«Μια καθαρίστρια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης. Χωρίς αναστολή. Βρίσκεται, ήδη, στις φυλακές Θήβας. Το έγκλημα ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια, όταν ένα κορίτσι 10 ετών πήγαινε στην 5η δημοτικού. Είχε οκτώ αδέρφια, ήταν από φτωχή οικογένεια, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σχολείο, δεν τέλειωσε καν το Δημοτικό. Αυτό το κορίτσι όταν έγινε 29 ετών, έγγαμη με σύζυγο ανάπηρο κατά 67% και μητέρα δύο παιδιών, παραποίησε το χαρτί του απολυτηρίου της προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί ως καθαρίστρια στον Δήμο. Έγραψε –ψευδώς– ότι είχε τελειώσει την 6η δημοτικού. Αυτή είναι η γυναίκα που σήμερα βρίσκεται στις φυλακές. Το γράμμα του νόμου λέει ότι η καθαρίστρια καταχράστηκε δημόσιο χρήμα (αυτός είναι ο νόμος με τον οποίον καταδικάστηκε), διότι πληρωνόταν χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα που θα καθιστούσαν νόμιμη την πρόσληψή της. Οι “Ιαβέρηδες” πάντα σε κάποιον νόμο πατούν για να διώκουν τους “Αγιάννηδες”» γράφουν σε κοινή τους ανοιχτή επιστολή τρία ενημερωτικά sites (Ημεροδρόμος, ThePressProject, Ελληνοφρένεια), μαζεύοντας υπογραφές για την απελευθέρωση της καθαρίστριας.
Όταν διαβάζεις αυτή την είδηση, σοκάρεσαι τόσο που μονολογείς. Είναι τόσο ζόρικο το άδικο, που μιλάς μέσα σου μ’ αυτή τη γυναίκα, δεν μπορείς παρά να ταυτιστείς: 10 χρόνια φυλάκισης γιατί πλαστογράφησες το απολυτήριο του δημοτικού για να βρεις μια δουλειά καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό. Το διανοείσαι; Μπορούσες ποτέ να το φανταστείς όταν άκουγες στις ειδήσεις όλα αυτά τα σκάνδαλα που παραγράφηκαν; 10 χρόνια φυλάκισης για εσένα και 1.000 χρόνια οπισθοδρόμησης για τον δικό μας πολιτισμό. Μια γροθιά στα μούτρα του κοινού περί δικαίου αίσθημα. Όχι επειδή δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται οι νόμοι, αλλά γιατί δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται επιλεκτικά. Ασυλία και παραγραφές από τη μια και ποινές μεσαιωνικής αυστηρότητας για τους απεγνωσμένους από την άλλη. Ο πιο σύντομος δρόμος για να αρρωστήσεις ακόμα πιο πολύ μια κοινωνία που ήδη νοσεί και παλεύει εδώ και χρόνια να επουλώσει τις πληγές της, να ξεπεράσει τους διχασμούς της, να γεφυρώσει τα κοινωνικά χάσματα που έκανε ακόμα πιο βαθιά η οικονομική κρίση. Ζημίωσες το δημόσιο γιατί καθάριζες χωρίς να έχεις τελειώσει την 6η δημοτικού. Όχι γιατί ήσουν βύσμα που διορίστηκε πάνω στο μεταπολιτευτικό κέφι χωρίς να έχει εμφανιστεί ποτέ στην υπηρεσία του, όχι γιατί ήσουν μια κομματική αργομισθία, αλλά γιατί έφαγες τη ζωή σου με μια σφουγγαρίστρα στο χέρι πλαστογραφώντας ένα απολυτήριο της πείνας μέσω ΑΣΕΠ. Για να ζήσεις.
Και εμείς τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να καταπιούμε την αδικία αμάσητη σαν προσβολή στην κοινή μας λογική, μαζί με τόσες άλλες στα χρόνια της ύφεσης; Ή να αντιδράσουμε μαζικά ώστε η τυφλή δικαιοσύνη να ανοίξει τα μάτια της; Είναι σημαντικό να κινηθεί μόνη της και να λάβει υπόψη της το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Χωρίς πολιτική κίνηση, χωρίς διαμεσολάβηση του προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού. Ευτυχώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έκανε την καθοριστική κίνηση να εξετάσει την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και νιώθουμε αισιόδοξοι γι’ αυτό.
Τα social media και τα ΜΜΕ έχουν βουήξει, τα κόμματα έχουν βγάλει ανακοινώσεις καταδικάζοντας την πρωτοφανή σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται αυτή η γυναίκα, ενώ μια σειρά δημοσίων προσώπων ήδη έχει κινητοποιηθεί μαζεύοντας υπογραφές για την αποφυλάκισή της. Ας ακούσουμε την έκκλησή τους. Ζητούν το αυτονόητο: όχι τυφλή εφαρμογή του νόμου, αλλά αληθινή δικαιοσύνη: Το μόνο καταφύγιο των αδυνάτων.
«Καλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς να αναλογιστούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αν η δικαιοσύνη απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, αυτό θα προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον εκφασισμό της κοινωνίας που επιχειρείται από κάποιους. Ζητάμε από τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος που απαιτεί το λειτούργημά τους και από την πολιτεία να εισηγηθεί την αποφυλάκιση της εργαζόμενης. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει».
Φλώρα Τζημάκα
ftzimaka@alphamag.gr
Μήπως πρέπει να υπογράψουμε κι εμείς; ΕΔΩ
Αγγελάκας Γιάννης- τραγουδοποιός
Αγγελάκη Μαρίνα – δημοσιογράφος
Αγγελάκος Κυριάκος -σκηνοθέτης
Αλεξανδράκη Ελένη -σκηνοθέτις
Ανδρουλιδάκης Γιάννης – δημοσιογράφος
Αρβανίτης Κώστας – δημοσιογράφος
Αυγερόπουλος Γιώργος – δημοσιογράφος
Βούλγαρης Αλέξανδρος – σκηνοθέτης, μουσικός
Βούλγαρη Κωνσταντίνα – σκηνοθέτις
Γιακουμέλος Νίκος – δημοσιογράφος
Γκουλιώνη Κάτια – ηθοποιός
Γκωτιέ Βελισάρης – συνθέτης
Δασκαλόπουλος Νίκος – δημοσιογράφος
Δεληβοριάς Φοίβος – τραγουδοποιός
Δημοπούλου Λίνα – στιχουργός
Δούκα Μάρω – συγγραφέας
Δούση Μάγκυ -ειδική σε θέματα πολιτισμού και επικοινωνίας
Δραγασάκη Ρηνιώ – σκηνοθέτις
Ευαγγελάτος Γεράσιμος – στιχουργός
Ζαγάρας Κωνσταντίνος – δημοσιογράφος
Ζουμή Αλέκα – δημοσιογράφος
Καλατζόπουλος Παναγιώτης – συνθέτης
Καλλιμικράκης Μάνος – φωτογράφος
Κανελλοπούλου Μαρία – ηθοποιός
Καπαρουδάκης Αποστόλης – δημοσιογράφος
Καπράνος Άκης – δημοσιογράφος
Καρασούλος Παρασκευάς – στιχουργός, εκδότης
Καραχάλιου Έφη – δημοσιογράφος
Καρυστιάνη Ιωάννα – συγγραφέας
Κεχρής Δημήτρης – φωτογράφος
Κίσκιλα Μάρθα – δημοσιογράφος
Κλεφτόγιαννη Ιωάννα – δημοσιογράφος
Κλώσσας Αλέξανδρος – δημοσιογράφος
Κολονέλου Αμαλία – δημοσιογράφος
Κουκαλάνι Βασίλης – ηθοποιός
Κραουνάκης Σταμάτης – συνθέτης
Κωνσταντίνου Ανδρέας – ηθοποιός
Κωνσταντίνου Παναγιώτης – δημοσιογράφος
Λαμπρίδη Φωτεινή – στιχουργός, δημοσιογράφος
Λογοθέτης Αλέξανδρος – ηθοποιός
Λουπάκη Ευγενία – δημοσιογράφος
Μάλαμας Σωκράτης – τραγουδοποιός
Μάλαμας Πέτρος – τραγουδοποιός
Μαυρούλη Ελένη – δημοσιογράφος
Μεράντζας Γιώργος – τραγουδιστής
Μικρούτσικος Θάνος – συνθέτης
Μήνας Θανάσης – ραδιοφωνικός παραγωγός
Μούτσης Δήμος – συνθέτης
Μπέλου Ελένη – δημοσιογράφος
Νικολακόπουλος Δημήτρης – δημοσιογράφος
Παναγιωτόπουλος Γιάννης – δημοσιογράφος
Παναγόπουλος Αντρέας – δημοσιογράφος
Παπαγιάννη Μαρία – συγγραφέας
Παπαδημητρίου Μάνια – ηθοποιός
Παπακωνσταντίνου Θανάσης – τραγουδοποιός
Παυλίδης Παύλος – τραγουδοποιός
Πελεβάνη Μαριάνθη – δημοσιογράφος
Πουλής Κωνσταντίνος – συγγραφέας, δημοσιογράφος
Ραπτόπουλος Βαγγέλης – συγγραφέας
Στάβερης Σπύρος – φωτογράφος
Ταχτσίδης Κωνσταντίνος – δημοσιογράφος
Τότσικας Θανάσης – σκηνοθέτης
Τραγγανίδας Γρηγόρης – δημοσιογράφος
Τρίμης Δημήτρης – δημοσιογράφος
Τσανακλίδου Τάνια – τραγουδίστρια
Τσαπακίδης Θοδωρής – συγγραφέας, μεταφραστής
Τσίγκα Τζούλι – δημοσιογράφος
Τσιμιτάκης Ματθαίος – δημοσιογράφος
Τσιλίκα Πηνελόπη – ηθοποιός
Φραντζής Άγγελος – σκηνοθέτης
Φουρίκος Κώστας – δημοσιογράφος
Φύσσα Άρτεμις – κοινωνιολόγος
Χανδρινός Ιάσονας – ιστορικός
Χατζηαντωνίου Ναταλί – δημοσιογράφος