Κάψιμο, τσούξιμο και πόνος! Εάν τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα (και ξέρεις ότι δεν πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη), μπορεί να αντιμετωπίζεις μια επώδυνη πάθηση γνωστή ως βουλοδυνία. Μπορεί να είναι μία σχετικά άγνωστη ασθένεια στο ευρύ κοινό αλλά η έρευνα εκτιμά ότι επηρεάζει τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η βουλοδυνία προκαλεί χρόνιο πόνο στο δέρμα που περιβάλλει τον κόλπο, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει χωρίς προειδοποίηση και να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες. Πρόσθετα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο, τσούξιμο, κνησμό, παλμό, πρήξιμο και πόνο γύρω από το αιδοίο και το άνοιγμα του κόλπου. Αυτός ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται όταν αγγίζεται ο κόλπος – όπως κατά τη διάρκεια του σεξ ή όταν βάζετε ένα ταμπόν – ή απλά όταν μια γυναίκα κάθεται. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος που κάνετε επώδυνο σεξ. Αν και η αιδοιοδυνία επηρεάζει μεταξύ 200.000 και έξι εκατομμυρία γυναίκες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, μόνο το 60% από αυτές λαμβάνουν ακριβή διάγνωση.
Δεν υπάρχει μια καθολική προσέγγιση για τα αίτια και τη θεραπεία αυτής της επώδυνης πάθησης, λέει η Stephanie Prendergast, συνιδρυτής του Κέντρου Αποκατάστασης Υγείας της Πυέλου στο Σαν Φρανσίσκο. Οτιδήποτε, από ορμονικές ανεπάρκειες έως ιστορικό έρπητα και από επαναλαμβανόμενες κολπικές μυκητιάσεις έως αυτοάνοσες ασθένειες, ή ακόμη και μια άσχετη ιατρική διαδικασία θα μπορούσε να προκαλέσει αιδοιοδυνία. Τραυματικά συμβάντα όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων ή οποιεσδήποτε σχετικές αιτίες όπως η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο του αιδοίου στις γυναίκες.
Εάν ο πόνος σου επιμένει, κλείσε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου, ο οποίος μπορεί να αποκλείσει τις πιο κοινές αιτίες και να αναγνωρίσει την πάθηση. Ευτυχώς, η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και μερικές φορές να τον τερματίσει εντελώς. Τα συμπτώματα μπορεί να φουντώνουν περιστασιακά, αλλά με τη σωστή θεραπεία πολλοί ασθενείς επιστρέφουν σε μία κανονική τους ζωή χωρίς καθόλου πόνο.
Για τις γυναίκες με αυτή την πάθηση, το είδος της θεραπείας που λαμβάνουν εξαρτάται από τις μοναδικές ανάγκες του σώματός τους. Σύμφωνα με τη Δρ Vanessa Mackay, εκπρόσωπο του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η έρευνα έδειξε ότι οι χαμηλές δόσεις αντικαταθλιπτικών μπορούν να ανακουφίσουν την κατάσταση θεραπεύοντας τον πόνο των νεύρων. Από εκεί προέρχεται η ιδέα ενός «καταθλιπτικού» κόλπου (αν και αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς ή ο κόλπος σας έχετε κυριολεκτικά κατάθλιψη!). Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν την εφαρμογή συνταγογραφούμενων τοπικών κρεμών στην πληγείσα περιοχή ή επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή ή ψυχολόγο πόνου.
Μερικές φορές, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να φοράς εσώρουχα από 100% βαμβάκι και φαρδιές φούστες και παντελόνια, μπορούν επίσης να αποτρέψουν τον ερεθισμό. Θα πρέπει επίσης να αποφύγεις αρωματικά προϊόντα υγιεινής, όπως μαντηλάκια, προϊόντα καθαρισμού, αφρόλουτρα και σαπούνια με άρωμα. Είναι μια από τις καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία του κόλπου.