Όταν παρακολουθείς ένα μάθημα yoga ένα από τα πράγματα που σίγουρα δεν περνάει από το μυαλό σου είναι το κατά πόσο είναι καθαρό το στρώμα που χρησιμοποιείς. Ωστόσο η επιφάνεια αυτή, στην οποία ξαπλώνεις συνέχεια ιδρωμένη κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι γεμάτη μικρόβια και βακτήρια. Πόσο μάλλον όταν το yoga mat δεν είναι δικό σου αλλά του αγαπημένου σου γυμναστηρίου ή στούντιο. Όπως και να έχει είναι άκρως σημαντικό να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις το στρώμα σου πριν ή μετά τη χρήση.
Για να μάθεις πώς να καθαρίζεις σωστά το yoga mat σου, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι τύπο στρώμματος έχεις. Τα περισσότερα είναι από τα εξής υλικά: καοτσούκ, PVC, Θερμοπλαστικό ελαστομερές, βαμβάκι. Η διαδικασία που θα ακολουθήσεις θα πρέπει να έχει δύο βήματα: την απολύμανση ώστε να σκοτώσεις βακτήρια, ιούς και μύκητες και τον καθαρισμό για να αφαιρέσεις βρωμιά, υπολείμματα, ιδρώτα, τρίχες και λεκέδες.
Μόλις τελειώσει το μάθημα, ψέκασε και τις δύο πλευρές με ένα απολυμαντικό σπρέι. Περίμενε 10 λεπτά για να λειτουργήσει και στη συνέχεια σκούπισε και τις δύο πλευρές με ένα καθαρό πανί μικροϊνών. Ο τύπος απολυμαντικού σπρέι που θα χρειαστείς θα εξαρτηθεί από τον τύπο του στρώματος που έχεις. Το PVC και το ελαστομερές μπορούν να αντέξουν σε σκληρά χημικά απολυμαντικά όπως το χλώριο, που όμως θα έχει αντίκτυπο στο χρώμα, αλλά για το καοτσούκ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό με βάση το ξύδι για να μην καταστρέψεις την επιφάνεια. Τα βαμβακερά στρώματα απορροφούν τα υγρά, οπότε τα σπρέι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για εκείνα.
Πολλές εταιρείες yoga mat πωλούν απολυμαντικό σπρέι ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί στα προϊόντα τους, αλλά μπορείς επίσης να φτιάξεις και το δικό σου. Συνδύασε ίσα μέρη ξύδι και νερό και πρόσθεσε αρκετές σταγόνες tea tree oil, που είναι φυσικό αντιβακτηριακό, σε ένα βαποριζατέρ. Για επιπλέον προστασία, μπορείς να ολοκληρώσεις ψεκάζοντας το στρώμα με αντιμικροβιακό σπρέι.
Ανάλογα με το πόσο συχνά το χρησιμοποιείς, θα πρέπει να το καθαρίζεις μία έως τέσσερις φορές το μήνα. Ένα απλό απορρυπαντικό πιάτων και νερό λειτουργεί για τον καθαρισμό κάθε τύπου στρώματος. Για πιο λεπτομερή καθαρισμό, βάλε το σε μία μπανιέρα μερικώς γεμάτη με σαπουνόνερο και τρίψε ελαφρά τυχόν εμφανή σημάδια με ένα απαλό πανί. Ξέπλυνε με καθαρό νερό και κρέμασε το για να στεγνώσει. Ποτέ μην χρησιμοποιήσεις βούρτσα με τρίχες ή οποιοδήποτε εργαλείο που μπορεί να σκίσει το στρώμα και πρόσεξε να μην τρίβεις τόσο σκληρά ώστε να εξαλείψεις το κολλώδες φινίρισμα.
Ορισμένα βαμβακερά στρώματα μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν σε πλυντήριο ρούχων. Γι’αυτό καλό είναι να διαβάσεις πρώτα την ετικέτα ή τις οδηγίες που τα συνοδεύουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπουν σε στεγνωτήριο. Η διαδικασία μπορεί να αλλάξει το μέγεθος και το σχήμα τους και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά.
Pro tips για να διατηρείς το yoga mat σου πάντα καθαρό
- Χρησιμοποίησε μια πετσέτα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τη διάρκεια των σκληρών γεμάτων ιδρώτα προπονήσεων και μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση.
- Αέρισε το. Μην τυλίγεις το στρώμα σου αμέσως μετά τον καθαρισμό. Η υγρασία από τον ιδρώτα και το υπολειπόμενο σπρέι καθαρισμού μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων, οπότε άφησε το ανοιχτό μέσα στο σπίτι ή σε ένα σκιερό μέρος σε εξωτερικό χώρο.
- Κράτησε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η παρατεταμένη έκθεση του στη ζέστη ή τον ήλιο μπορεί να βλάψει το στρώμα σου.
- Διπλώστε το στη μέση πριν το τυλίξεις. Φέρτε το κάτω μέρος του yoga mat σου στην κορυφή, έτσι ώστε η επιφάνεια που ακουμπάει στο σώμα σου να μην ακουμπάει πουθενά αλλού. Στη συνέχεια κύλησε το διπλωμένο στρώμα από κάτω προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο η πλευρά του δαπέδου δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με την πλευρά της yoga.
- Χρησιμοποίησε μια τσάντα μεταφοράς. Φύλαξε και μετέφερε το yoga mat σου σε ένα breathable τσαντάκι και όχι χρησιμοποιώντας ένα λουράκι ή τα χέρια σου.