Eye Yoga: Μήπως είναι η λύση που ψάχναμε για τους πονοκεφάλους;

Αν υποφέρεις από κόπωση λόγω της πολύωρης εστίασης σε οθόνες, τότε η Eye Yoga μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει.

Elle 09 Νοε. 21
Eye Yoga: Μήπως είναι η λύση που ψάχναμε για τους πονοκεφάλους;

Μετά από μία ημέρα μπροστά στον υπολογιστή ή το κινητό, είναι αναπόφευκτο να νιώθεις τα μάτια σου κουρασμένα και να μην μπορείς να κοιτάξεις την οθόνη ούτε λεπτό παραπάνω. Η καταπόνηση των ματιών είναι μια αρκετά κοινή οφθαλμολογική πάθηση που συμβαίνει μετά από πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, την οδήγηση ή την εκτέλεση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας που απαιτεί έντονη εστίαση των ματιών.

Ευτυχώς δεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία και συνήθως υποχωρεί αφού ξεκουράσεις τα μάτια σου ή βάλεις κάποιες σταγόνες ενυδάτωσης. Ένας από τους τρόπους με τον οποίο μερικοί άνθρωποι μειώνουν την καταπόνηση των ματιών είναι και η ενασχόληση με μια πρακτική που ονομάζεται Εye Yoga ή ελληνιστί Yoga Mατιών. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Εye Yoga. Και όχι, δεν θα χρειαστείς στρώμα ή κάποιον άλλο εξοπλισμό γι’αυτήν.

Τι είναι η Eye Yoga;

Η γιόγκα των ματιών είναι μια πρακτική κινήσεων και ασκήσεων των ματιών που ισχυρίζεται ότι αποφέρει κάθε είδους οφέλη, όπως η ενδυνάμωση των μυών των ματιών, η μείωση της καταπόνησης των ματιών, η μείωση του στρες και πιθανώς ακόμη και η βελτίωση της όρασης. Οι ασκήσεις Yoga για τα μάτια είναι αρκετά απλές, αλλάζεις το βλέμμα, την εστίαση, γυρίζεις τα μάτια και μετατοπίζεις το σημείο εστίασής σου.

Σε αντίθεση με ένα μάθημα Yoga που διαρκεί περίπου μία ώρα, κάθε μία από αυτές τις ασκήσεις μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά ή λιγότερο. Μπορείς να επιλέξεις μόνο μία άσκηση ή να τις συνδυάσεις. Με όλο τον χρόνο που αφιερώνουμε κοιτάζοντας τις οθόνες αυτές τις μέρες, το να αφιερώσεις ένα ή δύο λεπτά κάθε τόσο για να κοιτάξεις μακριά και να κάνεις μία άσκηση Εye Yoga μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη ξεκούραση για να συνεχίσεις.

Eye Yoga

Τα οφέλη

Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να υποστηρίζουν πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη της Εye Yoga, αλλά μερικές από τις ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κούρασης των ματιών ασκώντας τους μύες που βοηθούν τα μάτια σου να εστιάσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ορισμένες ασκήσεις μάλιστα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν προσωρινά την ξηροφθαλμία. Οι παλμικές ασκήσεις σίγουρα θα καταπραΰνουν τα μάτια και επίσης θα βοηθήσουν στη διάδοση των δακρύων ανακουφίζοντας την ξηροφθαλμία. Οι ασκήσεις στις οποίες ανοιγοκλείνεις τα μάτια θα εξάγουν το λάδι από τους μεϊβομιανούς αδένες που περιβάλλουν το βλέφαρο στα δάκρυα και βοηθώντας και πάλι στην ξηροφθαλμία. Επιπλέον, ορισμένες από τις ασκήσεις Εye Yoga περιλαμβάνουν εστίαση στην αναπνοή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες.

Επομένως, η Yoga ματιών μπορεί να μειώσει την καταπόνηση τους που σχετίζεται με την αύξηση του χρόνου οθόνης και να μειώσει τα επίπεδα άγχους που σχετίζονται με το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο, δεν πρόκειται να διορθώσει ή να θεραπεύσει οφθαλμικές παθήσεις όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός ή η πρεσβυωπία με τρόπο που να σου επιτρέπει να βγάλεις τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σου.

Δημοφιλείς ασκήσεις 

Εστίαση ματιών

  • Καθισμένη σε όρθια θέση, τέντωσε το ένα χέρι ευθεία μπροστά σου.
  • Κάνε μια χαλαρή γροθιά με το χέρι σου, με τον αντίχειρά να δείχνει προς τα πάνω.
  • Εστίασε και τα δύο μάτια στον αντίχειρά σου και μετακίνησε αργά τον αντίχειρα πιο κοντά στη μύτη σου μέχρι να μην μπορείς πλέον να εστιάσεις σε αυτόν.
  • Κάνε παύση για μια ή δύο αναπνοές προτού επιμηκύνεις το χέρι σου στην αρχική του θέση, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση στον αντίχειρα.
  • Επανάλαβε 5 έως 10 φορές.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πόνους στα μάτια και συνεπαγόμενους πονοκεφάλους, με όλα αυτά να είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα κακής σύγκλισης ή ανεπάρκειας σύγκλισης. Οι οφθαλμίατροι βάζουν αυτούς τους ασθενείς να κάνουν παρόμοιες ασκήσεις για να βελτιώσουν τη σύγκλιση και να μειώσουν την καταπόνηση. Για τους περισσότερους ασθενείς μάλιστα, αυτό λειτουργεί.

Eye Yoga

Παλμική άσκηση

  • Τρίψε τα χέρια σου μεταξύ τους για 10-15 δευτερόλεπτα, μέχρι να ζεσταθούν.
  • Κλείσε τα μάτια και τοποθέτησε απαλά τις ζεστές παλάμες σου πάνω από τα μάτια σου, με τις άκρες των δακτύλων σου στο μέτωπο, τις παλάμες σου πάνω από τα κλειστά βλέφαρά σου και τον κάτω μέρος του χεριού στα μάγουλα.
  • Ενώ κρατάς τα μάτια σου κλειστά, ανάπνευσε βαθιά και απόλαυσε την αίσθηση της ηρεμίας και της γαλήνης για όσο διάστημα είναι καταπραϋντικό.
  • Αφαίρεσαι τις παλάμες από το πρόσωπο.

Το κλείσιμο των ματιών επιτρέπει στο φιλμ των δακρύων να διανεμηθεί στην οφθαλμική επιφάνεια και η ζεστασιά είναι πολύ καταπραϋντική. Αυτό είναι εξαιρετικό για να ανακουφίσει τα ξηρά και κουρασμένα μάτια μετά από πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT