Ιδέες για θετική σκέψη

Υγεία και ευεξία σημαίνουν και καλή ψυχολογία! Συζήτησα με τη life coach Αμαλία Γκιμπάν λίγο πριν μιλήσει στη διοργάνωση TEDx στην Αθήνα και της ζήτησα να μου εξηγήσει πώς «θα γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε» και θα είμαστε αισιόδοξοι εν μέσω κρίσης. 

Elle 19 Απρ. 13
Ιδέες για θετική σκέψη

Αυτές τις μέρες που βρίσκομαι όλο και πιο συχνά με γνωστούς και φίλους χωρίς δουλειά, βλέπω τα πράγματα πιο θετικά γι' αυτούς απ' ό,τι εκείνοι. Έχω ιδέες που δεν είχα για τον εαυτό μου όταν βρέθηκα κι εγώ κάποια στιγμή άνεργη, κι έχασα την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή μου. Τώρα βλέπω ότι είχα επιλογές να αλλάξω τον τρόπο που ένιωθα, αλλά δεν τις γνώριζα. Ακόμη και αυτό σου παίρνει χρόνο: να δεις ότι στη μαυρίλα έχεις την ευκαιρία είτε να δράσεις για να αισθανθείς καλά με τον εαυτό σου ή να μην κάνεις τίποτε και να συνεχίσεις να στενοχωριέσαι. 

Άραγε, τι έχει να προτείνει μια life coach σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα, όπως ανεργία και μοναξιά; Με αφορμή την άφιξή της στην Αθήνα από την Πορτογαλία όπου ζει μόνιμα, ζήτησα από την Αμαλία Γκιμπάν να μοιραστεί μαζί μας τις προτάσεις της. Τι μου είπε; Να αλλάξουμε!

Η αλλαγή είναι στο χέρι μας
Αν σκεφτώ πώς ήμουν πριν δέκα χρόνια, θυμάμαι ότι δυσκολευόμουν αρκετά να πω «όχι» και να έρθω σε αντιπαράθεση με τους άλλους. Πλέον μπορώ να εκφράζω καλύτερα αυτό που θέλω με το δικό μου «ήσυχο» τρόπο. Ας ξεχάσουμε το μότο «αυτός είναι ο χαρακτήρας μου», λέει η Γκιμπάν, και ας βρούμε τι μας ενοχλεί για να ξεκινήσουμε μια εσωτερική διεργασία με τον εαυτό μας: «Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Οι εμπειρίες που αποκτάμε το προκαλούν. Η αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει διαρκώς στη ζωή μας και πρέπει να την αποδεχτούμε αν θέλουμε να αναπτυχθούμε. Ένα από τα πράγματα που απαιτούνται για να πετύχει είναι να είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις και να τολμάμε να αποτυγχάνουμε».
Η ίδια μάλιστα προτείνει να διαβάσουμε βιβλία αυτογνωσίας. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν τα: Ξυπνήστε το Γίγαντα Μέσα Σας του Άντονι Ρόμπινς (εκδ. Κορφή), Η Ουράνια Προφητεία του Τζέιμς Ρέντφιλντ (εκδ. Διόπτρα), και το Love, Freedom, Aloness του Όσο (εκδ. St. Martin's Griffin) που διατίθεται διαδικτυακά.

Ξεκινάμε με τα απλά 
Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε την προσπάθειά μας αλλάζοντας κάποια συνήθεια που μας ενοχλεί. Πώς θα το καταφέρουμε; «Υπάρχουν πολλές σχολές που προτείνουν διαφορετικούς τρόπους. Γενικά, το πώς θα το πετύχουμε εξαρτάται από τις προσωπικές μας αξίες. Το επόμενο που χρειάζεται είναι να έχουμε επιμονή. Για παράδειγμα, ένας τρόπος για να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια (π.χ. να ξυπνάμε νωρίς) είναι να την επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα για τουλάχιστον ένα μήνα. Τόσο διάστημα απαιτείται για να γίνει συνήθεια» λέει η life coach. 

Παραμένουμε θετικοί 
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι άνθρωποι που νιώθουν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους είναι εκείνοι που χαίρουν της εκτίμησης των φίλων και της οικογένειας. Επομένως ακόμη κάποιος που περνά δύσκολα ή δεν έχει δουλειά, μπορεί να αντλήσει από εκεί την υποστήριξη που χρειάζεται και να ξεκινήσει με πράγματα που τον ευχαριστούν. Η Γκιμπάν τονίζει: «Οι άνθρωποι δεν είμαστε η δουλειά μας! Το γεγονός ότι κάποιος είναι άνεργος δεν προσδιορίζει την ύπαρξή του. Και μόνο ότι μπορεί να αναπνέει αρκεί για να νιώσει θετικά και να δει με ευγνωμοσύνη τη ζωή. Όσο ζούμε, μπορούμε να ανακαλύψουμε και να χρησιμοποιήσουμε το μοναδικό μας ταλέντο, το οποίο κάθε άνθρωπος διαθέτει. Κάτι πρακτικό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αρχίσει να ασχολείται με πράγματα τα οποία του προσφέρουν ικανοποίηση και νόημα». Τις επόμενες μέρες θέλω να ξαναρχίσω χορό. Εσείς;

Περνάμε καλά και μόνοι 
Τις περιόδους που είμαι μόνη πολύ καιρό αναζητώ έντονα τη συντροφικότητα. «Αν είστε χωρίς παρτενέρ, φροντίστε να περνάτε καλά και να το απολαμβάνετε!» τονίζει η life coach και συνεχίζει: «Για μένα η μοναξιά είναι επιλογή. Είναι διαφορετικό να είσαι μόνος από το να νιώθεις μόνος. Ο άνθρωπος που αισθάνεται έτσι δεν απολαμβάνει να είναι με τον εαυτό του. Όταν όμως αποδεχτεί μια κατάσταση και αρχίσει να περνά καλά, ο έρωτας θα μπει στη ζωή του». 

Info: Η Αμαλία Γκιμπάν εμφανίζεται στις 20 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για να μιλήσει στο συνέδριο με τίτλο Believe. Act. Change (Πίστεψε. Δράσε. Άλλαξε) με θέμα Everything is a State of Mind (Όλα είναι θέμα μυαλού). 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: