Cover photo: Edward Berthelot/Getty Images
Εάν έχεις επισκεφθεί πρόσφατα το τμήμα των παγωτών στο αγαπημένο σου super market ίσως να έχεις παρατηρήσεις ότι διάφορα brands έχουν κυκλοφορήσει εναλλακτικές λύσεις παγωτού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Όμως αν θέλεις να ακολουθήσεις κι εσύ το νέο trend δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα. Tώρα μπορείς να αναδημιουργήσεις την αγαπημένη σου γεύση παγωτού με τη βοήθεια του TikTok. Οι χρήστες μοιράζονται πανεύκολες συνταγές παγωτού πρωτεΐνης που μπορείς να αντιγράψεις μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Με το θέμα να έχει προσελκύσει πάνω από 80 εκατομμύρια προβολές στην εφαρμογή, είναι σαφές ότι η γευστική αυτή τάση ήρθε για να μείνει.
Πώς να φτιάξεις παγωτό πρωτεΐνης
Το υπέροχο με το παγωτό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ότι μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με βάση τις προτιμήσεις σου και αυτά που έχεις στα χέρια σου. Οι περισσότερες από τις συνταγές περιλαμβάνουν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο από γάλα ξηρών καρπών της επιλογής σου ως βάση, μαζί με πάγο, κατεψυγμένα φρούτα ή άλλα γλυκά πρόσθετα (συμπεριλαμβανομένων Oreos, σαντιγίς, μείγματος πουτίγκας, ακόμη και δημητριακών). Προφανώς, θα πρέπει να προσθέσεις και μια πηγή πρωτεΐνης. Στους TikTokers αρέσει να προσθέτουν σκόνη πρωτεΐνης με γεύση, ελληνικό γιαούρτι με γεύση ή φυστικοβούτυρο σε σκόνη.
Για να φτιάξεις το παγωτό πρωτεΐνης της επιλογής σου, θα χρειαστείς ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος ή έναν επεξεργαστή τροφίμων. Το βασικό συστατικό στο οποίο βασίζονται πολλοί δημιουργοί του TikTok για να δώσουν στην παγωμένη λιχουδιά μια υφή σαν παγωτό είναι η ξανθάνη, ένας πηκτικός και σταθεροποιητικός παράγοντας που βρίσκεται συνήθως στο παραδοσιακό παγωτό, καθώς και σε σάλτσες για σαλάτες, αρτοσκευάσματα, σιρόπια, σούπες. κτλ. Βρίσκεται επίσης συνήθως σε σκόνες πρωτεΐνης, γι’ αυτό θα χρειαστεί να προσθέσεις μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού στο παγωτό πρωτεΐνης σου.
Χρειάζεσαι έμπνευση; Θα βρείς πολλές παραλλαγές του γλυκού στο TikTok, συμπεριλαμβανομένης της συνταγής παγωτού πρωτεΐνης του @my.getfit, που χρησιμοποιεί μια κουταλιά σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος, 1 κουταλάκι του γλυκού ξανθάνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα πουτίγκας χωρίς ζάχαρη, ένα γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων της επιλογής σου, 1/2 φλιτζάνι από γάλα κάσιους ή αμύγδαλο και λίγο πάγο.
@my.getfit New recipe! This is perfect for making Protein Icecream out of Whey Protein Powder #proteinicecream #healthyrecipes ♬ SOLD OUT – Devin Kennedy
Τα διατροφικά οφέλη του παγωτού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Τίποτα δεν συγκρίνεται με το κανονικό παγωτό, αλλά αν θέλεις λίγη επιπλέον πρωτεΐνη για να παραμείνεις κορεσμένη και να υποστηρίξεις τους μύες και τα οστά σου, να είσαι σίγουρη ότι το παγωτό πρωτεΐνης είναι μια μέθοδος εγκεκριμένη από τους διατροφολόγους. «Αυτά που βάζεις στο παγωτό πρωτεΐνης σου μπορεί να κάνει τη διαφορά από διατροφική άποψη», λέει η Nicole Lindel, M.S., R.D.N., εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος της Everlywell. «Η χρήση φρούτων, πρωτεΐνης σε σκόνη, γιαουρτιού και γάλακτος αγελάδας ή ξηρών καρπών δημιουργεί ένα νόστιμο, καλά ισορροπημένο snack ή γεύμα», εξηγεί.
Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης κάθε μέρα είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της λειτουργίας του σώματός μας, σημειώνει η Lindel. «Συνιστάται ο μέσος ενήλικας να λαμβάνει 0,8 έως 1,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους», σημειώνει. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται πραγματικά από το άτομο. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να παίζουν ρόλο, όπως η ηλικία, το φύλο, η υγεία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη για να χτίσει και να διατηρήσει οστά, μύες και δέρμα.
Η Lindel συνιστά να προσθέσεις λίγο μέλι μαζί με άφθονα φρούτα για φυσική γλυκύτητα. Επίσης, ορισμένοι σχολιαστές του TikTok έχουν σημειώσει πεπτικά προβλήματα από τη ξανθάνη (η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους), αλλά μπορείς να την παραλείψεις ή να βάλεις ένα διαφορετικό συστατικό πυκνότητας. «Οι σπόροι Chia εμποτισμένοι σε νερό είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο τη; ξανθάνης», λέει η Lindel. Αυτή είναι επίσης μια έξυπνη προσθήκη στο παγωτό πρωτεΐνης, επειδή οι σπόροι chia είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι αν παραλείψες εντελώς αυτούς τους πηκτικούς παράγοντες, μπορεί να καταλήξεις με μια υφή που μοιάζει περισσότερο με smoothie.