Εάν παρακολουθείς τις αποφάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τότε γνωρίζεις ότι προς το παρόν συνιστά απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες, εάν είσαι εμβολιασμένη και βρεθείς θετική στην COVID-19. Την έκτη ημέρα, εάν το τεστ σου είναι αρνητικό, είναι εντάξει να βγεις από το σπίτι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες.
Φυσικά, το που θα αφιερώσεις το χρόνο που θα μείνεις στο σπίτι έχει να κάνει με εσένα. Εάν έχεις βρεθεί θετική αλλά δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να ασκηθείς ή να συμβαδίσεις με το τυπικό σου πρόγραμμα όσο το δυνατόν γίνεται. Όμως, πριν βιαστείς και απλώσεις το yoga mat σου, διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να παραεμίνεις ασφαλής.
Πρέπει να γυμνάζεσαι ενώ νοσείς με COVID-19;
Η προφανής απάντηση κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ασθένειας είναι να κάνεις ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις και η νόσηση από COVID-19 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεις την άσκηση εάν έχεις COVID-19, λέει ο Rami Hashish, D.P.T., Ph.D. «Ο χρόνος που θα πρέπει να απέχεις από την προπόνηση θα εξαρτηθεί από το προσωπικό σου ιατρικό ιστορικό και τον αριθμό των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζεις», υπογραμμίζει. Προτού ασκηθείς με COVID-19, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου, ο οποίος θα γνωρίζει το προσωπικό σου ιατρικό ιστορικό και μπορεί να σου δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές που μπορείς να τηρήσεις. Εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα και διατρέχεις χαμηλό κίνδυνο χωρίς συννοσηρότητες, θα πρέπει να ξεκουραστείς για τουλάχιστον 10 ημέρες, συμφωνα με τον Hashish. «Ωστόσο, οι ημέρες ανάπαυσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σου, καθώς και από τα γενικά επίπεδα υγείας και φυσικής σου κατάστασης», τονίζει.
Εάν βγήκες θετική αλλά δεν αντιμετωπίζεις συμπτώματα, οι 7 ημέρες θα πρέπει να είναι αρκετός χρόνος για να κάνεις ένα διάλειμμα πριν επιστρέψεις στη ρουτίνα άσκησης σου, λέει ο Hashish. «Όταν το κάνεις, καλό είναι να μην πας από το 0 στο 100, αλλά να ξεκινήσεις με περίπου το 50% της κανονικής έντασης και όγκου άσκησης», προσθέτει.
Όμως, δεν χρειάζεται να είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι καθ’ όλη τη διάρκεια των επτά ημερών, αν δεν το θέλεις. «Αν είσαι ασυμπτωματική, γενικά θεωρείται εντάξει να κάνεις δουλειές στο σπίτι και ελαφρύ περπάτημα», λέει ο Hashish. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγεις «οτιδήποτε απαιτητικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οποιαδήποτε κόπωση ή πόνο στο στήθος», τονίζει.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την προσπάθεια να κάνεις γυμναστική με την COVID-19;
Όσο και αν μπεις στον πειρασμό να ασκηθείς όταν έχεις COVID-19, κάτι τέτοιο μπορεί να καταλήξει αντιπαραγωγικό. «Εάν ασκείσαι ενώ έχε COVID ή ασκηθείς πολύ σύντομα ή πολύ σκληρά μετά την ανάρρωσή σου, θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο σοβαρές επιπλοκές, αλλά πιθανές υποτροπές και να καθυστερήσει το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψεις στο κανονικό επίπεδο φυσικής σου κατάστασης», εξηγεί ο Hashish. «Επίσης, επειδή μπορεί να είσαι λίγο άτονη, αν κάνεις άσκηση, είναι πιο πιθανό να υποστείς τραυματισμό».
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι εάν προσβληθείς από την COVID-19, πρέπει να φροντίσεις και να ξεκουράσεις το σώμα σου, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζεις συμπτώματα. Η ρουτίνα προπόνησής σου δεν θα καταστραφεί εάν κάνεις μια μικρή διακοπή, γι’ αυτό κάνε μερικές ημέρες παύση και ξεκίνησε και πάλι ομαλά και σιγά σιγά να ασκείσαι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Είναι το cardio ο πιο γρήγορος τρόπος για να χάσεις το λίπος στην κοιλιά;
- Σου αρέσει να χορεύεις; Τότε θα ξετρελαθείς με τα 10 οφέλη των dance workouts
- Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα, σύμφωνα με έναν καρδιολόγο