«Η έμφυλη βία μπορεί να μας πληγώσει όλες, ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση, την ηλικία, τη μόρφωση, τη θρησκεία, την εθνότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, 4.872 γυναίκες που υπέστησαν βία κατέφυγαν σε Συμβουλευτικά Κέντρα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική, 536 φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες. Επίσης 8.609 άτομα κάλεσαν τη Γραμμή SOS 15900 από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Οκτώβριο 2020. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων επρόκειτο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από πρώην ή νυν συντρόφους. Βίας που έγινε συχνότερη και απειλητικότερη κατά την περίοδο της καραντίνας.
Η έμφυλη βία μπορεί να είναι σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική και οικονομική. Μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι, στην εργασία, στα ΜΜΜ, στο πανεπιστήμιο, στο διαδίκτυο και αλλού. Τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε: σύζυγοι, σύντροφοι, συνάδελφοι, προϊστάμενοι, συμφοιτητές, πελάτες κ.ά.
Συχνά, λόγω του στενού δεσμού με τον θύτη αλλά και των ψυχολογικών επιπτώσεων που προκαλεί η κακοποίηση, είναι δύσκολο να αποδεχτούμε αυτό που μας συμβαίνει. Παγώνουμε, νιώθουμε μούδιασμα, σύγχυση, έντονο φόβο, ντροπή. Είμαστε σε σοκ. Πολλές φορές κατηγορούμε και τον εαυτό μας γι’ αυτό που συμβαίνει, κάτι που είναι και στόχος του κακοποιητή.
Ειδικά στην περίπτωση της ενδοοικογενειακής/ενδοσυντροφικής βίας, ο δράστης ακολουθεί μια συστηματική στρατηγική εκφοβισμού που παραλύει το θύμα: απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού και ζήλιας, απειλές, διαρκής υποτίμηση, απομόνωση από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον, πιέσεις για εγκατάλειψη της εργασίας ή των σπουδών, αποστέρηση εισοδήματος.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν γιατί βγήκε “εκτός εαυτού”, γιατί “έχασε τον έλεγχο”, όπως συχνά ακούμε. Αντίθετα, κακοποιώντας/παρενοχλώντας/παραβιάζοντας, ο δράστης ασκεί (κοινωνικό) έλεγχο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι δεν ασκεί βία στον φίλο, γείτονα, εργοδότη κάνει ξεκάθαρο ότι οι πράξεις πηγάζουν από εμπεδωμένες σεξιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα των φύλων, βάσει των οποίων οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες των αντρών.
Οι γυναίκες που βιώνουν έμφυλη βία, παρά τα ψυχικά και σωματικά τραύματα, έχουν δύναμη μέσα τους. Είναι σημαντικό να στραφούν σε αυτή και με την κατάλληλη υποστήριξη να διεκδικήσουν μια ζωή χωρίς βία».
Info: Το Κέντρο Διοτίμα στην παρούσα φάση παρέχει νομική συμβουλευτική, δικαστική εκπροσώπηση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιζώσες κάθε μορφής έμφυλης βίας, Ελληνίδες και μετανάστριες, που κατοικούν στην περιφέρεια Αττικής και έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.