Εσύ ήξερες ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου;

Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση υγείας, που σημαίνει ότι απειλεί την ευημερία των ανθρώπων όσο και τον πλανήτη.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 24 Νοε. 21
Εσύ ήξερες ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου;

Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη δημόσια υγεία είναι προφανείς, όπως οι ακραίες καταιγίδες που εκτοπίζουν ανθρώπους από τα σπίτια τους και η μεγάλη ανοδος της θερμοκρασίας. Άλλους είναι πιο δύσκολο να τους δεις. Μάλιστα, ένας από αυτούς συμβαίνει όταν τα μάτια μας είναι κλειστά. Ναι, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο σου.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του ύπνου, αλλά συνοψίζεται καλά σε μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου George Washington στο Sleep Medicine Reviews.

κλιματική αλλαγή

Η ανασκόπηση περιελάμβανε 16 μελέτες που επικεντρώθηκαν στο πώς τα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές επηρέασαν την ανάπαυση των ανθρώπων. Ίσως δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε διαταραχές ύπνου και μείωση του συνολικού χρόνου που κοιμόμαστε.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Εφόσον κοιμόμαστε καλύτερα σε ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον, τα θερμότερα περιβάλλοντα είναι βέβαιο ότι θα διαταράξουν το ύπνο μας. «Το να βρίσκεσαι σε ζεστά, άβολα περιβάλλοντα επηρεάζει την ικανότητά σου να κοιμάσαι βαθιά, να κοιμάσαι ήσυχος και να κοιμάσαι ολόκληρο το βράδυ», δήλωσε η Melissa J. Perry, ScD, MHS, καθηγήτρια και πρόεδρος στο Department of Environmental and Occupational Health του GW και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ακραίες καταιγίδες και οι φυσικές καταστροφές, φαίνεται να έχουν επίσης  αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο και τη συνολική ευημερία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο προκαλούν άμεση βλάβη και απειλούν την ασφάλεια, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παρατεταμένο άγχος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τον ύπνο μακροπρόθεσμα.

κλιματική αλλαγή

Σε αυτήν την έρευνα, οι ευάλωτοι πληθυσμοί – συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι και οι κοινότητες χαμηλού εισοδήματος – διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο απώλειας ύπνου. Κι αυτό γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικούς πόρους υγείας μόλις χτυπήσει η καταστροφή.

Αναδεικνύοντας αυτές τις συνδέσεις και τις ανισότητες, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γιατρός ύπνου Daniel I. Rifkin, M.D., ελπίζει να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τη σημασία του υγιούς ύπνου, αλλά και το πώς θα τον επηρεάσει η κλιματική αλλαγή. Δεδομένου ότι ο ύπνος υψηλής ποιότητας παίζει τεράστιο ρόλο σε οτιδήποτε, από την ψυχική ευεξία έως τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα σε έναν κόσμο που θερμαίνεται συνεχώς.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη σχέση ύπνου και κλίματος και τόσο ο Rifkin όσο και η Perry συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα μελέτες που συλλέγουν δεδομένα για την υγεία των ανθρώπων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα κλιματικό γεγονός.

κλιματική αλλαγή

Αυτές οι πρώτες ενδείξεις για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον ύπνο ενισχύουν μόνο την ανάγκη για περιβαλλοντική δράση. Αυτή η έρευνα μας υπενθυμίζει επίσης ορισμένες σκληρές αλήθειες που βρίσκονται μπροστά μας. Τέλος, αυτή η σύνδεση μεταξύ ύπνου και κλίματος μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση των πρωτοκόλλων ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Rifkin εξηγεί ότι το εγχειρίδιο για τα πρωτόκολλα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανακούφιση από καταστροφές δεν αναφέρει ούτε μια φορά τη σημασία ενός υγιούς ύπνου. Ελπίζει ότι στο μέλλον, βοηθήματα ύπνου όπως μάσκες ματιών, ωτοασπίδες και περιοδικά θα διανέμονται στους επιζώντες από καταστροφές, μαζί με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαγητό και νερό. Ο ύπνος είναι, άλλωστε, βασικό συστατικό της υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

#wellness #κλιματική αλλαγή #ύπνος
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: