Η εφίδρωση βοηθά στην απώλεια βάρους: Μύθος ή αλήθεια;

Εφίδρωση και προπόνηση. Δυο λέξεις σταθερά συνδυασμένες που όμως σχετίζονται με την απώλεια θερμίδων; Οι ειδικοί μας λύνουν όλες τις απορίες.

Elle 21 Ιουλ. 21
Η εφίδρωση βοηθά στην απώλεια βάρους: Μύθος ή αλήθεια;

Σίγουρα υπάρχει ένα συναίσθημα ικανοποίησης μετά από ένα σκληρό δυναμικό workout που σε αφήνει με μια γερή δόση ενδορφινών και την καλύτερη διάθεση για να συνεχίσεις την ημέρα σου. Όμως, δεδομένης της πίεσης και της προσπάθειας που βάζεις σε κάθε προπόνηση -ειδικά αυτές τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού- δε γίνεται να μην έχεις αναρωτηθεί, αν η εφίδρωση που συμμετέχει ενεργά σε κάθε σου workout, παίζει κάποιο ρόλο.

Όταν φανταζόμαστε μια «καλή προπόνηση», αυτό που συνήθως έρχεται στο μυαλό είναι το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, πολύς ιδρώτας και την αίσθηση του επιτεύγματος και της επιτυχίας,  Ωστόσο, είναι πράγματι η εφίδρωση  μια αληθινή ένδειξη για το πόσο λίπος μπορεί να καίμε καθώς προπονούμαστε; Καλέσαμε την επιστήμη να δώσει απαντήσεις επί του θέματος.

εφίδρωση

Χάνεις βάρος μέσω της εφίδρωσης; Η άποψη των ειδικών

«Ο ιδρώτας είναι ένας δείκτης της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός σας, όχι της έντασης της λειτουργίας του – αν και αυτά μπορούν να συνδεθούν, παραμένουν διαφορετικά», λέει ο fitness scientist, Harry Aitken.

Όσον αφορά τις φαινομενικές επιπτώσεις στην απώλεια βάρους που φαίνεται να υπολογίζονται στο πόσο ιδρώτα; Δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Η Karen Austin, ιδρυτής της Topaz Fitness Academy, εξηγεί ότι «η εφίδρωση είναι κυριολεκτικά απώλεια νερού αντί απώλεια λίπους, επομένως [οποιαδήποτε φαινομενική απώλεια βάρους] θα είναι προσωρινή – μέχρι το επόμενο ποτήρι νερό».

εφίδρωση

Τελικά ο ιδρώτας βοηθά στην απώλεια βάρους ή οχι; 

Για να μην πολυλογούμε, η απάντηση είναι όχι.

Ο όγκος του ιδρώτα επίσης δεν δείχνει πόσο fit είσαι, ούτε πόσες θερμίδες πρόκειται να κάψεις. Ένα καλό workout μπορεί να κάνει θαύματα για να ένα πιο λαμπερό δέρμα, και στην αίσθηση πως αυτό που κάνεις έχει κάποιο αποτέλεσμα, όμως όταν μιλάμε για την απώλεια βάρους, το αποτέλεσμα θα κρίνεται πάντα στο πόση προσπάθεια κάνεις και πόσο αφοσιωμένος είσαι στο πρόγραμμα γυμναστικής σου, όχι στο πόσο θα ιδρώσεις κατά τη διάρκεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT