Τα παιδιά παίρνουν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους

Οι παγκόσμιες κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή ολοκληρώνονται αύριο με τη δεύτερη απεργία των μαθητών και την 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg στην πρώτη γραμμή, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά όχι μόνο δεν αδιαφορεί αλλά έχει ανάψει μια ολόκληρη φωτιά που απλώνεται σε όλη τη γη.

Elle 26 Σεπ. 19
Τα παιδιά παίρνουν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους

«Θέλω ένα καυτό αγόρι, όχι ένα καυτό πλανήτη», «Και οι δεινόσαυροι νόμιζαν πως είχαν χρόνο», έγραφαν τα πλακάτ των 4 εκατομμυρίων μαθητών που την προηγούμενη Παρασκευή κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το κλίμα και ακολουθώντας το παράδειγμα της 16χρονης Greta Thunberg. Δυναμική ήταν και η πορεία που πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα. Το μεγάλο ταξίδι της Greta ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο όταν μετά από ένα καύσωνα με δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Σουηδία, αποφάσισε ένα πρωί να μην πάει στο σχολείο. Κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, ξεσηκώνοντας έτσι ένα παγκόσμιο κίνημα που πλέον τις Παρασκευές δίνει ραντεβού και διαδηλώνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Πριν από λίγες εβδομάδες ταξίδεψε με ιστιοφόρο μέχρι τη Νέα Υόρκη, για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, και έφτασε μέχρι την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, προκαλώντας ενθουσιασμό με την ομιλία της, αλλά και με το οργισμένο βλέμμα που έριξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. «Μας απογοητεύετε. Αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ. Όλο αυτό είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, αλλά στο σχολείο μου, στην άλλη όχθη του ωκεανού. Πώς τολμάτε; Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τις κούφιες λέξεις σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Μοιάζει με ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι που ανυπομονεί για ένα φωτεινό μέλλον», έγραψε γι’ αυτήν στο Twitter ο Donald Trump, με την Greta να απαντά άμεσα στο ειρωνικό του σχόλιο γράφοντας στο bio της στο λογαριασμό της: Ένα πολύ χαρούμενο νεαρό κορίτσι που ανυπομονεί για ένα καλύτερο μέλλον».

Έτσι το hashtag #GretaThunbergOutdidTrump πήρε φωτιά και έγινε το trending topic του Twitter. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στη διαδρομή της έχει μόνο υποστηρικτές. Οι haters της επιτίθενται τόσο για την αποστολή που έχει αναλάβει, όσο και την πάθησή της, τη νόσο Άσπεργκερ που αντιμετωπίζει κοροϊδεύοντάς την. Η ίδια φρόντισε να τους απαντήσει με ένα πλατύ χαμόγελο στο αγαπημένο της καταφύγιο, τη θάλασσα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ενήλικες επιλέγουν να σπαταλούν το χρόνο τους κοροϊδεύοντας και απειλώντας εφήβους και παιδιά επειδή προωθούν την επιστήμη, ενώ θα μπορούσαν απλά να κάνουν κάτι γι’ αυτή την κατάσταση», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Greta Thunberg δεν είναι η μόνη νεαρή ακτιβίστρια που υψώνει τη φωνή της για το περιβάλλον. Μαζί με 15 ακόμα μαθητές από διαφορετικές χώρες, κατέθεσαν μήνυση σε πέντε χώρες του κόσμου (Αργεντινή, Βραζιλία, Γερμανία, Τουρκία, Γαλλία), για την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλούν. Αύριο στις 27 Σεπτεμβρίου, θα τους δούμε όλους σε μια ακόμα παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 16.00.

Η Greta δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Έγινε η φωνή εκατομμυρίων νέων σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε παρέες και καθαρίζουν παραλίες και πάρκα, ενημερώνονται για την ανακύκλωση, κόβουν το κρέας από τη διατροφή τους υιοθετώντας έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής, και πάνω απ’ όλα δεν φοβούνται να κατέβουν στους δρόμους, να τα βάλουν με τους ισχυρούς και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς ελπίζουμε σε αυτή τη γενιά για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT