Σήμερα, στην αυγή του 2020 ξημέρωσε ένα δυστοπικό και δύσκολο πρωινό. Ένα πρωινό που ξαφνικά, εμείς οι γυναίκες, κληθήκαμε να γεννήσουμε ξανά επιχειρήματα για το αυτονόητο. Την ελευθερία μας. Οι Αθηναίοι πηγαίνοντας στη δουλειά μας ή κατεβαίνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας είδαμε στο μετρό μια καμπάνια κατά των αμβλώσεων. Ευτυχώς, μετά από τις πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις εντός και εκτός των social media, οι αφίσες της καμπάνιας αποσύρθηκαν με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή με ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στο Μετρό δεν νοείται διαφημιστική δραστηριότητα που θίγει δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων και ειδικά των γυναικών».
Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε μπει ξανά στη διαδικασία να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στις αμβλώσεις. Κανονικά, κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα θα έπρεπε να τελειώνει ως εξής: Οι αμβλώσεις είναι γυναικείο δικαίωμα και νόμος του κράτους σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986. Τέλος συζήτησης. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την σύντομη πολυτέλεια.
Το σημερινό γεγονός έρχεται λίγο μετά το αδιανόητο εξώφυλλο αθλητικής εφημερίδας με το ίδιο ακριβώς motto με αυτό της καμπάνιας που έκανε σήμερα την εμφάνισή του στις αποβάθρες του μετρό. Το εξώφυλλο και το άρθρο στο εσωτερικό της εφημερίδας ήταν αφιερωμένο στην «Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού» που αποφάσισε να ορίσει-ως την πρώτη Κυριακή της χρονιάς- με μια απαράδεκτη απόφασή της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Σε αυτή την κίνηση, η διευθύντρια του ELLE Φλώρα Τζημάκα είχε αφιερώσει το editorial του τεύχους Σεπτεμβρίου. Τότε, είχαμε την ελπίδα ότι εκείνο το editorial δεν θα γινόταν ξανά τόσο επίκαιρο.
Και παρόλο που οι επίμαχες αφίσες της καμπάνιας κατέβηκαν, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 2020 ερχόμαστε στη δυσάρεστη και αμήχανη θέση να υπερασπιστούμε το θεμελιωμένο δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα νεοσυντηρητισμού, με έρευνες να φέρνουν στο φως ανατριχιαστικά στοιχεία που αφορούν στις γυναικοκτονίες, στη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, στα κέντρα λήψης αποφάσεων κλπ, κλπ.
Υποθέτουμε ότι η επικίνδυνη αυτή συζήτηση γύρω από τις αμβλώσεις και τις ελευθερίες των γυναικών θα σταματήσει εδώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση η σημερινή μας αντίδραση θα μετατραπεί σε θυμό και οργή. Είμαστε αποφασισμένες! Και είμαστε πολλές!