5 tips για μία φυτική διατροφή on a budget

Αν δεν είστε έτοιμοι για μία δραστική αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες αλλά σας φαίνεται καλή ιδέα να μειώσετε την ζωική πρωτεΐνη, τότε η φυτική διατροφή είναι ιδανική για εσάς.

ELLE Team 21 Σεπ. 21
5 tips για μία φυτική διατροφή on a budget

Σε αντίθεση με τη vegan ή vegetarian διατροφή, μία φυτική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει κρέας και ζωικά προϊόντα, καθώς και πουλερικά και θαλασσινά. Απλώς, η φυτική διατροφή τείνει στην μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών προϊόντων και φυτικής πρωτεΐνης.

Μία καλά σχεδιασμένη φυτική διατροφή μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία σας. Σύμφωνα με την Beth Stark, RDN στο Πανεπιστήμιο Harrisburg της Pennsylvania, «Ανάμεσα σε αυτά είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ακόμη, η φυτική διατροφή προάγει την υγεία του εντέρου, χάρη στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών».

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι μία φυτική διατροφή πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, απαιτεί την κατανάλωση εξειδικευμένων και συχνά ακριβών προϊόντων. Ωστόσο, μία τέτοια διατροφή όχι μόνο δεν σας επιβαρύνει οικονομικά αλλά μπορεί να είναι και περισσότερο οικονομική από την παραδοσιακή διατροφή που ακολουθούσατε μέχρι τώρα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα tips εκείνα που θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μία φυτική διατροφή και να παραμείνετε on a budget.

Προγραμματίστε τα γεύματα σας ανάλογα με την περίοδο ζωής του κάθε τρόφιμου

Πριν ψωνίσετε φτιάξτε ένα πρόγραμμα γευμάτων για την προσεχή εβδομάδα ώστε να εστιάσετε στα φρέσκα υλικά που βρίσκονται στο τέλος της διάρκειας ζωής τους και πρέπει να καταναλωθούν. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει να μην αγοράσετε τρόφιμα που μπορεί να πάνε χαμένα, με αποτέλεσμα τελικά να πετάξετε χρήματα κυριολεκτικά στα σκουπίδια.

φυτική διατροφή

Καταψύξτε το φαγητό που θα περισσέψει

Εάν για παράδειγμα μαγειρέψατε περισσότερο κουνουπίδι από ότι θα χρειαστείτε για την σαλάτα ή κόψατε πιο πολλές μπανάνες από όσες πρόκειται να καταναλώσετε, καταψύξτε τα σε ειδικές σακούλες με zip. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα smoothie κουνουπιδιού για πρωινό φυτικής προέλευσης ή σοκολατένια κρέμα μπανάνας για γλυκό φυτικής προέλευσης.

Ξεκινήστε την κηπουρική

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι και το πιο εύκολο hobby για κάποιον που ζει στην Αθήνα, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε φυτεύοντας ένα υδροπονικό κήπο σε εσωτερικό χώρο με βότανα και λαχανικά. Εάν καλλιεργήσετε μερικά βασικά βότανα, όπως βασιλικό, ρίγανη και κόλιανδρο, μπορείτε να κόψετε όποτε χρειάζεστε και να αποφύγετε να τα προσθέσετε στον λογαριασμό του παντοπωλείου σας.

φυτική διατροφή

Αγοράστε κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Τα φρέσκα προϊόντα δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε να πάρετε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα στο ένα κλάσμα της τιμής και της προσπάθειας! Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά έχουν τα αντίστοιχα θρεπτικά οφέλη με τα φρέσκα χωρίς χρονικό περιορισμό και χρόνο προετοιμασίας.

Επωφεληθείτε από τις προσφορές. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τον προϋπολογισμό των τροφίμων σας να κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα σας βοηθήσει να σώσετε τον πλανήτη. Τα Super Market πρέπει να τηρούν την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα. Για την μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, κάτι που είναι καλό καθώς δεν θέλουμε τα υγιή, βρώσιμα τρόφιμα να πετιούνται και να καταλήγουν σε χωματερή, βγάζουν σε προσφορά τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους με την ελπίδα ότι θα τα αγοράσετε και έτσι δεν θα χρειαστεί να τα πετάξουν. Αγοράστε τα φυτικά τρόφιμα σε τιμές ευκαιρίας και είτε χρησιμοποιήστε τα αμέσως είτε βάλτε τα στην κατάψυξή σας για να τα μαγειρέψετε αργότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: