Δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως; Αυτές οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις!

Και μάλιστα δια χειρός Χάρβαρντ!

Elle 01 Απρ. 22
Δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως; Αυτές οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις!

Όλοι βιώνουμε στιγμές απόλαυσης που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής. Αν συμβαίνει μια στο τόσο, δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Αν συμβαίνει συχνά, μπορεί να αναρωτιέσαι αν έχεις πρόβλημα υπερφαγίας ή «εθισμό στο φαγητό». Πριν θορυβηθείς όμως, να ξέρεις ότι κανένα από τα δύο δεν θεωρείται επίσημη ιατρική διάγνωση. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη του συγκεκριμένου εθισμού συζητείται έντονα μεταξύ των επιστημόνων.

«Εάν υπάρχει, ο εθισμός στο φαγητό προκαλείται από μια ψυχολογική διαδικασία και το άτομο αντιμετωπίζει συμπτώματα στέρησης όταν δεν καταναλώνει συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως η  ζάχαρη. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να λες ότι αγαπάς τη ζάχαρη και είναι δύσκολο να μη φας», σημειώνει η Helen Burton Murray, ψυχολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Γαστρεντερικής Συμπεριφορικής Υγείας στο Κέντρο Νευροεντερικής Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που ανήκει στο Χάρβαρντ.

Πολλοί άνθρωποι ασυνείδητα τρώνε υπερβολικές ποσότητες και δεν το συνειδητοποιούν παρά μόνο αφού τελειώσουν ένα γεύμα. Εκεί είναι που οι ασκήσεις επίγνωσης μπορούν να βοηθήσουν να παραμείνουν σε λογικά μεγέθη μερίδων. Ωστόσο, εάν οι σκέψεις σου για το φαγητό παρεμβαίνουν στην ικανότητά σου να λειτουργείς καθημερινά, καλό είναι να αναζητήσεος επαγγελματική βοήθεια.

ενσυνειδητότητα

Τι είναι το ενσυνείδητο φαγητό;

Το Mindfulness είναι η πρακτική του να είσαι παρών στη στιγμή και να παρατηρείς τα ερεθίσματα που κατακλύζουν τις αισθήσεις σου. «Την ώρα του γεύματος, σκέψου πώς φαίνεται το φαγητό, πώς είναι η γεύση και η μυρωδιά του. Ποια είναι η υφή; Ποιες αναμνήσεις φέρνει; Πώς σε κάνει να νιώθις;», προετείνει ο Burton Murray. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβραδύνεις τη διαδικασία του φαγητού, θα δώσεις περισσότερη προσοχή στα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σου και ίσως βοηθήσει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφής.

Το πρώτο βήμα για να το πετύχεις αυτό είναι να προλάβεις τυχών περισπασμούς. Απενεργοποίησε τηλέφωνα, τηλεοράσεις και υπολογιστές. Φάς σε έναν ήσυχο, συμμαζεμένο χώρο.
Προγραμμάτισε τουλάχιαστον 20 λεπτά για το γεύμα σου. Μάσησε το φαγητό σου αργά και άφηνε το πιρούνι σου ανάμεσα στις μπουκιές.

Περισσότερες ασκήσεις ενσυνειδητότητας για να δοκιμάσεις

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, ακόμα και όταν δεν τρως, οξύνει τους «μύες» ενσυνειδητότητάς σου, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο εύκολη. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ασκήσεις δια χειρός Χάρβαρντ που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις.

ενσυνειδητότητα

  • Εστιασμένη αναπνοή. «Εισέπνευσε και εξέπνευσε αργά. Με κάθε εισπνοή, άφησε την κοιλιά σου να φουσκώσει. Με κάθε εκπνοή, τράβηκε την κοιλιά σου προς τα μέσα», εξηγεί ο Burton Murray. «Αυτό εμπλέκει και το διάφραγμα, το οποίο συνδέεται με τα νεύρα μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου και προάγει τη χαλάρωση».
  • Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Σε αυτή την άσκηση, σφίγγεις και στη συνέχεια χαλαρώνεις μία κύρια μυϊκή ομάδα, διαφορετική κάθε φορά, για 20 δευτερόλεπτα. Καθώς απελευθερώνεις μια σύσπαση, παρατήρησε πώς αισθάνονται οι μύες όταν χαλαρώνουν.
  • Κάνε μια mindful βόλτα, ακόμα κι αν είναι μόνο για πέντε λεπτά. «Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου για να προσέξεις πραγματικά το περιβάλλον σου», προτείνει ο Burton Murray. Τι χρώματα είναι τα φύλλα στα δέντρα; Υπάρχουν ρωγμές στο έδαφος και πού είναι; Πώς μυρίζει ο αέρας; Νιώθεις ένα αεράκι στο δέρμα σου;
  • Εξασκήσου στη yoga ή στο τάι τσι. Και οι δύο αυτές αρχαίες πρακτικές πολεμικών τεχνών περιλαμβάνουν βαθιά αναπνοή και εστίαση στις αισθήσεις του σώματος.
  • Κράτησε ένα ημερολόγιο. Γράψε τις λεπτομέρειες της ημέρας σου. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις όλα όσα ένιωσες με τις αισθήσεις σου- τα αξιοθέατα, τους ήχους, τις μυρωδιές και τις υφές που άγγιξες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT