Pre-workout Procrastination: Γιατί αναβάλλουμε συνέχεια την επίσκεψη μας στο γυμναστήριο;

Η αναβλητικότητα εμποδίζει την επίτευξη των στόχων της φυσικής σου κατάστασης. Αλλά υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις γι'αυτό.

Elle 28 Φεβ. 22
Pre-workout Procrastination: Γιατί αναβάλλουμε συνέχεια την επίσκεψη μας στο γυμναστήριο;

Είναι πολύ εύκολο να βρεις εκατοντάδες δικαιολογίες για το πόσο απασχολημένη είσαι προκειμένου να μην ασκηθείς. Δεν μιλάμε για τις πραγματικές υποχρεώσεις που έχεις (όπως τη φροντίδα των παιδιών ή τη δουλειά σου), αλλά για όλους τους περιττούς λόγους για τους οποίους αναβάλλουμε τις προπονήσει μας. Η αναβλητικότητα πριν από την προπόνηση μπορεί να σκοτώσει το όποιο κίνητρο είχαμε.

Κάποιοι κάνουν scroll down στο Instagram, άλλοι ψάχνουν την ιδανική λίσυα αναπαραγωγής για workout στο Spotify και, άλλοι που κάνουν προπόνηση στο σπίτι, παρακολουθούν άσκοπα βίντεο στο YouTube πριν βάλουν το βίντεο γυμναστικής τους. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που αναβάλλουν την άσκηση τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να σηκωθούν. Για παράδειγμα αν έχασαν για κάποιο λόγο τιςπ.μ., θα περιμένουν μέχρι τις 7:05 π.μ. καθώς είναι ένας «στρογγυλός» αριθμός.

Όπως και να έχει η αναβλητικότητα από μόνη της μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν και κάνουν τις προπονήσεις τους απλά αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν έχουν κάνει όλα τα άλλα και μπορούν να επικεντρωθούν στον εαυτό τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι απογοητεύονται όταν φαίνεται ότι δεν μπορούν να επικεντρωθούν στην εργασία τους ή αναβάλλουν σε σημείο που τους εμποδίζει να επιτύχουν τους στόχους τους.

workout

«Η αναβλητικότητα είναι η καθυστέρηση ή η αποφυγή μιας εργασίας, η οποία είναι αντιπαραγωγική, παράλογη ή περιττή. Τις περισσότερες φορές, η αναβλητικότητα είναι μια ενεργή διαδικασία, καθώς επιλέγουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από όσα έχουμε στη λίστα μας», λέει η Fionnuala Barnes, σύμβουλος ψυχολόγος για την πλατφόρμα προσωπικής εκπαίδευσης P3RFORM.

Πριν τα βάλεις με τον εαυτό σου, η αναβλητικότητα δεν οφείλεται μόνο στην τεμπελιά, ούτε στην κακή διαχείριση του χρόνου, σύμφωνα με τη Barnes. «Συχνά συνδέεται με την ικανότητα ενός ατόμου να αυτορυθμίζει τη συμπεριφορά του. Η αναβλητικότητα καθοδηγείται από τη βραχυπρόθεσμη συναισθηματική ικανοποίηση για την αποφυγή της εμπειρίας αρνητικών συναισθημάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τα μακροπρόθεσμα επιτεύγματα και την ευημερία», εξηγεί.

Αν και είναι λογικό να χρονοτριβούμε πριν από σαφώς δυσάρεστα καθήκοντα, όπως η συμπλήρωση μιας φορολογικής δήλωσης, γιατί χρονοτριβούμε πριν από την άσκηση, κάτι που είναι γεμάτο οφέλη; Λοιπόν, δεδομένου ότι τόσο μεγάλο μέρος της γλώσσας γύρω από την άσκηση συνδέεται με την τελειομανία, την επιτυχία ή την μακροχρόνια τιμωρία, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για πολλούς από εμάς να είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό.

workout

«Ανεξάρτητα από το πόσο υγιής ή θετική μπορεί να είναι η άσκηση για εμάς, αν δεν νιώθουμε ότι έχουμε την ικανότητα, την ευκαιρία ή το κίνητρο να κάνουμε μια εργασία, θα δυσκολευτούμε πολύ να ασχοληθούμε με αυτήν», λέει η Barnes επισημαίνοντας τους τέσσερις λόγους αναβλητικότητας που σχετίζονται με τις προπονήσεις μας:

Προσδοκία: δεν έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα, φοβόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί να ανταπεξέλθουμε στην προπόνηση και αναβάλλουμε να την κάνουμε

Αξία: μας λείπει η σύνδεση με την εργασία και πόσο πολύ μας ενδιαφέρει. Αυτό είναι αλήθεια εάν ακολουθούμε ένα τυχαίο πρόγραμμα που δεν είναι συγκεκριμένο για εμάς ή αν πάμε σε ένα μάθημα γυμναστικής που δεν μας αρέσει γιατί μας ανάγκασε ένας φίλος.

Χρόνος: μπορεί να δυσκολευόμαστε να δούμε την εργασία ως προτεραιότητα και, επομένως, να θέλουμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας κάνοντας κάτι που αισθάνεται πιο παραγωγικό (ισχύει κυρίως για τον κόσμο που εστιάζει στην εργασιακή επιτυχία έναντι των στόχων υγείας και ζωής).

Παρορμητικότητα: μερικοί άνθρωποι απλώς απολαμβάνουν την αδρεναλίνη που σχετίζεται με την επίτευξη μίας εργασίας υπό την πίεση των προθεσμιών και της τελευταίας στιγμής, όπως η βιασύνη να ολοκληρώσει το τρέξιμό του σε λιγότερο χρόνο από ό,τι είχε προγραμματίσει.

workout

Εάν η αναβλητικότητα σε εμποδίζει να πετύχεις τους στόχους σου, τότε είναι σημαντικό να παρατηρήσεις πότε καταφεύγεις σε αυτήν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αναβλητικότητα μπορεί να λειτουργεί καλά για μερικούς ανθρώπους, αλλά αν δεν είσαι ένας από αυτούς, τότε εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βγεις από το αδιέξοδο:

Αύξησε την προσδοκία για την εργασία

«Βρες κάποιον να σε καθοδηγήσει και να σε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου», λέει η Barnes. «Η συνεργασία με επαγγελματίες μπορεί να σε βοηθήσει, να σε ωθήσει και να σε προκαλέσει περαιτέρω, φέρνοντας ποικιλία και ενθουσιασμό στις προπονήσεις σου».

Αύξησε την αξία της εργασίας

«Πέρασε χρόνο σκεπτόμενη γιατί κάνεις αυτήν την προπόνηση. Είναι για να είσαι πιο δυνατός για την καθημερινή ζωή; Να μπορείς να παίζεις με τα παιδιά σου χωρίς να λαχανιάζεις; Για να μπορέσεις να θέσεις στον εαυτό σου νέες σωματικές προκλήσεις, όπως να τρέξεις έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων; Όταν έχουμε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε, βασιζόμαστε λιγότερο στα κίνητρα και μάλλον ενσωματώνεται στον τρόπο ζωής μας», λέει η Barnes.

Εάν ο λόγος έχει τις ρίζες του στις προσδοκίες των άλλων – όπως το να θέλεις να δείχνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να είσαι καλύτερος από κάποιον άλλο – είναι πραγματικά δύσκολο να συνδεθείς αληθινά με τη λογική σου. Πιθανότατα θα διαπιστώσεις ότι κάθε κίνηση στην οποία πραγματικά πιστεύεις είναι πιο δύσκολο να την αναβάλεις.

workout

Μείωσε την παρορμητικότητα της εργασίας

«Δημιούργησε ένα σχέδιο που περιγράφει τους στόχους σου και πώς θα τους πετύχεις. Χώρισε τους υψηλούς στόχους σου σε μικρότερες, λειτουργικές εργασίες που μπορείς να προσαρμόσεις στο δικό σου πρόγραμμα και να λειτουργήσουν καλά στην καθημερινή σου ρουτίνα», λέει ο Barnes.

«Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι εάν το περιβάλλον σου έχει στηθεί με τον βέλτιστο τρόπο για να σε βοηθήσει να πετύχεις», συμπληρώνει. Για παράδειγμα, αν καταλήγεις πάντα να καθυστερείς να κάνεις log in στα email σου ή ξαπλώνεις στο κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο θα έπρεπε, ίσως χρειαστεί να βρεις τρόπους για να ξεφύγεις από τον φορητό υπολογιστή σου ή να σηκωθείς από το κρεβάτι σου.

Μειώσε την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση

«Εστίασε στο πώς θα νιώσεις στο τέλος της προπόνησης – στα επόμενα 60 με 90 λεπτά», λέει η Barnes. Αντί να σκέφτεσαι πόσο δύσκολο θα είναι, σκέψου πόσα θα έχεις πετύχει όταν τελειώσει.

Κάνε το πριν γίνεις πολύ απασχολημένη

Το παλιό τροπάριο του να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις, είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο (αν δεν καθυστερείς μένοντας στο κρεβάτι, φυσικά). «Το είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί την υπόλοιπη μέρα, λειτουργεί για εμένα. Τα  «αλλά» και «αν» μου είναι πάντα πιο έντονες το βράδυ όταν έχω ξεκινήσει άλλες εργασίες και δεν θέλω να σταματήσω για να αρχίσω να κινούμαι», λέει η Vanessa Gebharet, προπονήτρια εκπαίδευσης και νοοτροπίας στη Freeletics.

Πες στον εαυτό σου ότι μπορείς να τα παρατήσεις

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται ως κίνητρο, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο τις μέρες που πραγματικά θέλεις να αναβάλεις την προπόνηση σου. «Αν πονάς ή αν κάτι δεν το νιώθεις σωστό, μπορείς πάντα να πεις «προσπάθησα». Αλλά συχνά δεν ξέρουμε αν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ή όχι πριν ξεκινήσουμε», λέει η Gebharet.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT