Κι όπως γυρεύεις να βρεις λίγο λευκό να πιαστείς, γιασεμί στο σκοτάδι σαν άστρο ανάβει*

Μέσα στον ζόφο αυτών των ημερών, με συλλαλητήρια, συμφωνίες, προδοσίες, «αποστασίες», «μελανόχρωμη» βία, απειλές και λοιπά θλιβερά, χαζεύοντας στο Twitter έπεσα πάνω σε αυτό το tweet του δασκάλου και συγγραφέα Νίκου Μιχαλόπουλου (@AnnaNikos1): «Σε όσους ρωτούν γιατί να υπάρχει δημόσια τηλεόραση, η απάντηση είναι γιατί μόνο εκεί μπορείς να δεις μια συνέντευξη της Μαρί Νικόλ […]

Elle 01 Φεβ. 19
Κι όπως γυρεύεις να βρεις λίγο λευκό να πιαστείς, γιασεμί στο σκοτάδι σαν άστρο ανάβει*

Μέσα στον ζόφο αυτών των ημερών, με συλλαλητήρια, συμφωνίες, προδοσίες, «αποστασίες», «μελανόχρωμη» βία, απειλές και λοιπά θλιβερά, χαζεύοντας στο Twitter έπεσα πάνω σε αυτό το tweet του δασκάλου και συγγραφέα Νίκου Μιχαλόπουλου (@AnnaNikos1): «Σε όσους ρωτούν γιατί να υπάρχει δημόσια τηλεόραση, η απάντηση είναι γιατί μόνο εκεί μπορείς να δεις μια συνέντευξη της Μαρί Νικόλ Θεοδωράκη, της λαμπρής ερευνήτριας που κάνει θαύματα στις ΗΠΑ κατά του καρκίνου. Στα ιδιωτικά ΜΜΕ, σαχλές μπουζουξούδες και ανόητους νικητές reality».

Αναζήτησα στο διαδίκτυο τη συνέντευξη της εκπομπής Δια Ταύτα (ΕΤ3) και, προς έκπληξή μου, έπεσα πάνω σε ένα δροσερό, νεαρό κορίτσι που χαμογελούσε συνέχεια και φώτιζε την οθόνη με τη θετική του ενέργεια. Η Μαρί Νικόλ Θεοδωράκη μόλις στα 28 της χρόνια είναι διδάκτωρ ΩΡΛ στο Πανεπιστήμιο του ULM. Γεννήθηκε στο Μόναχο. Στα δεκατρία της επέστρεψε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, από όπου κατάγεται, και όταν τελείωσε το λύκειο γύρισε ξανά στο Μόναχο για σπουδές. Μετά βρέθηκε με υποτροφία στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής για το διδακτορικό της. Εκεί εξέλιξε τις έρευνές της και έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη κατά του καρκίνου, πατώντας σε μια ιδέα που της έδωσε ο πατέρας της, ουρολόγος-χειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, για τη χρήση του φωτός. Σήμερα εφαρμόζει πειραματικά στο ULM του Μονάχου μία πρωτοποριακή θεραπεία που νικά τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η ίδια, «η φωτοδυναμική θεραπεία αλλάζει τη δομή των κυττάρων του όγκου, αντικαθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα με λιγότερο επιθετικά κύτταρα και μεταβάλλοντας επίσης τη δομή και το φορτίο των εξωσωμάτων -μικρά κυστίδια που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από καρκινικά κύτταρα- για να επανεκκινήσουν το ανοσοποποιητικό σύστημα του ασθενούς». Για να το εξηγήσουμε πιο απλά: τα κύτταρα παράγουν πολλά εξωσώματα, δηλαδή δισεκατομμύρια μικρές «φυσαλίδες» που κυκλοφορούν μέσα στο αίμα μεταφέροντας πληροφορίες. Όταν τα εξωσώματα προέρχονται από καρκινικά κύτταρα, μεταφέρουν βλαβερές πληροφορίες που μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ όταν είναι από υγιή, το ανοσοποιητικό λειτουργεί σωστά. Η Μαρί Νικόλ Θεοδωράκη μαζί με την εργαστηριακή της ομάδα, όπως ανέφερε η ίδια στη συνέντευξή της, βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μικρές «φυσαλίδες» και να εισάγουν μέσα σε αυτές φάρμακα. Η θεραπεία του καρκίνου έχει δύο σκέλη: Το ένα είναι να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα με χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία. Το άλλο σκέλος, που υπάρχει από το 2008, είναι να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη με εννιά ασθενείς που έκαναν φωτοδυναμική θεραπεία, οκτώ από αυτούς εμφάνισαν πλήρη ύφεση. Πρόκειται για μια μέθοδο που ακόμη δεν εφαρμόζεται ευρέως, αλλά οι πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι έχει μεγάλες προοπτικές. Αυτή τη στιγμή, η φωτοδυναμική θεραπεία που χρησιμοποιεί η κ. Θεοδωράκη είναι μια εναλλακτική επιλογή τοπικής θεραπείας για ασθενείς που παρουσιάζουν υποτροπή στον καρκίνο του λάρυγγα και του αυχένα και για τους οποίους οι ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία δεν θεωρούνται κατάλληλη θεραπευτική επιλογή. Προς το παρόν η νέα μέθοδος αντιμετωπίζει μόνο επιφανειακούς όγκους σε αυτές τις περιοχές. Όμως η Μαρί Νικόλ Θεοδωράκη είναι πολύ αισιόδοξη ότι η θεραπεία θα εξελιχθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε καρκινικούς όγκους που εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του σώματος.

Όπως η ίδια εξήγησε στη συνέντευξή της, «το να είσαι γιατρός δεν είναι μόνο να βοηθάς τους ασθενείς και να τους δίνεις κάποια θεραπεία, αλλά να είσαι πάνω απ’ όλα άνθρωπος». Δεν ήταν η φιλοδοξία, αλλά η αγάπη που την οδήγησε να αφήσει μια πολλά υποσχόμενη καριέρα γιατρού με πολλά λεφτά και να κλειστεί στο εργαστήριο για να βρει ένα όπλο που θα νικά τον καρκίνο. Όταν αρρώστησε από αυτή την ασθένεια ο παππούς της και συνειδητοποίησε το πόσο δεμένα είναι σε κάποιες περιπτώσεις τα χέρια των γιατρών, αποφάσισε να ταχθεί σε αυτή την τόσο σημαντική μάχη. Ελπίζω να καταφέρει να επεκτείνει τη θεραπεία για τους καρκινικούς όγκους συνολικά και αυτή η μέθοδος να είναι προσιτή σε όλους.

Βλέπω αυτό το κορίτσι να μιλάει με ταπεινότητα για κάτι τόσο επαναστατικό και σκέφτομαι ότι τέτοια πλάσματα υπερασπίζονται αληθινά την Ελλάδα. Το πρόσωπό της έδωσε φως στο σκοτάδι της επικαιρότητας. Το επόμενο πρωί της έστειλα email από το περιοδικό με το οποίο της ζητούσα περισσότερες πληροφορίες για τη σπουδαία επιστημονική μάχη της. Μου απάντησε κατευθείαν: «Σας ευχαριστώ πολύ για το email σας και για το κείμενο που θέλετε να γράψετε με θέμα την έρευνά μου. Το περιοδικό ELLE ανήκει στα favorites μου, επειδή παρουσιάζει τη γυναίκα ως πρότυπο για τη σημερινή κοινωνία και για τις νέες κοπέλες. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι μεγάλη τιμή για εμένα».

Όχι, κ. Θεοδωράκη, η τιμή είναι δική μας. Τέτοια πρόσωπα θέλουμε να φιλοξενούνται στο ELLE. Επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί που δίνουν ελπίδα, έμπνευση, όραμα. Που δεν χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να περάσουν την ατζέντα τους, δεν καπηλεύονται τη χώρα τους, αλλά αντίθετα, την προωθούν με τον καλύτερο τρόπο. Νέα πρόσωπα που προσφέρουν απλόχερα τη θετική τους ενέργεια και χρησιμοποιούν τις γνώσεις, την τόλμη, τη διεισδυτική ματιά, τη δύναμή τους για το καλό όλων μας!

Φλώρα Τζημάκα
ftzimaka@alphamag.gr

ΥΓ. Δείτε το video με τη συνέντευξη της Μαρί Νικόλ Θεοδωράκη:

*Στον τίτλο του άρθρου, στίχος του Μιχάλη Γκανά

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT