Αν δεν ποστάρεις την εγκυμοσύνη σου στο Instagram είσαι πραγματικά έγκυος;

Πώς οι ανακοινώσεις εγκυμοσύνης των celebrities και οι φουσκωμένες κοιλίτσες στο feed μας αλλάζουν το αφήγημα της μητρότητας, την ίδια στιγμή που παλεύουμε για το δικαίωμά μας ή όχι σε αυτή.

Φιλίππα Δημητριάδη 17 Νοε. 22
Αν δεν ποστάρεις την εγκυμοσύνη σου στο Instagram είσαι πραγματικά έγκυος;

Οι ανακοίνωσεις εγκυμοσύνης  ξένων και Ελλήνων celebrities με “τρυφερά post στο Instagram”, όπως σχεδόν πάντα αναγράφουν οι τίτλοι των άρθρων που τις αναπαράγουν, γίνονται στιγμιαία viral. Από το γυμνό εξώφυλλο της Demi Moore στο Vanity Fair, η οποία το 1991 πόζαρε στον φακό της Annie Leibovitz κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της γιορτάζοντας το γυναικείο σώμα και τη θηλυκότητα σε αυτή την κατάσταση, στην αναγεννησιακή οπτικοποίηση της εγκυμοσύνης από την Beyoncé όταν κυοφορούσε τα δίδυμά της Sir Carter & Rumi, μέχρι τη Rihanna, η οποία με τον τρόπο που δημοσιοποίησε τη δική της εγκυμοσύνη, αλλά και με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκειά της άλλαξε μια για πάντα την αισθητική της μητρότητας, είναι προφανές, ότι οι γυναίκες έχουν πάρει πλέον στα χέρια τους – κυριολεκτικά, γιατί είναι αυτά με τα οποία κρατούν το κινητό τους – το αφήγημα της μητρότητας. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Η έγκυος γυναίκα μπορεί να είναι σέξι, αλλά ταυτόχρονα να μιλά ανοιχτά για τη δυσφορία που νιώθει. Έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη χαρά της για την απόκτηση ενός παιδιού, όπως η ευτυχισμένη Hilary Swank, που δήλωσε ότι η απόκτηση διδύμων στα 48 της χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα, αλλά και να απευθύνεται στην απώλεια, με τον συγκλονιστικά ειλικρινή τρόπο που το έκανε η Chrissy Teigen όταν έχασε τον γιο της Jack – η οποία μάλιστα πρόσφατα, με αφορμή της εξελίξεις στην αμερικανική κοινωνία αποκάλυψε ότι δεν επρόκειτο για αποβολή όπως μέχρι πρότινος ήταν γνωστό, αλλά για έκτρωση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί για να μην κινδυνέψει να χάσει και η ίδια τη ζωή της

Να εκφράζεται ανοιχτά για την ανεκπλήρωτη επιθυμία της να γίνει μητέρα, όπως έκανε πρόσφατα, η Jennifer Aniston σε μία ειλικρινή συνέντευξη – η οποία συνοδεύτηκε από μία εξωφρενικά φανταστική φωτογράφιση – ή για τον κακοτράχαλο δρόμο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τον αστείο τρόπο που το κάνει εδώ στη χώρα μας το επιτυχημένο blog “Εγώ πότε θα γίνω μάνα;” και η γυναίκα πίσω από αυτό, η αρθρογράφος Ναταλί Σαϊτάκη. Να μιλά για την επιλόχεια κατάθλιψη. Να ποζάρει περήφανη με εκτεθειμένη τη φουσκωμένη κοιλία της μπροστά από αξιοθέατα διαφόρων χωρών της Ευρώπης και να δείχνει το σώμα της όπως είναι σήμερα, μετά την απόκτηση παιδιών, εντελώς αναπολογητικά όπως κάνουν Ελληνίδες influencers. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen)


Οι γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει, που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, που επιλέγουν να γίνουν μητέρες με όλους τους πιθανούς τρόπους και εκείνες που δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά, έχουν επιτέλους το βήμα, μέσω των κοινωνικών δικτύων, να μιλήσουν για όλα αυτά, μιας που είναι και οι μόνες που έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Φοβερό δεν είναι ότι αυτό πριν λίγα χρόνια δεν ήταν αυτονόητο; Για αυτό, ακόμα και αν οι ανακοινώσεις εγκυμοσύνης μοιάζουν με ένα ακόμα celebrity trend ή μία επιβεβλημένη PR κίνηση, δεν είναι. Είναι μια επανοικειοποίηση της εμπειρίας της μητρότητας. Είναι το βίωμα επιτέλους ειπωμένο με τους δικούς μας όρους. 

Η ανακοίνωση εγκυμοσύνης από μία celebrity ωστόσο έχει μία ακόμα διάσταση. Στερεί την έξαψη που νιώθει το κοινό όταν κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα. Θα λέγαμε πώς ένα Instagram Story στο οποίο μια διάσημη γυναίκα μας δείχνει τη φουσκωμένη κοιλιά της, αποδυναμώνει, για παράδειγμα, μια παπαρατσίστικη φωτογραφία, σωστά; Ναι, μπορεί οι γυναίκες, διάσημες ή μη, φαινομενικά να έχουν πάρει τον τρόπο που θα βιώσουν την εγκυμοσύνη τους υπό τον έλεγχο τους, όμως η ανάγκη μας να έχουμε κι εμείς λόγο πάνω στο γυναικείο σώμα – και μάλιστα σε μία από τις λαμπρότερες στιγμές του, για όσες γυναίκες φυσικά την επιθυμούν – είναι υπαρκτή. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Τα likes κάτω από τα posts των celebrities με φουσκωμένες κοιλιές και τα νούμερα, όπως λέμε στις αίθουσες σύνταξης, που κάνουν τα άρθρα που τις αφορούν δεν αποτελούν μονάχα ένδειξη χαράς για εκείνες τις γυναίκες, ας μην υποκρινόμαστε. Παράλληλα, τροφοδοτούν την γκλαμουροποίηση της εγκυμοσύνης, αλλά και την επιβίωση μιας πολύ συγκεκριμένης αντιμετώπισής της. Την αρθρογραφία που είναι εκεί για να ικανοποιήσει τα πιο αδιάκριτα, γεμάτα περιέργεια ερωτήματά μας: Πότε θα το ανακοινώσει, πώς, τι θα φορέσει κατά διάρκειά της, τι θα φάει και τι θα πιει; Πώς έμεινε έγκυος; Έκανε εξωσωματικη; Έχει ήδη ραγάδες; Μήπως πήρε πολλά κιλά; Την απάτησε ο σύντροφός της ενώ ήταν έγκυος; Ερωτήματα στα οποία όλες και όλοι, δεν ψάχνουμε καθησυχαστικές απαντήσεις για να ταυτιστούμε, αλλά απλώς σβήνουμε την δίψα μας για κουτσομπολιό.

Η ανατροπή του Roe v. Wade που έχει κλειδωνίσει την αμερικανική κοινωνία θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην έκτρωση οδήγησε σε συντριπτικό ποσοστό τις γυναίκες στις κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, δίνοντας τον έλεγχο της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς. Αυτό, σε αντιπαραβολή με τη διαχείριση της εμπειρίας της εγκυμοσύνης από τις διάσημες γυναίκες στα social media δείχνει τους δύο παράλληλους δρόμους που η γυναίκα σήμερα διαβαίνει σχετικά με τη μητρότητα. Το δικαίωμά μας στο σώμα μας είναι αναφαίρετο, είτε αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να γιορτάσουμε το βίωμα μιας εγκυμοσύνης φορώντας ένα φούξια bomber jacket και στολίζοντας τη φουσκωμένη κοιλιά μας με κοσμήματα Chanel, όταν εμείς κρίνουμε σωστό, είτε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε παιδιά. Είτε ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε και αναζητάμε ή όχι άλλους τρόπους προς τη μητρότητα, ή ότι θέλουμε να τη βιώσουμε στα 50. Και κυρίως, είτε ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας, ίσως βρεθούμε στην αίθουσα αναμονής μιας κλινικής για να τερματίσουμε μία.

Κεντρική φωτογραφία: SplashNews.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: