Blog Gourmet News: Βαλκανικά μαγειρέματα στο Τρίγωνο Ορεστιάδας

Τα Βαλκανικά Μαγειρέματα που γίνονται από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου στο Σπήλαιο Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει να στηρίξουμε.

Elle 30 Αυγ. 12
Blog Gourmet News: Βαλκανικά μαγειρέματα στο Τρίγωνο Ορεστιάδας

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα δίνει τους δικούς της αγώνες προσπαθώντας να προβάλει τα προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου.
Οι γυναίκες με αγάπη, γνώση και μεράκι παρασκευάζουν και τυποποιούν τα χειροποίητα προϊόντα τους στα ειδικά οργανωμένα εργαστήριά τους. Μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο όσα διδάχθηκαν από τις γιαγιάδες και τις μητέρες τους.

Όλοι αυτοί οι γυναικείοι συνεταιρισμοί προωθούν την οικονομική, κοινωνική, αλλά και την πολιτιστική αναβίωση της υπαίθρου. Παράλληλα αξιοποιείται το γυναικείο δυναμικό, ενώ προβάλλονται τα αυθεντικά προϊόντα της περιοχής.

Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος για την τουριστική προβολή της χώρας μας από τα γνήσια παραδοσιακά προϊόντα και τη μοναδική φιλοξενία; Αξίζει να υποστηρίξουμε τη συγκεκριμένη προσπάθεια των γυναικών, να γνωρίσουμε τις παραδόσεις κάθε τόπου και να ενισχύσουμε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού στην πατρίδα μας.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων με την εκπνοή του Αυγούστου διοργανώνονται τα Βαλκανικά Μαγειρέματα στο Τρίγωνο με πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γυναικών Έβρου και του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία» στο Σπήλαιο Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 31/8/2012 από 19.00 έως 21.00 με την εκδήλωση Από την Παράδοση στο Σήμερα με το Φύλλο. Παιχνίδια με ζυμάρια με τη συμμετοχή παιδιών της περιοχής και με συντονιστή τον executive chef και καθηγητή της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Νικόλαο Φωτιάδη. Θα φτιάξουν: χορταρόπιτα/ρολάκια με χορταρικά. Πίτα με σουσάμι και τυρί/τυλιχτή φέτα με 2 σουσάμια, μέλι, ξίδι. Κολ-μπουρέκ/πουγγί με γέμιση κολ-μπουρέκ και τυρί. Κρεατόπιτα/φωλιές με κιμά και τυρί κασέρι.
Στις 21.00 ακολουθεί διοργάνωση θρακιώτικης βραδιάς με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη ζυγιά». Την ίδια μέρα ξεκινά και έκθεση για την προβολή των  προϊόντων 15 τοπικών επιχειρήσεων που θα διαρκέσει όλο το διάστημα των εκδηλώσεων.

Το Σάββατο 1/9/2012 στις 19.00 θα λάβει χώρα επίδειξη δεξιοτεχνίας ανοίγματος παραδοσιακού φύλλου από μάστορες Έλληνες, Βούλγαρους και Τούρκους με στόχο την ανάδειξη των κοινών τους χαρακτηριστικών. Ακόμα, επίδειξη εφαρμογών παραδοσιακού φύλλου στη σύγχρονη γαστρονομία από τον Έλληνα σεφ Φωτιάδη Νικόλαο, το Βούλγαρο Σβετεζάρ Νένοφ και τον Τούρκο Κεμάλ Κιλίκ.
Στις 22:00 θα διοργανωθεί Λαϊκή Παραδοσιακή Βραδιά με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Θράκηθεν», που θα αγκαλιάσει με τις νότες του την εκδήλωση.

Την Κυριακή 2/9/2012 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα Κοινές Διατροφικές Συνήθειες των Λαών της Περιοχής. Θα μιλήσουν ο νομπελίστας, ακαδημαϊκός Κρουμ Γκεοργκίεβ, εθνολόγος, μουσικολόγος, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Παραδοσιακής Τέχνης, και ο Γιουλκού Βαρλίκ, λαογράφος από το Πανεπιστήμιο της Σηλυβρίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα τη Συμβολή της Τοπικής Γαστρονομίας στην Τουριστική και Αγροτική Ανάπτυξη με ομιλητές τους Σταυριανή Κουτσού, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων. Στην εκδήλωση με θέμα Αξιοποίηση Τοπικών Προϊόντων και Τοπική Ανάπτυξη θα συμμετάσχουν οι executive chefs Νικόλαος Φωτιάδης, Σβετεζάρ Νένοφ, Κεμάλ Κιλίκ και η Κουτούπα Καλλιόπη, εκπρόσωπος Slow Food East Salonika.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα κλείσει με τη συναυλία των ΤΑΚΙΜ, που θα παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια από τα Βαλκάνια.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή με την ανάδειξη της ντόπιας κουζίνας και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 25560-51100.

Συνδιοργανωτές: Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης, Ένωση εστιατόρων-μαγείρων Σταραζαγόρας, Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Σταραζαγόρας.
 
Τα δραστήρια μέλη του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου Νομού Έβρου «Η Γαία» φτιάχνουν από χειροποίητο θρακιώτικο τραχανά, ξινό ή καυτερό, ιφκάδια, δηλαδή τοπικές χειροποίητες χυλοπίτες, κουσκούς, ουμάτς ή τριφτάρια ή βρασσνίτσα ή ψιρούκι, ένα γευστικό χυλό με γάλα, αυγά και αλεύρι. Εξαιρετικές είναι επίσης οι χειροποίητες παραδοσιακές πίτες, κατεψυγμένες (τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, σουσαμόπιτα, σπανακοπρασόπιτα), αλλά και το κατεψυγμένο χειροποίητο φύλλο που σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας έμπνευσης πίτα. Αξίζει όμως να πάρετε και μια γεύση από την μπιμπιρίτσα (είδος καρυκεύματος που τρώγεται με ψωμί ή συνοδεύει κρέατα), αλλά και από τις μαρμελάδες από φρούτα του δάσους (τσάπουρνο και κράνο).

Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται με βάση τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Επίσης, μεγάλο μέρος των πρώτων υλών καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο σε ιδιόκτητες εκτάσεις του συνεταιρισμού ή σε αγροκτήματα των μελών του.

Με την υποστήριξη της ΕΣΓ Τριγώνου, του Α.Σ. Γυναικών Τριγώνου «Η Γαία» και με τη συνδρομή της Τ.Υ. ΟΑΕΔ Ορεστιάδας, εννέα γυναίκες-μέλη του ΑΣΓ Τριγώνου δραστηριοποιούνται σε ατομικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT