Μερικοί άνθρωποι ασκούνται το πρωί. Για αυτούς, το να πάνε για τρέξιμο ή κολύμπι είναι μέρος της πρωινής τους ρουτίνας όπως ακριβώς και ένα φλιτζάνι ζεστός καφές. Άλλοι δεν μπορούν καν να διανοηθούν την ιδέα και χρειάζονται μία νυχτερινή προπόνηση για να απαλλαγούν από το άγχος της ημέρας. Έχει διαφορά άραγε; Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism» δείχνουν ότι έχει, αλλά η απάντηση είναι περίπλοκη.
Μια από αυτές δείχνει ότι η πρωινή άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένα γονίδια στα μυϊκά κύτταρα, ενισχύοντας την ικανότητά τους να μεταβολίζουν τη ζάχαρη και το λίπος. Ενώ οι επιστήμονες λένε ότι αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πιστεύουν ότι τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει όσους είναι υπέρβαροι ή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Μια βραδινή προπόνηση, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο, καθιστώντας τις προπονήσεις πιο αποτελεσματικές και βελτιώνοντας την αθλητική απόδοση, κάτι που δυνητικά μπορεί να οφελήσει όφελος τους σοβαρούς αθλητές.
«Η απόδοση της ανθρώπινης άσκησης είναι καλύτερη το βράδυ σε σύγκριση με το πρωί, καθώς οι αθλητές καταναλώνουν λιγότερο οξυγόνο, δηλαδή λιγότερη ενέργεια, για την ίδια ένταση άσκησης σε σχέση με το πρωί», δήλωσε ο Gad Asher, ερευνητής. στο τμήμα βιομοριακών επιστημών του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann και συγγραφέας σε μία από τις μελέτες. «Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο πάει για τρέξιμο, θα φτάσει νωρίτερα σε σημείο εξάντλησης το πρωί σε σύγκριση με το βράδυ», συμπληρώνει. Με άλλα λόγια, θα μπορεί να τρέξει για μεγαλύτερη διάρκεια το βράδυ σε σύγκριση με το πρωί υπό τις ίδιες συνθήκες τρεξίματος.
Μια δεύτερη ομάδα με επικεφαλής τον Paolo Sassone-Corsi, διευθυντή του Κέντρου Επιγενετικής και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στους μυϊκούς ιστούς μετά τις πρωινές προπονήσεις, συγκεκριμένα τη διάσπαση της γλυκόζης και την καύση λίπους. Κατά την ανάλυση του ιστού, διαπίστωσαν ότι η άσκηση που φαινόταν να παρέχει τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό για τους ανθρώπους είναι αργά το πρωί. «Εντοπίσαμε ότι ο χρόνος άσκησης είναι κρίσιμος προκειμένου η άσκηση να είναι ευεργετική στον μεταβολισμό της ζάχαρης και του λίπους», δήωσε ο Sassone-Corsi.
Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό ελέγχεται από μια διαδικασία που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την HIF1-alpha, η οποία ρυθμίζει άμεσα το κιρκάδιο ρολόι του σώματος, τον εσωτερικό μηχανισμό που επηρεάζει τους ανθρώπινους κύκλους ύπνου, αφύπνισης και φαγητού, μεταξύ άλλων. «Οι κιρκάδιοι ρυθμοί κυριαρχούν σε ό,τι κάνουμε», λέει ο Sassone-Corsi. «Τουλάχιστον το 50% του μεταβολισμού μας είναι κιρκάδιος και το 50% των μεταβολιτών στο σώμα μας ταλαντώνονται με βάση τον κιρκάδιο κύκλο. Είναι λογικό ότι η άσκηση θα ήταν ένα από τα πράγματα που επηρεάζεται», εξηγεί. «Υπάρχει χρόνος για άσκηση, ανάπαυση ή πρόσληψη τροφής. Οι μεταβολικοί κύκλοι δεν είναι προσαρμοσμένοι για να ανταΠρωινή ή βραδινή προπόνηση; Ποιά είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;ποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα με τον ίδιο τρόπο τη μέρα ή τη νύχτα», προσθέτει.
Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη ώρα για άσκηση, πρωί ή βράδυ; Λοιπόν, όπως καταλαβαίνεις αυτό εξαρτάται από τους στόχους σου.