις μέρες είναι στην πραγματικότητα ενεργειακές μπάρες παρά μπάρες πρωτεΐνης. Με άλλα λόγια, έχουν πολλές θερμίδες, οπότε πιθανότατα σας προσφέρουν ενέργεια, αλλά δεν αρκετή περιεκτικότητα πρωτεΐνης για να θεωρηθούν μπάρες πρωτεΐνης. Ανάλογα με τις συνολικές ανάγκες σε θερμίδες και πρωτεΐνη, ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς είναι τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης για ένα ικανοποιητικό σνακ, ενώ ένας  αθλητής μετά την προπόνηση, θα πρέπει να στοχεύσει σε 15 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανάλογα με το ύψος και τα κιλά του.

Το τελευταίο που πρέπει να προσέξεις είναι η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες. ‘Οσον αφορά τη ζάχαρη, η επισήμανση των καθαρών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και οι αλκοόλες ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε πολλές μπάρες χαμηλών υδατανθράκων μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Οι αλκοόλες ζάχαρης περιλαμβάνουν ξυλιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη και ερυθριτόλη. Ενώ προέρχονται από φυτικές πηγές, δεν είναι εύπεπτες από τον άνθρωπο. Κοίταξε η μπάρα σου να έχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT