Η άνοιξη είναι η εποχή των μυρωδικών. Οι γλάστρες στο μπαλκόνι είναι πιο φουντωτές από ποτέ, ενώ οι πάγκοι της λαϊκής και των καταστημάτων μαναβικής είναι γεμάτοι από αυτά. Βασιλικός, μαϊντανός, ρίγανη, δυόσμος, εστραγκόν, θυμάρι, δεντρολίβανο, μέντα και ό,τι άλλο βάλει ο νους έχουν την τιμητική τους και χρησιμοποιούνται φρέσκα, δίνοντας γεύση και άρωμα στα πιάτα μας.
2. Το πλένουμε με κρύο νερό και έπειτα το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Αν χρειαστεί, το αφήνουμε λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί.
3. Φτιάχνουμε ένα μπουκετάκι και το δένουμε με σπάγγο.
4. Αφήνουμε το μυρωδικό κρεμασμένο σε σκιερό μέρος. Για να μη σκονίζεται το ματσάκι, μπορούμε να το καλύψουμε με χάρτινη σακούλα, κάνοντας ωστόσο μερικές τρύπες ώστε να αερίζεται επαρκώς. Σε 3 εβδομάδες περίπου θα είναι έτοιμο (θα το καταλάβουμε όταν θα τρίβεται εύκολα στα χέρια μας).
5. Τρίβουμε το μυρωδικό και το αποθηκεύουμε σε βάζο. Διατηρείται για ένα χρόνο τουλάχιστον.
Tip1: Ένας ακόμη γρήγορος τρόπος αποξήρανσης είναι ο εξής: κόβουμε σε μικρά κομμάτια το αρωματικό της αρεσκείας μας, το πλένουμε, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Τη βάζουμε στο φούρνο, στους 90° C, με την πόρτα μισάνοιχτη. Είναι έτοιμο όταν τρίβεται στα χέρια μας.
Tip2: Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με την αρμπαρόριζα, η οποία είναι ιδανική για μαρμελάδες.