Κλάψτε ελεύθερα, βοηθάει! 5 οφέλη που έχει το κλάμα στο σώμα και το μυαλό μας

Κι όμως πολλές φορές το να κλάψεις είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Μήπως το κλάμα βγήκε τελικά από τον παράδεισο;

Elle 22 Σεπ. 21
Κλάψτε ελεύθερα, βοηθάει! 5 οφέλη που έχει το κλάμα στο σώμα και το μυαλό μας

To κλάμα είναι η πρώτη μας αντίδραση όταν ερχόμαστε στον κόσμο και είναι η απάντηση σε πολλά συναισθήματα. Μπορεί να κλάψεις από θυμό, από στεναχώρια, από πόνο αλλά μπορεί να κλάψεις και από χαρά και από συγκίνηση. Όπως να έχει το κλάμα είναι μια απελευθερωτική διαδικασία, που έχει τελικά πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το σώμα όσο και το πνεύμα. Παρακάτω ακολουθούν τα 5 πιο σημαντικά από αυτά.

Αποτοξινώνει το σώμα

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δακρύων. Τα αντανακλαστικά δάκρυα, τα συνεχή δάκρυα και τα συναισθηματικά δάκρυα. Το αντανακλαστικά δάκρυα καθαρίζουν τα μάτια από σκουπιδάκια, από καπνό, από τη σκόνη. Τα συνεχόμενα δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια και τα προστατεύουν από μόλυνση. Τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ τα συνεχή δάκρυα περιέχουν 98 % νερό, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το κλάμα διώχνει αυτά τα πράγματα μακριά από το σύστημά μας, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

κλάμα

Μας βοηθά να ηρεμήσουμε

Το κλάμα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους μηχανισμούς που διαθέτετε για να ηρεμήσετε. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS). Το PNS βοηθά το σώμα σου να ξεκουραστεί. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι άμεσα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά και αρκετά δάκρυα πριν νιώσετε τις καταπραϋντικές συνέπειες του κλάματος.

Βελτιώνει τη διάθεση

Ναι όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, το κλάμα μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Συγκεκριμένα, όταν κλαίτε με αναφιλητά παίρνετε πολλές γρήγορες ανάσες δροσερού αέρα. Η αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και ακόμη και στη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου σας. Ένας ψυχρός εγκέφαλος είναι πιο ευχάριστος για το σώμα και το μυαλό σας από έναν ζεστό εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, η διάθεσή σας μπορεί να βελτιωθεί μετά από ένα καλό κλάμα.

κλάμα

Μας βοηθά να ανακάμψουμε από τη πένθος

Το πένθος είναι μια προσωπική διαδικασία. Περιλαμβάνει περιόδους θλίψης, μούδιασμα, ενοχές και θυμό. Το κλάμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους πένθους. Μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε και να αποδεχτούμε την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Εάν βέβαια διαπιστώσεις ότι το κλάμα σου είναι ακραίο ή αρχίζει να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σου, θα ήταν καλή ιδέα να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό.

Είναι μία έκκληση για βοηθεία

Εάν αισθάνεσαι λυπημένη, το κλάμα είναι ένας τρόπος για να δείξεις στους γύρω σου ότι χρειάζεσαι υποστήριξη. Αυτό είναι γνωστό ως διαπροσωπικό όφελος. Από τότε που ήμασταν μωρά, το κλάμα ήταν ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε με τους άλλους. Λειτουργούσε ως έναν μέσο για να πάρουμε παρηγοριά και φροντίδα από τους γύρω μας. Με άλλα λόγια, το κλάμα σε βοηθάει να αποκτήσεις ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξής όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT