Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι είναι κολασμένα. Μοσχοβολούν. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να ετοιμάζουν στον ξυλόφουρνο παξιμάδια με ελαιόλαδο δικής τους εσοδείας και άγριο θυμάρι, που υπάρχει παντού διάσπαρτο στο νησί. Η ισορροπημένη γεύση του ελαιόλαδου και η έντονη ευωδιά και γεύση του θυμαριού χάριζαν ένα πολύ νόστιμο παξιμάδι, που συνόδευε τα φρέσκα λαχανικά και το λευκό τυρί το οποίο οι ίδιοι παρήγαγαν. Τα τραγανά παξιμάδια Ηλιάνα με αγνό ελαιόλαδο και θυμάρι ζυμώνονται με νερό κι απαλό λευκό και κίτρινο αλεύρι και σε ταξιδεύουν στο Αιγαίο.
Αυτά τα υπέροχα διπλοφουρνιστά παξιμαδάκια έχουν διάρκεια ζωής 6 μήνες και η πλούσια σε πρωτεΐνες σύνθεσή τους τα καθιστά ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα. Προτείνω να τα συνδυάσετε με τυρί και φρέσκα λαχανικά, επίσης ταιριάζουν και σε μια σαλάτα εποχής, ενώ συνοδεύουν και μεζέδες για ούζο και κρασί.
Στο εργαστήρι Ηλιάνα στη Χώρα της Αστυπάλαιας ακολουθούνται ευλαβικά οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής, ενώ εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια ποιότητας (το εργαστήριο από την αρχή της λειτουργίας του έχει πιστοποιηθεί με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων – ISO 22000:2005).
Θα δοκιμάσεις τα κλασικά κιτρινοκούλουρα, που είναι συνώνυμα της Αστυπάλαιας. Φτιάχνονται με σαφράν (κρόκος ή ζαφορά), που φύεται άγρια στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας και συλλέγεται κάθε φθινόπωρο. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό τους είναι η χλωρή, το περίφημο ανθότυρο του νησιού που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο τυροκόμησης από ντόπιο κατσικίσιο και πρόβειο γάλα. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο και συνδυασμό από μπαχάρια και χαρίζουν μια ελαφριά πικάντικη γεύση.
Τις νοστιμιές αυτές θα τις βρείτε σε επιλεγμένα ντελικατέσεν ή μπορείτε να επικοινωνήσετε για πληροφορίες στα τηλ.: 22430 61633, 6982 555586 (κ. Γιώργος Μπέρδος).