Άννα Καλαϊτζίδου: «Η ευκολία με την οποία λαμβάνονται φασιστικές αποφάσεις είναι βαθιά ανησυχητική»

Με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση Επιτρέποντες σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (23-24/7), η ηθοποιός Άννα Καλαϊτζίδου μιλά στο ELLE για τη ζοφερή επικαιρότητα της κωμωδίας του Μενάνδρου.

Elle 20 Ιουλ. 22
Άννα Καλαϊτζίδου:  «Η ευκολία με την οποία λαμβάνονται φασιστικές αποφάσεις είναι βαθιά ανησυχητική»

Η υπόθεση στους Επιτρέποντες πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση που συντελείται σε μια νυχτερινή γιορτή για τη θεά Άρτεμη, σε μια εποχή όπου η έννοια της συναίνεσης είναι αμφισβητήσιμη και η επιβολή του άντρα θεωρείται θεμιτή. Όλα αυτά παρουσιάζονται ως μια μουσική κωμωδία που στο πυρήνα της έχει το χιούμορ.

Άννα Καλαϊτζίδου

Με ποιο ομφάλιο λώρο αυτό το κείμενο συνδέεται με το σήμερα;
Αυτό που ίσως θα έπρεπε να ξέρουμε για το έργο είναι ότι είναι μία κωμωδία καταστάσεων, δηλαδή είναι η αρχή ενός άλλου είδους κωμωδίας μετά τον Αριστοφάνη που κάνει ένα έντονο και επίμονο zoom στην καθημερινότητα των ανθρώπων και ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα των ηρώων.
Τι αγαπάτε στην ηρωίδα σας στους Επιτρέποντες;
Αυτό που μου αρέσει στην Αγλαΐα, είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ενώ στερείται την ελευθερία της, φαίνεται να προσπαθεί να είναι καλά στο πλαίσιο της ζωής που της επιτρέπεται, να βρει ακόμα χαρά και στο παράδοξο επάγγελμα της, και να βοηθήσει όσο μπορεί τους ανθρώπους γύρω της είτε κερδίσει κάτι από αυτό είτε όχι.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση με όλα αυτά που συμβαίνουν νιώθετε ότι έχουμε “χρόνο” και “χώρο” για χιούμορ; Απαιτούνται πιο απαιτητικά από ποτέ εργαλεία για να καταφέρουμε να το εντάξουμε σε τόσο σκοτεινά θέματα;
Θεωρώ ότι ακριβώς τώρα είναι η ώρα που πρέπει να επενδύσουμε στο χιούμορ. Όλα αυτά που συμβαίνουν μας ωθούν πολύ έντονα στο θυμό (και δικαίως ) το χιούμορ είναι ένας τρόπος να μπορείς να βλέπεις από απόσταση κάτι και να του δίνεις τελικά τις σωστές του διαστάσεις. Ίσως έτσι, βρίσκεις πιο έξυπνους τρόπους για να αντιδράσεις και να δικαιωθείς. Ίσως!
Η ηρωίδα της ιστορίας του Μενάνδρου αναζητά ισότητα και ανεξαρτησία την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ αίρεσαι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Η ευκολία με την οποία λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις μετά από τόση πρόοδο που υποτίθεται ότι έχει κάνει η ανθρωπότητα είναι βαθιά ανησυχητική. Όσο περισσότερο πηγαίνουμε σε φασιστικές νοοτροπίες Τόσο πιο εύκολα θα βλέπουμε τέτοιες αποκρουστικές αποφάσεις να λαμβάνονται. Όσο περισσότερο συνηθίζουμε αυτές τις ακραίες αποφάσεις τέτοιου τύπου, τόσο χειρότερες αποφασεισ θα λαμβάνονται από τη μεριά της εξουσίας. Η θέση της γυναίκας ήταν διαχρονικά και συνεχίζει να είναι κατώτερη όσο κι αν έχουμε προοδεύσει.
Εσείς ως γυναίκα σήμερα τι διερωτάστε με περισσότερο τρόμο;
Αυτό που αναρωτιέμαι με τρόμο είναι αν θα καταφέρω να κρατήσω το χιούμορ μου.
Μεγαλώνοντας έχω την αίσθηση πώς για κάποια πράγματα που είχα την εντύπωση ότι υπάρχει εξέλιξη και προοδεύουμε σαν κοινωνία, έκανα λάθος!

Info: Επιτρέποντες του Μενάνδρου
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
22/07 έως 23/07/2022

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT