«Εγώ ξεκίνησα κάνοντας την κατανάλωση μια συνειδητή πράξη, για χρόνια ντυνόμουν χωρίς να έχω υπόψη μου ποιοι έραψαν τα ρούχα που φορούσα, το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ασταμάτητης κατανάλωσης από καταστήματα γρήγορης μόδας, ή δυστυχώς τα ζώα που έπρεπε να υποφέρουν η να θυσιαστούν στο όνομα του στυλ. Για να υπάρχει συνείδηση όμως πρέπει να υπάρχει και γνώση.
Η βιομηχανία της μόδας είναι από τις πιο μολυσματικές στον πλανήτη, τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων και νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του βαμβακιού, προκαλώντας μόλυνση και ερημοποίηση του εδάφους. Τα συνθετικά υφάσματα όταν πλένονται ελευθερώνουν μικροπλαστικα (microplastics) τα οποία καταλήγουν στην θάλασσα όπου απορροφούν τοξίνες που οδηγούνται στο πόσιμο νερό μας ή γίνονται μολυσμένη τροφή για θαλάσσια ζώα, και τους ανθρώπους που τα τρώνε. Επιπλέον τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία ή τον χρωματισμό των ρούχων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πολλά εργοστάσια σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές ρυπαίνουν το έδαφος και τα ποτάμια τους με αυτά τα χημικά, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις γειτονικές κοινότητες, ένα παράδειγμα είναι το χρώμιο, είναι από τα πιο δημοφιλή χημικά που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του δέρματος και έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργάτες σε βυρσοδεψεία έχουν ως και 50% πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Όσο τρομαχτικές και αν ακούγονται οι πληροφορίες αυτές είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε μια πιο καθαρή βιομηχανία της μόδας, φορώντας ρούχα από δεύτερο χέρι, υποστηρίζοντας εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον, τους εργάτες και τα ζώα, επενδύοντας σε ποιότητα αντί για ποσότητα, αλλά κυρίως, μαθαίνοντας να φροντίζουμε και να φοράμε τα ρούχα που ήδη έχουμε».
Info: Instagram: @kristenleo