10+2 βιβλία για τις πρώτες ζεστές ημέρες

Δυνατές ιστορίες μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, στο παρόν, στο παρελθόν και σε ένα πιθανό μέλλον.

Elle 09 Μαΐ. 22
10+2 βιβλία για τις πρώτες ζεστές ημέρες

Γκρίζες μέλισσες του Αντρέι Κούρκοφ (εκδ. Καστανιώτη)

Ένας συνταξιούχος, που μένει στην γκρίζα ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας, μεταφέρει τα μελίσσια του μακριά από τη μυρωδιά των όπλων. Μέσα από αυτό το ταξίδι του, ο σημαντικότερος λογοτέχνης της σύγχρονης Ουκρανίας χρωματίζει το σκίτσο μιας χώρας, τα τραύματα της οποίας παρέμεναν για χρόνια ανοιχτά και αφρόντιστα στην περίπλοκη, μετασοβιετική πραγματικότητά της.

βιβλία

Η Ζώνη του λυκόφωτος της Nona Fernάndez (εκδ. Gutenberg)

Με αφορμή τη δημοσιογραφική έρευνα ενός περιοδικού, η κεντρική ηρωίδα συλλέγει εγκλήματα της δικτατορίας του Πινοτσέτ στη Χιλή. Όλα συνδέονται με τις αφηγήσεις του «άνδρα που βασάνιζε». Αυτό είναι το όνομά του σε όλο το βιβλίο και επαναλαμβάνεται σαν μάντρα. Η Fernandez είναι γεννημένη στα 70s στη Χιλή. Μεγαλωμένη επί Πινοσέτ. Γράφει τηλεοπτικά σενάρια για να ζήσει. Βιβλία για να ενοχλήσει. Η Nona είναι μια ενοχλητική Χιλιανή. Με αφορμή την πραγματική ιστορία «του άνδρα που βασάνιζε» που «παραδόθηκε» στο αντιπολιτευόμενο περιοδικού Cauce της Χιλής το 1984, η Fernandez γράφει ένα συγκινητικό μείγμα ντοκουμέντου, μαρτυρίας, ρεπορτάζ, αφήγησης, αυτοβιογραφίας, φαντασίας και ποίησης. Μέσα σε όλο αυτό, από τα πιο ωραία που κάνει είναι που φτιάχνει μικρά mantra. Δε χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτικός για να τα βρεις.
Δεν θέλει να ψάξεις. Θέλει να βρεθούν. Θέλει να μην ξεχαστούν. Για να τα ξέρουν κι αυτοί που δεν έχασαν. Για να τα βρουν ακόμα και αυτοί που ξέχασαν. Για να τα βρουν ίσως και οι εξαφανισμένοι. Μπορεί να είναι ένας τρόπος για να υπάρχουν. Για όλα αυτά φτιάχνει μικρές λαβές μνήμης που γλιστρούν από αίματα. Τις μαλακώνει με μικρές ποπ αναφορές. Μantra κι αυτές. Μνήμες κι αυτές. Γιατί η μνήμη την ενδιαφέρει, την αντιλαμβάνεται ως ευθύνη (μας).

βιβλία

Το τελευταίο καλοκαίρι στη Ρώμη του Gianfranco Calligarich (εκδ. Ίκαρος)

Με φόντο τη Ρώμη των ‘70s, ένας μποέμ άντρας ψάχνει να γεμίσει το υπαρξιακό κενό του. Το καταφέρνει μόνο με τα βιβλία. Όλα τα άλλα γύρω τού φαίνονται μάταια, μέχρι που οι ημέρες του αποκτούν νόημα από κάτι απλό: την αγάπη.

βιβλία

Φάκελος Κλάουζεν του Jorn Lier Horst (εκδ. Διόπτρα)

Ένα πολιτικό θρίλερ που ξεκινά με τον θάνατο ενός βουλευτή και βετεράνου του Εργατικού Κόμματος. Ο περίφημος επιθεωρητής Βίλιαμ Βίστιν και μια ερευνητική ομάδα θα πρέπει να λύσουν την υπόθεση.

βιβλία

Διάλογοι προσφύγων του Bertolt Brecht (εκδ. Κριτική)

Ο Brecht, πρόσφυγας και εκείνος, βάζει έναν εργάτη και έναν διανοούμενο να συζητήσουν γύρω από τη μοίρα ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τα μέρη που αισθάνονται οικεία.

βιβλία

Για μια ανάσα του Ferzan Ozpetek (εκδ. Κλειδάριθμος)

Ένα ζευγάρι στη Ρώμη δέχεται την επίσκεψη μιας γυναίκας που, κοιτάζοντας επίμονα το παράθυρο της κουζίνας, ισχυρίζεται ότι ζούσε εκεί πριν από πολλά χρόνια. Το μυστήριο του Ozpetek έχει το συναίσθημα που θα σας κάνει να ενδιαφερθείτε για τους ήρωες.

βιβλία

Το τραγούδι του Αχιλλέα της Madeline Miller (εκδ. Διόπτρα)

Πριν από την Κίρκη, η συγγραφέας είχε βουτήξει στη σχέση του Πάτροκλου και του Αχιλλέα, αναζητώντας όλα όσα μπορούν να προκύψουν ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο.

βιβλία

Κισότ του Σαλμάν Ρούσντι (εκδ. Ψυχογιός)

Ένα βιβλίο μέσα σε ένα βιβλίο. Ένας συγγραφέας επινοεί έναν άλλο Δον Κιχώτη, τον Κισότ, και τον βάζει να ζήσει μια κωμικοτραγική εκστρατεία ανευόδωτου έρωτα. Ο ίδιος, από την άλλη, περνά κρίση ηλικίας. Ποια είναι, άραγε, η δική του εκστρατεία;

βιβλία

Το ωραίο μου πτώμα της Λώρα Λίπμαν (εκδ. Δώμα)

Μια μαύρη γυναίκα βρίσκεται νεκρή. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει την ιστορία της. Για τη Μάντι, όμως, αυτή είναι η ευκαιρία της να τα καταφέρει στον ανδροκρατούμενο χώρο των εφημερίδων στα ‘60s των ΗΠΑ. Σε αυτή της την προσπάθεια εστιάζει την προσοχή της η αφήγηση της Λίπμαν.

βιβλία

Ήσυχα να πας της Ούρσουλας Φώσκολου (εκδ. Κίχλη)

Ο πλανήτης Γκλίζε είναι μια hi-tech, εξελιγμένη και κατάφυτη αποικία, όπου συμβιώνουν άνθρωποι, ζώα και ανθρωποειδή. Τι κρύβεται, όμως, στα υπόγεια λουτρά της και τι υπάρχει στην απαγορευμένη ζώνη; Τι συμβαίνει πίσω στη Γη;

βιβλία

Sapiens 1821-2021: Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών της Άννας Καραμάνου (εκδ. Αρμός)

Η συγγραφέας υπογραμμίζει τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό, ενώ μελετά τις προσπάθειες των Ελληνίδων να διεκδικήσουν όλα όσα τους στερεί η πατριαρχία μέχρι και σήμερα.

βιβλία

Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982 της Τσο Ναμ-Τζου (εκδ. Μίνωας)

Η Κιμ παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να ασχοληθεί με την ανατροφή της κόρης της. Ξαφνικά όμως αρχίζει να αποκτά «προσωπεία» άλλων γυναικών. Το βιβλίο γέννησε το νέο φεμινιστικό κίνημα στην Κορέα.

βιβλία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού ELLE.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT