Σε έχει κατηγορήσει ποτέ κανείς ότι είσαι ιδιαίτερα καταπιεστική; Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι τείνεις να έχεις «θέματα ελέγχου» στις στενές σχέσεις σου και νιώθεις ότι χρειάζεται τα πάντα να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο; Όποια και αν είναι η περίπτωση, αν έχεις ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχεται αυτή η συμπεριφορά, ρωτήσαμε τους ειδικούς.
Σύμφωνα με τη σωματική ψυχολόγο και συγγραφέα του «Reclaiming Pleasure», Holly Richmond, Ph.D., η ελεγκτική συμπεριφορά που εμφανίζεται στις ρομαντικές σχέσεις συχνά προέρχεται από το να μην αισθάνεσαι αρκετά ασφαλής και σίγουρη για τον εαυτό σου. Λόγω των ανασφάλειών σου, προσπαθείς να ελέγξεις ό,τι μπορείς, συμπεριλαμβανομένων των άλλων ανθρώπων.
Για αυτόν τον λόγο, η ελεγκτική συμπεριφορά μοιάζει συχνά με ανασφαλή αγχώδη προσκόλληση, σύμφωνα με την Richmond. Ίσως αγχώνεσαι όταν ο σύντροφός σου είναι έξω και τριγυρίζει χωρίς εσένα, για παράδειγμα, και τον ρωτάς συνεχώς πού είναι και τι κάνει για να τον παρακολουθείς.
«Μερικές φορές μπορεί να είναι ο φόβος για το τι πρόκειται να συμβεί και υπάρχει αυτή η κακή ταινία που παίζει στο μυαλό σου συνεχώς αλλά μερικές φορές είναι και το ότι δεν γνωρίζουμε», εξηγεί η Richmond.
Έτσι, τα «θέματα ελέγχου» θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως φόβος για το άγνωστο. Ένα άτομο που είναι ελεγκτικό μπορεί να μην εμπιστεύεται αρκετά τον εαυτό του ή να μην αισθάνεται αρκετά σίγουρο να διαχειριστεί ό,τι του συμβαίνει, με αποτέλεσμα να κρατιέται σφιχτά από τα πράγματα που μπορεί να ελέγξει.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι, ενώ ένα τέτοιο άτομο μπορεί να μην ταιριάζει απαραίτητα στη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, ο οικογενειακός θεραπευτής Shane Birkel, LMFT, λέει ότι ο έλεγχος της συμπεριφοράς και άλλων μορφών χειραγώγησης μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικό του ναρκισσισμού.
Αν πιστεύεις ότι έχετε τάσεις ελέγχου, αξίζει να κάνεις λίγη αυτοεξερεύνηση για να φτάσεις στη ρίζα του ζητήματος. Το να λάβεις υπόψη πράγματα όπως το στυλ προσκόλλησης σου, τη δική σου αίσθηση εσωτερικής ασφάλειας και πώς αυτά τα πράγματα επηρεάζουν τις σχέσεις σου, είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις. Και αν θέλεις να πας ακόμα πιο βαθιά, η συνεργασία με έναν θεραπευτή μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις περαιτέρω προβλήματα προσκόλλησης και να τα ξεπεράσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Τι τύπος προσωπικότητας είσαι ανάλογα με το πώς τρως
- Πίσω στον πρώην; Μία ψυχολόγος αποκαλύπτει τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί και να πετύχει
- Τα πράγματα που πρέπει να κάνεις για μια υπέροχη χρονιά, σύμφωνα με μία life coach