Φωτοθεραπεία για ακμή

Μπλε, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο φως χρησιμοποιούνται για να εξοντώσουν τα σπυράκια που αλλοιώνουν το όμορφο πρόσωπό μας. 

Elle 04 Μαρ. 13
Φωτοθεραπεία για ακμή

Στην ηλικία των τριάντα πολλοί βλέπουν το δέρμα τους να περνά μια φάση… εφηβείας. Με μια γρήγορη σκέψη στο μυαλό μου έρχονται τουλάχιστον τρεις κοπέλες που ξέρω. Μία από αυτές είναι και η φίλη μου η Ειρήνη, που έχει ακμή ήπιας μορφής. Το δέρμα της είναι μεικτό, με σημεία λιπαρότητας αλλά και αφυδάτωσης. Συχνά κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί πράσινο σαπούνι πιστεύοντας ότι έτσι ξηραίνει τα σπυράκια. Επιπλέον δεν απλώνει καμία κρέμα, πέρα από μια ενυδατική ματιών, από φόβο μήπως επιδεινώσει το πρόβλημα.

Έτσι, πριν λίγο καιρό τής πρότεινα να κάνει μια περιποίηση προσώπου. Αφού την καθησύχασα ότι θα μπορεί να πάει στη δουλειά της την επομένη, βρέθηκε να δίνει το ιατρικό της ιστορικό στη δερματολόγο Μαρία Μαυρίδου, ώστε εκείνη να διαπιστώσει την αιτία της ακμής και να καθορίσει τη θεραπεία. Η διάγνωση που έκανε η γιατρός ήταν «ήπια φλεγμονώδης ακμή, πιθανόν λόγω των πολυκυστικών ωοθηκών, σε δέρμα ερυθηματώδες, δηλαδή με αρκετά αγγεία». Όσο για τη μέθοδο που της πρότεινε; Τη φωτοθεραπεία με μια συσκευή ειδικά για την ακμή. «Στην περίπτωση της Ειρήνης θα βοηθήσει η εναλλαγή φωτός. Το μπλε φως κάνει αποστείρωση και δρα κατά του βακτηριδίου της ακμής. Το κίτρινο βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας που έχει λόγω ευρυαγγειών, ενώ το κόκκινο ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι καλό για τις ουλές» εξήγησε η δερματολόγος. Και έτσι η φίλη μου ξεκίνησε την πρώτη της θεραπεία για την ακμή.

Αρχικά η ειδικός τής έκανε ντεμακιγιάζ και στη συνέχεια εφάρμοσε ενζυμικό (φυτικό) πίλινγκ, το οποίο απομάκρυνε με υπερήχους. Οι τελευταίοι είναι μια ήπια προσέγγιση καθαρισμού συγκριτικά με τον ατμό, που ίσως ερεθίσει ένα δέρμα τέτοιου τύπου. Ξαπλωμένη στο ιατρικό κρεβάτι, η Ειρήνη φόρεσε μια μάσκα γύρω από τα μάτια και εκτέθηκε σε μια λάμπα LED. Το βιολετί (μπλε) φως εκτοξεύθηκε στο πρόσωπό της. Ακολούθησαν οι δέσμες του κίτρινου και του κόκκινου.

«Νιώθεις τη θερμότητα;» τη ρώτησα κάποια στιγμή και εκείνη κούνησε αρνητικά το κεφάλι της. Έπειτα από 30', το πρόσωπό της ήταν λίγο κόκκινο από την έκθεση στο φως, αλλά όταν φύγαμε η ερυθρότητα είχε υποχωρήσει. Λίγες μέρες αργότερα που την πήρα τηλέφωνο μου είπε ότι αμέσως μετά τη θεραπεία αισθανόταν σαν να είχε μείνει ώρα στον ήλιο (σ.σ. η λάμπα LED δεν εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία), αλλά την επομένη όλα ήταν μια χαρά: το πρόσωπό της έλαμπε, ενώ οι γνωστοί της της έλεγαν ότι φαινόταν ξεκούραστη.

Συμβουλές από τη δερματολόγο
-Προτού ξεκινήσετε θεραπεία είναι απαραίτητο να σας πάρουν ιστορικό. «Σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονο ορμονικό πρόβλημα με τριχοφυΐα και κύστεις είναι σημαντικό να λυθεί, γιατί μετά τη θεραπεία της ακμής μπορεί να υπάρξει πάλι έξαρση» εξηγεί η Μαρία Μαυρίδου.
-Δεν ενδείκνυνται τα ίδια oil-free καθαριστικά σε όλους τους τύπους ακμής. Στην Ειρήνη η γιατρός πρότεινε ένα ήπιο σε μορφή τζελ ή μους και χωρίς οξέα φρούτων (τα τελευταία προϊόντα θεωρούνται πιο επιθετικά).

Info: Η θεραπεία Lumi-Acne ενδείκνυται για εφήβους και ενήλικες και γίνεται δύο φορές την εβδομάδα με 8-16 συνεδρίες κατά μέσο όρο. Πληροφορίες: κέντρο Neotis, Καραγεώργη Σερβίας 2, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3211100.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT