Πιτυρίδα τέλος: Το haircare προϊόν που έχει γίνει viral στο TikTok

Μια ακόμα beauty συμβουλή στο TikTok που κέρδισε το ενδιαφέρον μας.

Elle 21 Μαρ. 22
Πιτυρίδα τέλος: Το haircare προϊόν που έχει γίνει viral στο TikTok
Cover photo:@iliridakrasniqi

Το TikTok είναι πραγματικά σαν ένα beauty εγχειρίδιο. Μέσα από εκεί μπορούμε καθημερινά να ξεσηκώσουμε αμέτρητες συμβουλές και hacks ομορφιάς και αυτό μας αρέσει πολύ. Κάπως έτσι, λοιπόν, πρόσφατα ανακαλύψαμε και το μυστικό των TikTokers για να καταπολεμούν το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα που προκαλείται από την πιτυρίδα και την αφυδάτωση. Πως; Φυσικά αναφερόμαστε στην θεραπεία με γλυκολικό οξύ. Οι χρήστες του TikTok χρησιμοποιούν το γλυκολικό οξύ (συγκεκριμένα, το The Ordinary’s Glycolic Acid 7% Toning Solution) προκειμένου να εξαφανίσουν την ανεπιθύμητη πιτυρίδα.

Εφαρμόζεται πριν από μια κανονική ρουτίνα περιποίησης και το οξύ αναφέρεται ότι μειώνει το ξεφλούδισμα του δέρματος και μετριάζει την επανεμφάνισή του. Επιστημονικά, είναι λογικό. Το γλυκολικό οξύ λειτουργεί χαλαρώνοντας τους δεσμούς με βάση το νερό που κρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος προσκολλημένα στο δέρμα. Πρόκειται για ένα κοινό απολεπιστικό που χρησιμοποιείται στην περιποίηση του δέρματος και του σώματος και φημίζεται για την απόκτηση πιο λαμπερής και πιο ομοιόμορφης επιδερμίδας. Με λίγα λόγια, είναι ένα ευέλικτο, προσιτό οξύ, είναι κατάλληλο για σχεδόν όλους τους τύπους δέρματος, αλλά μπορεί σε ξηρό και ευαίσθητο δέρμα να είναι πολύ ισχυρό.

Για να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του ξηρού, ξεφλουδισμένου τριχωτού της κεφαλής και του γλυκολικού οξέος, ζητήσαμε από έναν ειδικό να το αναλύσει. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

@calistatee my secret is yours now #dandruffsolution #scalpcare #shinyhairtips #glycolicacid ♬ Major Bag Alert – Damickey Lillard

Τι τύπος οξέος είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα από τα μικρότερα άλφα-υδροξυοξέα – που συνήθως αναφέρονται ως AHA. Έχει ένα μόριο αλυσίδας δύο άνθρακα με ένα υδροξυ οξύ και ένα καρβοξυλικό οξύ στο άλλο άκρο. Είναι πολύ όξινο με pKa (μονάδα μέτρησης οξέων) 3,83.

«Αυτοί οι τύποι οξέων είναι μικρά μόρια που μπορούν να περάσουν εύκολα μέσω του φραγμού του δέρματος και στο σώμα. Είναι επίσης πολύ δραστικά οξέα και μπορούν να αντιδράσουν με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται», εξηγεί ο Δρ. Cuross Bakhtiar, διευθυντής της Harley Street Cosmetics.

«Ιστορικά, η κύρια χρήση του γλυκολικού οξέος από τους ιατρούς καλλυντικών ήταν στο πίλινγκ προσώπου. Η συγκέντρωση οξέος αυτών των ουσιών στο ΗΒ είναι μεταξύ 30-60%. Στις ΗΠΑ, αυτό το επίπεδο μπορεί να φτάσει έως και 60-80%. Υψηλά επίπεδα όπως αυτά σημαίνουν ότι οποιαδήποτε επαφή με το δέρμα πρέπει να είναι πολύ σύντομη – μόνο για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το δέρμα πρέπει να διατηρείται μακριά από τον ήλιο και πρέπει να χρησιμοποιείται SPF 50 για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τα γλυκολικά οξέα χρησιμοποιούνται επίσης για τη μείωση της εμφάνισης ουλών που προκαλούνται από ακμή ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Λειτουργεί τρώγοντας τον ουλώδη ιστό και τον καθιστά λιγότερο αισθητό».

Μπορεί το γλυκολικό οξύ να βελτιώσει πραγματικά την πιτυρίδα και την εμφάνιση ενός ξεφλουδίσματος του τριχωτού της κεφαλής;

Με απλά λόγια, ναι, μπορεί – αν και, όπως θα αναφερθούμε αργότερα, θα πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεχτικοί .«Το γλυκολικό οξύ αντιδρά με το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας, αποδυναμώνοντας τις δεσμευτικές ιδιότητες των λιπιδίων που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μαζί. Αυτό επιτρέπει στο εξωτερικό δέρμα να «διαλυθεί», αποκαλύπτοντας το πιο φρέσκο ​​και νεανικό δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δυνατό να αφαιρέσετε τυχόν αποξηραμένες νιφάδες δέρματος που προκαλούν εμφάνιση σαν πιτυρίδα χρησιμοποιώντας γλυκολικό οξύ. Το υδροξυ οξύ στο γλυκολικό οξύ δρα επίσης ως αντιμικροβιακός παράγοντας, σταματώντας την επιστροφή της πιτυρίδας».

«Η μακροχρόνια χρήση γλυκολικού οξέος μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά και να προκαλέσει απώλεια μαλλιών», λέει ο Δρ Bakhtiar. «Κατά τη γνώμη μου, η χρήση του πρέπει να περιορίζεται σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα και, στη συνέχεια, κατά διαστήματα. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την ποσότητα γλυκολικού οξέος στο προϊόν ή τη σύνθεση που χρησιμοποιείτε.”

Το Συνηθισμένο γλυκολικό Οξύ, το οποίο φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές που κάνει τους γύρους στο TikTok, έχει συγκέντρωση 7%.

TikTok

Glycolic Acid 7% Toning Solution, The Ordinary.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT