Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα, το ίδιο ισχύει και για την απώλεια κιλών. Και ενώ η γρήγορη επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους ενισχύει τα κίνητρα μας και μας γεμίζει αισιοδοξία, η ανάκτηση των κιλών αυτών μπορεί να είναι αρκετά αποθαρρυντική. Παρακάτω οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τους λόγους πίσω από το αρκετά σύνηθες φαινόμενο του να παίρνουμε πίσω τα κιλά που καταφέραμε να χάσουμε.
1. Επέλεξε μια μη βιώσιμη δίαιτα
Μια μη βιώσιμη δίαιτα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τείνουν να ξανακερδίζουν βάρος που έχουν χάσει, σύμφωνα με την Fatima Cody Stanford, MD, MPH, γιατρό-επιστήμονα για την παχυσαρκία. Ένα υπερβολικά περιοριστικό πρόγραμμα γευμάτων (δηλαδή μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων) είναι πρακτικά αδύνατο (και ανθυγιεινό) να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, επομένως, όταν οι άνθρωποι αποκλίνουν από αυτό, το χαμένο βάρος συνήθως επανέρχεται.
Λοιπόν, πώς μπορείς να καταλάβεις εάν μια δίαιτα δεν είναι βιώσιμη; Ο ευκολότερος τρόπος να το μάθεις βασίζεται στην ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις. Μπορείς να μειώσεις με ασφάλεια περίπου 500 θερμίδες κάθε μέρα για βιώσιμη απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Έτσι, για παράδειγμα, εάν τρως συνήθως περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσεις το βάρος σου, θα μπορούσες να πέσεις στις 1.500 για να χάσεις βάρος. Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με παράγοντες όπως η τρέχουσα πρόσληψη θερμίδων, η σύσταση του σώματος και τα επίπεδα δραστηριότητας.
Μια δίαιτα μπορεί επίσης να μην είναι βιώσιμη εάν περιλαμβάνει την αποκοπή ορισμένων ομάδων τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες, σύμφωνα με την Bonnie Taub-Dix, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγο, δημιουργό του BetterThanDieting.com και συγγραφέα του Read It Before You Eat It: Take You from Label to Table. Όταν κόβεις μακροθρεπτικό μια ολόκληρη διατροφική ομάδα, όπως οι υδατάνθρακες, μπορεί να σε οδηγήσει στην υπερκατανάλωση όταν σταματήσειε τη δίαιτα.
2. Αγνοείς το σημείο ρύθμισης του οργανισμού σου
Το σώμα και ο εγκέφαλος του καθενός έχουν ένα βασικό ή καθορισμένο σημείο που αισθάνονται υγιή και βιώσιμα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το σημείο ρύθμισης μπορεί να είναι υψηλότερο από τον επιθυμητό στόχο απώλειας βάρους, λέει ο Dr. Stanford. Και ακόμα κι αν φτάσεις στο επιθυμητό βάρος, το σώμα σου δεν αναδιαμορφώνει εύκολα τη βασική του γραμμή. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σου έχει μια συνεχή επιθυμία να επιστρέψει στο ιδανικό, πιο άνετο βάρος του ακόμα κι αν δεν είναι το νούμερο που έχεις στο κεφάλι σου. Οι ορμόνες σου παίζουν επίσης έναν ρόλο εδώ. Όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την set point σου, τόσο περισσότερο οι ορμόνες σου επηρεάζουν τα επίπεδα πείνας και πληρότητας σε μια προσπάθεια να σε επαναφέρουν σε ένα άνετο σημείο. Συνήθως, αρχίζεις να αισθάνεσαι περισσότερες λιγούρες και υψηλότερα επίπεδα πείνας στην καθημερινότητά σου.
3. Παραλείπεις γεύματα
Όλοι είναι απασχολημένοι και παραλείπουν ένα ή δύο γεύματα εδώ και εκεί και δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αλλά όταν είναι μέρος του σχεδίου απώλειας βάρους σου, μπορεί να είναι ο λόγος που έχεις πάρει λίγο βάρος τελευταία. Συχνά, οι άνθρωποι τείνουν να παραλείπουν γεύματα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες. Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτή δεν είναι μια πρακτική που μπορείς να διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής κατά το επόμενο γεύμα σου, ειδικά σε τροφές που μπορεί να είναι εξαιρετικά πλούσιες σε σάκχαρα ή λίπη.
4. Παραμελησες την άσκηση
Η άσκηση είναι ένας παράγοντας που συχνά ξεχνάς όταν πρόκειται για τη διατήρηση του βάρους που έχεις χάσει. Εάν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος στα επόμενα χρόνια, τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητάς σου πρέπει επίσης να αυξηθούν. Μερικοί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αυξηθεί δραματικά για τη διατήρηση του βάρους. Για παράδειγμα, το άτομο πιθανότατα θα χρειαστεί να διπλασιάσει την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής του για σταθεροποίηση βάρους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να πας από το 0 στο 100, αλλά πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα των θερμίδων που καις κάθε μέρα. Για να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, πρέπει να κάψεις την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις. Και ενώ ο μεταβολισμός σου καίει από μόνος του αρκετές θερμίδες, η ποσότητα που καις κατά τη διάρκεια της άσκησης βοηθά να επιτύχεις αυτήν την ισορροπία θερμίδων.
5. Επικεντρώνεσαι σε ένα μεμονωμένο γεγονός
Το να αποφασίσεις να χάσεις βάρος για ένα γάμο ή διακοπές είναι αρκετά συνηθισμένο και δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά όταν αυτός είναι ο μόνος κινητήριος παράγοντας για την απώλεια βάρους, οι άνθρωποι τείνουν να κεδίζουν ξανά το βάρος αρκετά γρήγορα. Συχνά, η απώλεια βάρους για ένα μεμονωμένο γεγονός σε αναγκάζει να διαπράξεις και άλλα λάθη απώλειας βάρους (όπως η παράλειψη γευμάτων ή η επιδίωξη ενός μη βιώσιμου προγράμματος γευμάτων) σε μια προσπάθεια να χάσεις βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στη συνέχεια, μετά το συμβάν, αυτό που σου έχει μείνει είναι μη βιώσιμες συνήθειες που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε επαναπρόσληψη βάρους όταν δεν μπορείς πλέον να τις διατηρήσεις.