Let’s Talk Cross Training: Ο personal trainer Τάσος Σικόλας μας μιλά για την πιο διάσημη προπόνηση που προσφέρει γρήγορη καύση θερμίδων

Το Cross Training επιλέγεται όλο και συχνότερα από γυναίκες και άνδρες τόσο ως μια πληρέστερη γυμναστική όλου του σώματος, όσο και για την γρήγορη καύση θερμιδών που μπορεί να προσφέρει μέσω των γρήγορων εναλλαγών ασκήσεων που περιλαμβάνει. Ο personal trainer Τάσος Σικόλας έλυσε όλες μας τις απορίες και μας έδειξε ένα ολοκληρωμένο Cross Training workout μέτριας δυσκολίας!

Σοφία Δρούγκα 04 Μαΐ. 21
Let’s Talk Cross Training: Ο personal trainer Τάσος Σικόλας μας μιλά για την πιο διάσημη προπόνηση που προσφέρει γρήγορη καύση θερμίδων

Το καλοκαίρι μοιάζει να έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο περιμέναμε και έχουμε μπει στη διαδικασία αναζήτησης ενός είδους άσκησης που θα μας προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής που οχι μόνο μπορεί να γυμνάσει όλο το σώμα, αλλά μπορεί και να τροποποιείται βάση των προσωπικών αναγκών μας. Όμως πέραν της επιλογής του είδους της άσκησης που μας καλύπτει, είναι πολύ σημαντικό να μας εμπνέει ο εκάστοτε προπονητής. Ο personal trainer είναι αυτός που  μας παροτρύνει να φτάσουμε τους στόχους μας χωρίς πίεση -στην οποία να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε- με συνεχή παρότρυνση και όρεξη για δουλειά που θα σέβεται τις ανάγκες μας και θα φροντίζει για την καλή μας φυσική κατάσταση.

Ο Τάσος Σικόλας κάνει ακριβώς αυτά. Τελειώνοντας τις σπουδές του στην φυσική επιστήμη και τον αθλητισμό και ενώ ασχολούνταν πολλά χρόνια με το χώρο του ποδοσφαίρου, το Cross Training τον κέρδισε και παρακάτω μας εξηγεί το πως. Επιπλέον μας μιλά για το τι μπορεί να μας προσφέρει η κυκλική προπόνηση ως μέθοδος άθλησης, απο άποψη θερμίδων και καύσης λίπους, ενώ μας προτείνει και ένα δοκιμαστικό workout μέτριας δυσκολίας.

cross training

 

1. Τι ορίζουμε ως Cross Training και ποια είναι τα οφέλη που έχει αυτού του είδους η “κυκλική προπόνηση”; 

Το Cross Training είναι ενα έιδος γυμναστικής που τείνει να γίνει η νούμερο 1 προπόνηση για όλους όσους ενδιαφέρονται να γυμνάσουν ταυτόχρονα ολόκληρο το σώμα τους και να δυναμώσουν τον πυρήνα τους με γρήγορες ενναλλαγές αερόβιας και αναερόβιας άσκησης με ή χωρίς εξοπλισμό. Ως ορισμό θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας συνδυαστικός τρόπος γυμναστικής που έχει ως βάση την διαλειμματική προπόνηση (μεγάλη ένταση μικρά διαλλείματα).

Mπορούμε να βελτιώσουμε σε σημαντικό βαθμό την ευκαμψία, την ευλυγυσία καθώς και τη σωστή στάση σώματος, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας στο μέγιστο και αυξάνουμε την καύση του λίπους. Τέλος, το γεγονός οτι μια προπονητική μονάδα διαρκεί 45λεπτά έως 1 ώρα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από την καθημερινή τους ρουτίνα και να γυμναστούν σωστά και έντονα με τη βοήθεια πάντα του personal coach.

cross training

 

2. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν το cross training ως μια πιο πλήρη μέθοδο γυμναστικής. Μπορεί όντως αυτός ο συνδυασμός ασκήσεων να μας γυμνάσει συνολικά; 

Στα προπονητικά ερεθίσματα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προγράμματα με αλτήρες, λάστιχα, kettlebells, μπάρες ακόμα και με το βάρος του σώματος, έτσι ώστε ακόμη και ο πιο απαιτητικός ασκούμενος μπορεί με τους σωστούς συνδυασμούς να καλύψει τις προπονητικές του ανάγκες σε συνολικό βαθμό. Όπως ανέφερα πριν, οι γρηγόρες εναλλαγές αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία,ενώ η υψηλή ένταση των ασκήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με το μικρό διάλειμμα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη καύση λίπους από ένα μονότονο πρόγραμμα με σετ και επαναλήψεις.

3. Μπορούν όλοι να κάνουν cross training; Χρειάζεται να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσουμε ή μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στις ανάγκες μας;

Θεωρητικά αυτό το είδος προπόνησης μπορεί να το κάνει ο καθένας. Από κάποιον αρχάριο μέχρι κάποιον προχωρημένο ασκούμενο ή ακόμη και επαγγελματίες αθλητές σε περίοδο προετοιμασίας ή και για αποκατάσταση-ενδυνάμωση μετά από κάποιον τραυματισμό. Το καλό με το Cross Training είναι πώς μέσω των προγραμμάτων μπορεί η ένταση στην προπόνηση να διαφέρει από ασκούμενο σε ασκούμενο και έτσι ο καθένας να μπορεί να δώσει το δικό του 100% χωρίς να πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός κάποιου συνασκούμενου γιατί πολύ απλά ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες για τη δική του φυσική κατάσταση.

cross training

4. Μπορείς να μας προτείνεις ένα total body workout μέτριας δυσκολίας;

Ζέσταμα 5′ (high knees, body rotations, shoulder rolls, split jacks, squats, lunges, plank )

1) 3sets of:
10 crunches, 10 plank jacks, 10 crunches(table top), 10 shoulder taps

2) AMRAP (as many rounds as possible) 5min:
10 tricep extension(banded),20 single unders(skipping rope) , 10 high pull, 20 mountain climbers
**after each round 40 jumping jacks

3) ΤΑΒΑΤΑ (20sec on – 10sec off):
burpees
Kettlebell drug
Push up close grip
Rapid bicycle

4) EΜΟΜ 2 rounds (every minute on the minute)
1min: bicycle one side
2min: crunches to sit ups
3min: strict overhead press

5) TABATA (20sec on – 10sec off):
Plank hugs(one side)
C crunches
Plank hugs(other side)
V ups

Διατάσεις- αποθεραπεία

https://www.instagram.com/p/COYIliqHJo8/

5. Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το cross training και τι θεωρείς πως έχει προσφέρει αυτός ο τρόπος εκγύμνασης σε εσένα και στους μαθητές σου;

Παρά το γεγονός ότι υπήρξα χρόνια αθλητής του ποδοσφαίρου και γενικότερα λάτρης της γυμναστικής, το Cross Training μπήκε ξαφνικά στην ζωή μου σαν τροπός εκγύμνασης για την κάυση του λίπους και για την ομοιόμορφη σωματική ανάπτυξη καθώς και για τα υπόλοιπα οφέλη που αναφέραμε. Η σύντομη σε χρόνο συνδυαστική προπόνηση αλλά και τα γρήγορα αποτελέσματα θα κάνουν τον καθένα να αγαπήσει αυτό το εναλλακτικό είδος άσκησης.

Επιπλέον δίνει έμφαση σε πολλές μυικές ομάδες και όχι σε 1-2 για να αποφευχθούν και τυχόν μυϊκοί τραυματισμοί. Το feedback που λαμβάνω από τους ασκούμενούς μου είναι εξαιρετικό και οι ίδιοι ειναι χαρούμενοι καθώς δε χρειάζεται να σκεφτούν πως θα καλύψουν τις ανάγκες της άθλησής τους, αφού έχουν βρει ήδη αυτό που τους ταιριάζει.

https://www.instagram.com/p/COYIsOonuKC/

6. Πόσες θερμίδες μπορούμε περίπου να κάψουμε σε μια προπόνηση cross training;

Οι θερμίδες που μπορείς να κάψεις σε μία προπόνηση διάρκειας 45 λεπτά εως και 1 ωρα μπορούν ακόμη και να ξεπεράσουν τις 250 για ένα άτομο 65-75 κιλών. Ωστόσο το μεγαλύτερο όφελος από αυτό το είδος προπόνησης είναι πως οι κάυσεις συνεχίζουν να συμβαίνουν στον οργανισμό ακόμα και μετά το πέρας της προπόνησης (το λεγόμενο afterburn) μιας και η υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης βοηθά σε αυτή τη διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cross Training μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον personal trainer Τάσο Σικόλα στο Instagram.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT