Gourmet News: Η κρητική κουζίνα στα καλύτερά της!

Όταν έχεις μεγαλώσει κοντά στην Κρητικιά γιαγιά σου, στα ορεινά χωριά των Χανίων, δεν μπορεί να μην έχεις στο DNA σου το καλό φαγητό και τη μαγειρική. Για όλα λοιπόν φταίει η γιαγιά του Νίκου Κουνδουράκη και τα καλομαγειρεμένα φαγητά της. Η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Στο κρητικό μαγαζί του θα σε κεράσει ρακή συνοδεία […]

Elle 03 Φεβ. 12
Gourmet News: Η κρητική κουζίνα στα καλύτερά της!

Όταν έχεις μεγαλώσει κοντά στην Κρητικιά γιαγιά σου, στα ορεινά χωριά των Χανίων, δεν μπορεί να μην έχεις στο DNA σου το καλό φαγητό και τη μαγειρική. Για όλα λοιπόν φταίει η γιαγιά του Νίκου Κουνδουράκη και τα καλομαγειρεμένα φαγητά της. Η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Στο κρητικό μαγαζί του θα σε κεράσει ρακή συνοδεία αράπικων φιστικιών (αυτά με το τσόφλι τα συνηθίζουν στην Κρήτη), θα πάρεις μια καλή γεύση της κρητικής φιλοξενίας και θα βουτήξεις -χωρίς μπρατσάκια- σε ένα υπέροχο ευωδιαστό χυλωμένο γαμοπίλαφο. Χρόνια είχα να φάω τόσο ωραίο γαμοπίλαφο με στακοβούτυρο (μην ξεχάσεις να το δοκιμάσεις).
Λοιπόν, στον Κούνδουρο θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στη Μεγαλόνησο. Τη στιγμή που γεύομαι τα χορτοκαλτσουνάκια και η ρακή ρέει δροσερή και ζεσταίνει το είναι μου, δεν μπορώ παρά να ανανεώσω το ραντεβού μου με την κρητική κουζίνα. Το ανθότυρο στο τηγάνι είναι κολασμένος μεζές. Είναι μπόλικες οι μαγειρικές του Νίκου που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, γι' αυτό προτείνω να πας με μεγάλη και καλή παρέα. Θα φας χοχλιούς στιφάδο -να γλείφεις και τα δάχτυλά σου-, ζουμερό κουνελάκι στο ξίδι, καταπληκτικά γαρδουμπάκια αυγολέμονο (τέτοια συνταγή έχεις ξαναφάει;) και φυσικά κατσικάκι τσιγαριαστό.
Στις κλασικές επιλογές είναι το πιάτο κουκουβάγια, ντομάτες σκέτη γλύκα, παξιμάδι και άφθονο καλό ελαιόλαδο. Αν αντέχεις, τότε το οφτό αρνάκι είναι γευστικός πειρασμός που αξίζει να του παραδοθείς. Σιγοψήνεται στα κάρβουνα τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Μια δοκιμή θα σε πείσει.
Οι μερίδες είναι γενναίες. Γι' αυτό πιστεύω οτι ο Κούνδουρος αξίζει κάμποσες επισκέψεις, αφού συνδυάζει ιδανικά ποιοτικό κρητικό φαγητό και τιμές φιλικές. Αν δεν έχεις πιει τον κρητικό μαρουβά, κόκκινο κρασί, δυνατό και ατίθασο στο στόμα, είναι ευκαιρία να το δοκιμάσεις.
Στον Κούνδουρο λαχταράω τη στιγμή που ο μάγειρας Νίκος Κουνδουράκης θα πάρει τη ρακή του, να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια, πριν ανοίξουμε συζητήσεις για συνταγές και μαγεριές. Απλά, ζεστά, ανθρώπινα.
 

Κούνδουρος Κρητικές Μαγεργιές, Αγ. Παρασκευής 51, Μπουρνάζι τηλ.: 210 5713546. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT