12+1 βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές

Τι να βάλεις στη βαλίτσα πριν ξεκινήσει η άδειά σου; Σου προτείνουμε 13 μυθιστορήματα που θα σου κρατήσουν τέλεια συντροφιά το πρωί με τον πρώτο καφέ, όλη μέρα στην παραλία, το απόγευμα με ένα δροσερό απεριτίφ στη βεράντα.

Elle 18 Ιουλ. 20
12+1 βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές

Τι θα ήταν ο μεσογειακός παράδεισος του Έλιο στο Call Me By Your Name χωρίς τις στοίβες με τα βιβλία σε κάθε γωνιά του σπιτιού; Μια δυνατή ιστορία μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα, να σε εμπνεύσει, να ξεσηκώσει τη φαντασία σου, να σε συγκινήσει, να σε ταξιδέψει. Στο ELLE φτιάξαμε μία λίστα με όσα διαβάσαμε πρόσφατα και μας άρεσαν πολύ ή με όσα θέλουμε να πάρουμε κι εμείς στις δικές μας διακοπές.

«Ιδού εγώ» του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ (εκδ. Κέδρος)
Ο Αμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που μιλά για τα προβλήματα ενός σύγχρονου γάμου και για τις μικρές καθημερινές δυσκολίες που γίνονται αβίωτες όταν διαρραγεί η εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι. Η Τζούλια ανακαλύπτει στο κινητό του Τζέικομπ ερωτικά SMS μιας άλλης γυναίκας. Η οικογενειακή κρίση κορυφώνεται, ενώ παράλληλα ένας μεγάλος σεισμός προκαλεί μια σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Φράουλες» του Joseph Roth (εκδ. Άγρα)
«Επειδή ο τόπος μου δεν υπάρχει πια, δεν έχω πατρίδα πουθενά, πουθενά δεν είμαι σπίτι μου». Ο νοσταλγικός μονόλογος ενός ανθρώπου που χάνει την πόλη όπου γεννήθηκε από τη σαρωτική μανία της Ιστορίας. Από τον συγγραφέα του σπουδαίου μυθιστορήματος Το Εμβατήριο του Ραντέτσκυ.

«Τίποτε δεν χάνεται» της Cloé Mehdi (εκδ. Πόλις)
Σε μια μικρή πόλη κάποιος αστυνομικός σκοτώνει έναν δεκαπεντάχρονο κατά τη διάρκεια ελέγχου. Η κοινότητα ζητά δικαιοσύνη και η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Ένα δυνατό noir μυθιστόρημα με κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα και πολύ εντυπωσιακό εξώφυλλο.

«Κάτω από το δέρμα» του Gunnar Kaiser (εκδ. Κλειδάριθμος)
Ένας φοιτητής λογοτεχνίας μυείται στον κόσμο των βιβλίων και της αποπλάνησης από έναν βιβλιόφιλο δανδή που κρύβει κάποιο φρικτό μυστικό. Το βιβλίο αυτό μας ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη του ’60 και στο Βερολίνο τoυ Μεσοπολέμου, αλλά και στα χρόνια μετά την πτώση του τείχους.

«Η χορτοφάγος» της Han Kang (εκδ. Καστανιώτη)
Το μυθιστόρημα που απέσπασε το 2016 το βραβείο Booker αφηγείται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες την επανάσταση μιας συνηθισμένης γυναίκας από τη Νότια Κορέα απέναντι στις συμβάσεις της ζωής της. Η ηρωίδα αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος, όμως αυτή η απλή απόφαση ενεργοποιεί ένα απίστευτο ντόμινο που θα οδηγήσει την ίδια και την οικογένειά της σε έναν καφκικό εφιάλτη.

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Ντέλια Όουενς (εκδ. Δώμα)
Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στην ομορφιά και την απλότητα της φύσης από μια Αμερικανίδα ζωολόγο με πολύ δυνατή πένα! Ένα κορίτσι ζει απομονωμένο σε ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας, κοντά σε έναν βάλτο. Όταν ένας νεαρός άντρας σκοτώνεται στην περιοχή, η ζωή της ηρωίδας αλλάζει.

«Οι κόρες της Σελήνης» της Jokha Alharthi (εκδ. Gutenberg)
Η ιστορία τριών αδερφών στο πατριαρχικό Ομάν. Οι δύο από αυτές θυσιάζουν τα “θέλω” τους για να υπακούσουν τον πατέρα τους, ενώ η τρίτη αρνείται πεισματικά να παντρευτεί περιμένοντας τον παιδικό της έρωτα να επιστρέψει από τον Καναδά. To βιβλίο βραβεύθηκε με Booker το 2019.

«Κάτω από τον ήλιο της Ταγγέρης» της Christine Mangan (εκδ. Ψυχογιός)
Μια νιόπαντρη γυναίκα, η Άλις, συναντά στην Ταγγέρη την παλιά της συγκάτοικο Λούσι, με την οποία είχαν χωριστεί έπειτα από ένα ατύχημα. Όταν ο άντρας της πρώτης εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η γυναίκα αρχίζει να αμφιβάλει για τα πάντα.

«Η ηχώ του Παρισιού» του Sebastian Faulks (εκδ. Κλειδάριθμος)
Οι πόλεις κρύβουν μυστικά και τα κτίριά τους είναι ζωντανή Ιστορία. Έτσι, το Παρίσι στοιχειώνουν οι σκιές από τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης του Βισί με τους Ναζί ή η πίκρα των μεταναστών από τον πόλεμο της Αλγερίας. Οι ήρωες του Φολκς έρχονται αντιμέτωποι με παλιές αδικίες.

«Αυτόχειρες παρθένοι» του Τζέφρυ Ευγενίδη (εκδ. Πατάκη)
Το υπέροχο μυθιστόρημα του Ευγενίδη, που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Σοφία Κόπολα στον κινηματογράφο το 1999, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση. Οι πέντε αδερφές Λίμπσον από το Ντιτρόιτ αυτοκτονούν όλες, διαδοχικά, σε διάστημα ενός έτους. Διαβάστε το ακούγοντας, φυσικά, το μεθυστικό soundtrack της ταινίας από τους Air.

«Ο παριζιάνος» της Isabella Hammad (εκδ. Μεταίχμιο)
Η ιστορία ενός Παλαιστίνιου στο Παρίσι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η βία έχει ανατρέψει τις ζωές όλων και η απογοήτευση κυριαρχεί. Μέσα σε έναν κόσμο που έχει γίνει θρύψαλα, ο Μιντχάτ Καμάλ αναζητά το νόημα της ύπαρξης και βρίσκει τη δύναμη για να συνεχίσει να ονειρεύεται μέσα στην καρδιά ενός αληθινού εφιάλτη.

«Τραγούδια για την πυρκαγιά» του Juan Gabriel Vásquez (εκδ. Ίκαρος)
Ο συγγραφέας του υπέροχου μυθιστορήματος Ο Ήχος των Πραγμάτων Όταν Πέφτουν επιστρέφει στη μικρή φόρμα. Στην παρούσα συλλογή διηγημάτων οι ήρωες είναι όλοι πρόσωπα που έχουν αναμετρηθεί με τη βία, άμεσα ή έμμεσα, και ένα τυχαίο γεγονός έχει αλλάξει δραστικά τη ζωή τους.

«Βερνόν Σουμπουτέξ 1» της Virginie Despentes (εκδ. Στερέωμα)
Το πρώτο μέρος μιας πολυσυζητημένης τριλογίας από μια αντισυμβατική συγγραφέα που μιλά έξω από τα δόντια και στη Γαλλία θεωρείται το αντίπαλον δέος του Μισέλ Ουελμπέκ. Σεξ, βία, ναρκωτικά, ροκ μουσική, ανεργία, διαδικτυακά τρολ, περιθώριο, ακροδεξιά, κοινωνικές ανισότητες συνθέτουν έναν κυνικό καμβά για το Παρίσι του σήμερα. Η γραφή της είναι απόλαυση!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT