Χαλαρώστε… αλλιώς με 8 ευρώ

Η ηχοθεραπεία με γκονγκ, κρύσταλλα και ντιντζεριντού μάς απαλλάσσει από το στρες και μέσα σε μιάμιση ώρα μάς προσφέρει τη ζωτικότητα που έχουμε ανάγκη.

Elle 14 Ιουν. 13
Χαλαρώστε… αλλιώς με 8 ευρώ

Υπάρχει μια βραδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ και εύχομαι να ξαναζήσω: εκείνη σε έναν πέτρινο πύργο στο Λιμένι της Μάνης. Ο αέρας έμπαινε μέσα από τις παλιές πολεμίστρες που λειτουργούσαν ως παράθυρα, κι εγώ αποκοιμήθηκα ακούγοντας τα κύματα. Έτσι, όταν μια φίλη μού σύστησε να δοκιμάσω ηχοθεραπεία, μια εναλλακτική μέθοδο χαλάρωσης που αξιοποιεί διάφορους ήχους, ενθουσιάστηκα γιατί είχα στο μυαλό μου στιγμές γαλήνης όπως η παραπάνω.

Το στούντιο όπου βρέθηκα είχε θέα τον Υμηττό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με διαλογισμό για 5-10'. Ο δάσκαλος Νίκος Ζωγράφος μάς ζήτησε να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας και να φανταστούμε μια ακτίνα να βγαίνει από το έδαφος. Στη συνέχεια μαζί με άλλα 8 άτομα διαφόρων ηλικιών ξαπλώσαμε ο καθένας σε ένα στρώμα της γιόγκα και σκεπάσαμε τα μάτια με ένα ειδικό μαξιλαράκι με λεβάντα. Το ταξίδι με τους ήχους ξεκίνησε!

Στην αρχή ο δάσκαλος έπαιξε γκονγκ (όργανα που μοιάζουν με ηχείο), τα οποία βρίσκονταν μπροστά μου. Ο ήχος ήταν ιδιαίτερα διαπεραστικός και νόμιζα ότι ακούω σάουντρακ. Αισθάνθηκα ότι ήμουν ένα μικροσωματίδιο που ταξίδευε στο σύμπαν και σε άλλους γαλαξίες, προσπερνώντας αστέρια και πλανήτες με περίεργα χρώματα. Όταν το όργανο άλλαξε και έγινε πιο βαρύ -ο δάσκαλος έπαιξε το πνευστό ντιντζεριντού- ήταν σαν να άκουγα υποβρύχιο να περνά δίπλα μου και μεταφέρθηκα στο βυθό της θάλασσας. Η τρίτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στα κρύσταλλα κι εγώ φαντάστηκα ότι βρισκόμουν σε μια παραλία. Τι ωραία απόδραση!

Σε ποιους απευθύνεται η ηχοθεραπεία και για ποιο λόγο γίνεται; Όπως μου εξήγησε ο κ. Ζωγράφος (ο ίδιος έχει κάνει διδακτορικό στην ακουστική αντίληψη στην ψυχολογία), πολλές φορές η ροή της ενέργειάς μας μπλοκάρει από το στρες και διάφορες νόσους. Ο διαλογισμός λοιπόν και η χρήση συγκεκριμένων ήχων επεμβαίνουν στο ενεργειακό μας πεδίο. «Τα όργανα που χρησιμοποιούμε είναι αρχέγονα, δεν έχουν την κλασική μουσικότητα, π.χ. το γκονγκ, που ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία 3.000 χρόνια πριν, εκπέμπει σε ένα τεράστιο φάσμα συχνοτήτων και γεμίζει το ενεργειακό κενό. Οι κρυστάλλινες ηχητικές γαβάθες από λιωμένο χαλαζία, τις οποίες χτυπάμε με μαλέτες, παράγουν επίσης ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες. Το ντιντζεριντού, το πιο παλιό όργανο 40.000-50.000 χρόνια πριν, αξιοποιούνταν από Αβορίγινες για θεραπευτικούς σκοπούς» αναφέρει ο ίδιος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηχητικές δονήσεις έχουν θετική επίδραση στα συναισθήματά μας. Μελέτη που έγινε από Ιάπωνες και Κινέζους επιστήμονες έδειξε ότι η θεραπεία με γκονγκ μπορεί να παρέμβει στη ροή της ενέργειας των μεσημβρινών (σημεία που μελετώνται στην κινεζική ιατρική). Ωστόσο δεν έχουν αποδειχθεί θεραπευτικά οφέλη σε ασθένειες. 

Info: Μπορείτε να κάνετε ηχοθεραπεία ιδιωτικά με κόστος που ξεκινά από € 8/συνεδρία. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT